Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Είμαι ο Τοξικός στη δουλειά;

 Είμαι ο Τοξικός στη δουλειά;

Από την Kally στις 30 Αυγούστου 2024

Ένας τοξικός συνάδελφος μπορεί να διαταράξει σημαντικά την παραγωγικότητα της ομάδας σε κάθε χώρο εργασίας. Συχνά χρειάζεται να καλύψουν τη διαφορά, αναγκάζοντας τους άλλους να μαζέψουν τη χαλαρότητά τους. Επιπλέον, τείνουν να αμφισβητούν τις απόψεις των άλλων και είναι απρόθυμοι να δουν τα πράγματα διαφορετικά, περιπλέκοντας περαιτέρω το εργασιακό περιβάλλον.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει τοξική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας. Μπορεί να οφείλεται σε προσωπικά ζητήματα, σε μια κακή μέρα ή απλώς σε έλλειψη επίγνωσης της συμπεριφοράς τους. Πολλοί τοξικοί εργαζόμενοι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στην ομάδα τους.

Δείτε πώς μπορείτε να μάθετε αν είστε ο τοξικός στη δουλειά:

Η στάση σας είναι άσχημη

Είστε κάποιος που τείνει να αγνοεί τους συναδέλφους του μόνο και μόνο επειδή σας χαιρέτησαν καλημέρα; Χρειάζεται να γνωρίσετε τους συναδέλφους σας ή ακόμα και να τους χαιρετήσετε; Εάν αυτό είναι ναι, μπορεί να είστε πολύ τοξικοί. Προσθέτετε ακόμη και αυτή την τοξικότητα φροντίζοντας όλοι οι άλλοι να είναι δυστυχισμένοι όπως εσείς.

Έχετε την τάση να κουτσομπολεύετε πολύ

Το να ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο κουτσομπολεύοντας τους συναδέλφους αντί να εστιάζετε στην εργασία μπορεί να υποδηλώνει τοξική συμπεριφορά. Το κουτσομπολιό αποσπά την προσοχή από τη δουλειά, δημιουργεί διαφωνία μεταξύ των μελών της ομάδας και μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις που μπορεί να ανησυχήσουν τους ανωτέρους.

Αγαπάτε το δράμα γραφείου

Έχετε την ομάδα φίλων σας στο χώρο εργασίας; Ενώ το να έχετε μια ομάδα φίλων είναι εντάξει στο χώρο εργασίας, μπορεί να τους κάνει να μην είναι μέλη της ομάδας σας νευρικοί. Μπορεί να αισθάνονται ότι είναι το επίκεντρο των κουτσομπολιών σας και να μιλάνε λάθος για αυτούς πίσω από την πλάτη τους.

Θα δημιουργήσετε επίσης παρεξηγήσεις λόγω της ομάδας σας και θα πυροδοτήσετε ακόμη και εσωτερικές διαμάχες. Είστε επίσης τοξικοί αν υποκινείτε κουτσομπολιά όταν βλέπετε να μην συμβαίνει τίποτα στο χώρο εργασίας.

Η εστίασή σας είναι μόνο σε εσάς

Μπορείτε επίσης να θεωρηθείτε τοξικός συνάδελφος εάν είστε κάποιος που κάνει τα πάντα για εσάς. Για παράδειγμα, συχνά παίρνετε τα εύσημα για έργα στα οποία θα μπορούσατε να είχατε βοηθήσει. Κλέβετε επίσης την ιδέα κάποιου άλλου και φροντίζετε όλοι να πιστεύουν ότι είστε αυτός που σκέφτηκε αρχικά την πρόταση.

Υπερβάλλετε ακόμη και τη θέση σας στο δράμα γραφείου, έτσι ώστε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι εμπλέκεστε. Εάν συνεχίσετε τη συμπεριφορά σας, αμαυρώνετε τη φήμη και τον εργασιακό σας χώρο με τοξικότητα.

Δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη

Είναι σύνηθες οι άνθρωποι να κάνουν λάθη, και εσείς δεν είστε εξαίρεση. Ωστόσο, ένας τοξικός υπάλληλος δεν σκέφτεται ποτέ έτσι. Δεν μπορούν να κάνουν κανένα λάθος και να κουνήσουν γρήγορα το δάχτυλο σε έναν ανυποψίαστο, αθώο συνάδελφο για να δεχτεί την πτώση. Επίσης, δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που προκαλούν και εστιάζουν περισσότερο στο να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλείς από κάθε ευθύνη.

