Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Γαλανόρεμα Ζαγοράς που αποκατέστησε η Περιφέρεια

 Στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Γαλανόρεμα Ζαγοράς που αποκατέστησε η Περιφέρεια

Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ η αντιπεριφερειάρχης Άννα Μαρία Παπαδημητρίου

Στην κυκλοφορία θα δοθεί εντός των ημερών η γέφυρα στο Γαλανόρεμα Ζαγοράς, που είχε υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και για την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπόνησε μελέτη και αποκατέστησε με χρηματοδότηση που βρήκε η ίδια, ώστε να μπορεί να γίνει απρόσκοπτα η διακίνηση των μήλων Ζαγορίν.
Η Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι ίσως και από το Σαββατοκύριακο θα μπορούν να διέλθουν φορτηγά βάρους 40 τόνων που διακινούν τα μήλα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, θα συνεχιστούν κάποιες εργασίες και η κυκλοφορία θα διακοπεί για μια ημέρα όταν μπουν ανθρακονήματα, με ιδιαίτερο τρόπο, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αντοχή της γέφυρας.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, από τον Απρίλιο η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκπονήσει τη μελέτη της γέφυρας στο Γαλανόρεμα, γιατί ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας και η αντιπεριφερειάρχης Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, θεωρούν ότι είναι από τις κομβικές γέφυρες που ενώνει τη Ζαγορά και τις υπόλοιπες περιοχές του Πηλίου με τον Βόλο.
Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα, δεν εξυπηρετεί κατοίκους και τουρίστες μόνο, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς, όπως τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.
Όπως είπε, από το συγκεκριμένο σημείο, πρέπει να διέλθουν φορτηγά βάρους 40 τόνων και υπήρχε πρόβλημα να περάσουν από μια γέφυρα που δεν είναι ασφαλής, θα έπρεπε να γίνονται, όπως και πέρυσι, μεταφορτώσεις των μήλων σε μικρότερα φορτηγά, γιατί δεν ήταν εύκολο και έπρεπε να διακινδυνέψουν την κατάρρευσή της.
«Γι’ αυτό έγινε μια μεγάλη και σοβαρή μελέτη με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο, πήρε 3 μήνες για να ολοκληρωθεί, με δείγματα από τη γέφυρα και εφόσον τελείωσε αυτό το στάδιο, βρήκαμε τη χρηματοδότηση και καταφέραμε να την αποκαταστήσουμε και να δοθεί στην κυκλοφορία εντός των ημερών», τόνισε η κ. Παπαδημητρίου.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι γίνονται κάποια τεστ αντοχών και ίσως από το Σαββατοκύριακο να μπορούν να διέλθουν τα φορτηγά των 40 τόνων, καθώς αποκαταστάθηκε το δοκάρι που είχε χτυπηθεί, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που δεν επηρεάζουν την κυκλοφορία, η οποία θα διακοπεί για μια ημέρα όταν μπουν ανθρακονήματα, με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αντοχή της γέφυρας, μετά από λίγες ημέρες.
Η ίδια είπε ότι η γέφυρα θα παραδοθεί, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το έργο είναι εντός των χρονικών ορίων και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ενώ άλλες μικροεργασίες θα συνεχιστούν για μια εβδομάδα.

«Για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, το πήρα πάνω του, καθώς γνωρίζω καλά την περιοχή και έβλεπα την εξέλιξη του έργου μέρα με τη μέρα και στα έγγραφα που έπρεπε να φύγουν, στις χρηματοδοτήσεις και έγινε μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.

Οι καθαρισμοί των χειμάρρων
Αναφορικά με τα άλλα έργα και αν η Περιφέρεια μπορεί να κινηθεί με τους ίδιους ρυθμούς, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι στο Δημόσιο δεν είναι εύκολο να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Το κυριότερο είναι η χρηματοδότηση και το άλλο οι διαδικασίες που τρέχουν με άλλους ρυθμούς.
Παρόλα αυτά μπήκαμε σε ρέματα της περιοχής, καταφέραμε και είχαμε συμβάσεις, ελέγχθηκαν από τον επίτροπο, εγκρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όλες οι συμβάσεις που είχαν κατατεθεί και ήδη έχουν μπει εργολάβοι σε χειμάρρους της περιοχής να συνεχίσουν τον καθαρισμούς που είχαν ξεκινήσει, αλλά σταμάτησαν, γιατί έπρεπε να συμβασιοποιηθούν.
«Σε έναν ενάμιση μήνα θα δείτε διαφορά στα ποτάμια της περιοχής και στα ρέματα, στα οποία κάνουμε ήδη παρεμβάσεις», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Αναφορικά με το ρέμα της Καλλιθέας, που βρίσκεται πίσω από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, η κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τις υπηρεσίες, είναι ένα σημείο που δεν προβλέφθηκε από τη μελέτη του περιφερειακού, το σχολείο είναι χτισμένο σε ρέμα, ο τοίχος που υπάρχει έγινε από τους εφοπλιστές για να προστατέψει στο σχολείο και η λύση που βρέθηκε μετά από επίσκεψη των κατοίκων και συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι να γίνει μελέτη, για την οποία βρέθηκαν χρήματα, που θα δείξει πως θα γίνει η διευθέτηση του ρέματος.
Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι πρέπει να γίνει συνεννόηση με τον Στρατό που έχει ένα οικόπεδο που εμποδίζει τα νερά να καταλήξουν στην τάφρο του περιφερειακού, το θέμα εξετάζεται για απαλλοτρίωση ή για παραχώρηση, είναι σε εξέλιξη και αναμένονται σύντομα αποτελέσματα.
Τέλος, για τις αποκαταστάσεις, η κ. Παπαδημητρίου έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Υποδομών που ανέλαβε την αποκατάσταση δρόμων και γεφυρών, να ενημερώσει πότε θα ξεκινήσουν οι εργολαβίες, ώστε η Περιφέρεια να κάνει προγραμματισμό για τον χειμώνα. Όπως είπε, τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα, γιατί αν αρχίσουν οι βροχές και τα χιόνια οι πρόχειρες αποκαταστάσεις που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια θα υποχωρούν και θα υπάρχουν προβλήματα.

https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο Μαριάννα Σπανού   Τα   αυγά   αποτελούσαν βασι...