Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Σοκάρει η δήλωση του Επίτροπου Άμυνας της ΕΕ! Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για ρωσική επίθεση- Σχέδιο για υποχρεωτικά αποθέματα πυρομαχικών

Σοκάρει η δήλωση του Επίτροπου Άμυνας της ΕΕ! Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για ρωσική επίθεση- Σχέδιο για υποχρεωτικά αποθέματα πυρομαχικών

Θέλει την ΕΕ έτοιμη για πόλεμο

Ο πρώτος Επίτροπος Άμυνας της ΕΕ θέλει να αναγκάσει τις χώρες να έχουν ελάχιστα αποθέματα πυρομαχικών και άλλων προμηθειών, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσει η μικρού μεγέθους βιομηχανία όπλων του μπλοκ ώστε να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο. όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο πρώτος Επίτροπος Άμυνας της ΕΕ θέλει υποχρεωτικά τα κράτη μέλη να διατηρούν ένα ελάχιστο απόθεμα πυρομαχικών και άλλων προμηθειών, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλιμακωθεί η μικρού μεγέθους βιομηχανία όπλων του μπλοκ ώστε να προετοιμάζεται για πόλεμο.

Ο Άντριους Κουμπίλιους, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση φέτος εάν το εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ρωσική επίθεση μέσα σε λίγα χρόνια.

Συνέκρινε το σχέδιό του με παρόμοιες ρυθμίσεις για το φυσικό αέριο, βάσει των οποίων οι χώρες πρέπει να διατηρούν αποθέματα και να τα μοιράζονται με τους γείτονες που έχουν ανάγκη.

«Γιατί δεν έχουμε κάποιου είδους κριτήρια που ονομάζονται “στρατιωτική ασφάλεια” για να κρατάμε σε αποθήκευση ποσότητα βλημάτων πυροβολικού και κάποια άλλα προϊόντα… ας πούμε εκρηκτικά;»

«Φέρνεις προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια των κρατών μελών, αλλά επιπλέον δημιουργείς μόνιμη ζήτηση για παραγωγή, που είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για την αμυντική βιομηχανία. Δεν έχουν σταθερές μακροπρόθεσμες παραγγελίες για παραγωγή».

Η ΕΕ προσπάθησε να ενισχύσει την παραγωγή όπλων αφού η Ουκρανία αναγκάζεται να χρησιμοποιεί με φειδώ βλήματα και πυραύλους στην προσπάθειά της να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις.

Η Φινλανδία, ο γείτονας της Ρωσίας, είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη με μεγάλα αποθέματα όπλων, ενώ δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία το 2022 ανέφεραν ότι ο στρατός της θα ξεμείνει από πυρομαχικά μετά από δύο ημέρες μάχης.

Τον Μάρτιο, η ΕΕ διέθεσε 500 εκατομμύρια ευρώ βάσει του νόμου για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα σε 2 εκατομμύρια οβίδες ετησίως μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Κουμπίλιους, πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας, είπε ότι ήταν μια βελτίωση από τις 300.000 όταν η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο το 2022. Αλλά χρειάζονται περισσότερα, είπε. «Αν έχω δίκιο, είμαστε ακόμα πίσω από τους Ρώσους».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι το μπλοκ πρέπει να δαπανήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει το έλλειμμα στις αμυντικές δαπάνες από το τέλος του ψυχρού πολέμου τη δεκαετία του 1990.

Έχει δώσει στον Κουμπίλιους 100 ημέρες για να εκπονήσει μια λευκή βίβλο για την αμυντική στρατηγική. Θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα, η οποία θα κόστιζε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, και ένα σύστημα άμυνας στον κυβερνοχώρο, είπε.

Ο Κουμπίλιους θέλει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δανειστούν τα χρήματα για αυτό από κοινού, μια ιδέα στην οποία αντιτίθεται προς το παρόν οι καθαροί συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό Γερμανία και Ολλανδία.

Θα σκιαγραφήσει επίσης άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος που θα ήταν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων τρόπων παροχής κινήτρων στις εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας να συνεργαστούν διασυνοριακά. Η τάση διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ευνοούν τους εθνικούς τους πρωταθλητές έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα αρμάτων μάχης, πυροβολικού και τεθωρακισμένων, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα.

Για να προσελκύσει ιδιωτικό χρήμα, εν τω μεταξύ, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τους επενδυτικούς κανόνες για να χαρακτηρίσει τις αμυντικές δαπάνες ως “βιώσιμες”, είπε ο Κουμπίλιους.

Είπε επίσης ότι ήθελε να συνεργαστεί πιο στενά με τους Ουκρανούς κατασκευαστές όπλων, καθώς τα drones και οι πύραυλοι έχουν μεταμορφώσει το σύγχρονο πεδίο μάχης. «Έχουν εμπειρία από τον πραγματικό κόσμο», είπε.

Ο Κουμπίλιους προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, επικαλούμενος την εκτίμηση της Γερμανίας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να επιτεθεί σε ένα μέλος της ΕΕ έως το 2029. Σημείωσε ότι τα βιομηχανικά σχέδια της ΕΕ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει αποχωρήσει από το μπλοκ.

«Θεωρούμε τη Βρετανία ως μέρος της Ευρώπης», είπε. «Οι δημοκρατικοί Ευρωπαίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι. Βλέπω τον κίνδυνο της αδυναμίας μας… και ο Πούτιν θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να αναζητήσει κάποιες επιπλέον περιπέτειες.

«Αλλά οι Κινέζοι παρακολουθούν επίσης. Οι Κινέζοι θα βγάλουν ένα απλό συμπέρασμα. Η Δύση είναι αρκετά αδύναμη. Παρά το γεγονός ότι η συνδυασμένη δυτική οικονομική δύναμη δαπανών είναι πέντε φορές ισχυρότερη από τη Ρωσία, δεν μπορούμε να κερδίσουμε. Ποιος είναι ο λόγος; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Τα δέντρα… έργα τέχνης στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτό)

  Βόλος: Τα δέντρα… έργα τέχνης στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτό)   22/09/2024 - 10:25 Η μητέρα φύση δημιουργεί πάντα τις πιο όμορφες ...