Είστε επίσης τοξικοί όταν θέλετε να αποφύγετε να αναλάβετε μεγαλύτερο φορτίο έργου. Θέλετε να κάνετε μόνο ελάχιστες εργασίες ή εργασίες που αισθάνεστε άνετα. Εκτός από το να είστε επιλεκτικοί στη δουλειά, πρέπει επίσης να θυμάστε μικρές εργασίες στο γραφείο.

Για παράδειγμα, δεν προσφέρετε εθελοντικά να καθαρίσετε την αίθουσα συνεδριάσεων μετά τη χρήση της ή ακόμα και να βοηθήσετε στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων μετά την εργασία. Όταν σας ρωτούν γιατί δεν θέλετε να το κάνετε, λέτε συχνά ότι δεν είναι μέρος των ευθυνών σας.

Παραπονιέσαι πάρα πολύ

Η δουλειά θα μπορούσε να είναι καλύτερη και μερικές φορές θα είσαι μίζερος. Ο χώρος εργασίας σας μπορεί να έχει όλα όσα χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας ή να νιώθετε άνετα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνεστε ότι είστε καταπονημένος ή χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να κάνετε τα χόμπι σας λόγω δουλειάς.

Ενώ κάποιοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν αυτές τις μέρες, οι τοξικοί εργαζόμενοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την εργασία. Πάντα βρίσκετε ευκαιρίες για να παραπονεθείτε, είτε πρόκειται για συνάντηση με το αφεντικό σας για μια αναφορά, για την καθημερινή σας μετακίνηση στη δουλειά, για τις συνθήκες στο χώρο εργασίας και πολλά άλλα.

Ακόμη χειρότερα, πρέπει να προσπαθήσετε να δώσετε λύσεις ή να τις συζητήσετε με το αφεντικό σας. Εάν είστε πολύ τοξικοί, θα κάνετε ακόμη και άλλους να παραπονεθούν και να μποϊκοτάρουν τη δουλειά, ώστε το αφεντικό σας να κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάστασή σας.

Νιώθεις σαν να είσαι το αφεντικό

Εάν εργάζεστε για λίγο στην εταιρεία και έχετε να αντιμετωπίσετε νέους υπαλλήλους, δεν πρέπει να είστε ο λόγος που παραιτήθηκαν. Οι νέοι υπάλληλοι περιμένουν από εσάς να τους βοηθήσετε να προσαρμοστούν στο νέο εργασιακό τους περιβάλλον και να δώσετε συμβουλές όταν χρειάζεται.

Ένας τοξικός υπάλληλος συχνά αναγκάζει τους ανθρώπους να τους βλέπουν ως ανώτερους επειδή ήταν στην εταιρεία για λίγο. Συνήθως δίνετε τη δουλειά σας σε νέους υπαλλήλους και περιμένετε να την κάνουν χωρίς παράπονο λόγω της θέσης σας στην εταιρεία. Οι άνθρωποι θα σας δυσκολευτούν να αντιμετωπίσετε εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς και θα μείνουν μακριά σας.

Αν παρατηρήσετε ότι αυτά τα σημάδια ισχύουν για εσάς, τότε είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας στον χώρο εργασίας. Βρείτε τι πυροδοτεί την τοξικότητά σας, είτε είναι ο χώρος στον οποίο εργάζεστε είτε εάν πηγαίνετε πάντα στη δουλειά με κακή διάθεση, και βρείτε μια λύση για αυτό.

Θυμηθείτε, δεν είστε ο μόνος στο χώρο εργασίας. Η επιδείνωση των άλλων θα έκανε την ημέρα εργασίας μεγαλύτερη. Θέλετε επίσης να αποφύγετε να είστε γιατί η ομάδα σας καθυστερεί ή φοβάται ότι πρέπει να συνεργαστεί μαζί σας.

https://middleme.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χωρίς εσένα ο χρόνος κυλάει αλλιώς…

Χωρίς εσένα ο χρόνος κυλάει αλλιώς… – Sasa Ken – 16 Σεπτεμβρίου 2024 The Women Χωρίς εσένα ο χρόνος κυλάει αλλιώς… Κλείδωσε τα αισθήματά μου...