Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Στους 20 οι νεκροί-Από αυτοκίνητα μέχρι ηλιακά πάνελ εξερράγησαν στη νέα υβριδική επίθεση-"Φάντασμα" η εταιρεία κατασκευής των βομβητών (Βίντεο & Εικόνες)

Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Στους 20 οι νεκροί-Από αυτοκίνητα μέχρι ηλιακά πάνελ εξερράγησαν στη νέα υβριδική επίθεση-"Φάντασμα" η εταιρεία κατασκευής των βομβητών (Βίντεο & Εικόνες)

Η εταιρεία BAC δεν έχει εργοστάσιο στην χώρα, λέει η ουγγρική κυβέρνηση

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 και πλέον τραυματίστηκαν στο νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολά χθες Τετάρτη στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων βομβητών, χρησιμοποιούμενων επίσης από μέλη του κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν.

«Το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι, σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450», ενημέρωσε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι πολλοί από τους τραυματίες τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια. Oι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν ταυτόχρονα στα νότια προάστια της Βηρυτού, την ώρα που γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στις χθεσινές εκρήξεις. Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό, ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που κάλυψε τις κηδείες των τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Χάος και πανικός προκλήθηκε έπειτα από το νέο μπαράζ εκρήξεων στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές του νότιου Λιβάνου. Μάλιστα, σημειώθηκαν εκρήξεις και κοντά σε κηδεία για τα θύματα της χθεσινής επίθεσης στην περιοχή Μπεκάα. Αυτή τη φορά δεν εξερράγησαν βομβητές, αλλά στρατιωτικοί ασύρματοι. Το Ιran Observer αναφέρει ότι ταυτόχρονα εξερράγησαν κινητά, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλιακά πάνελ και αυτοκίνητα.

Οι αναλυτές λένε ότι ήταν λιγότερες μεν οι εκρήξεις από εκείνες που σημειώθηκαν χθες, όμως ήταν πολύ πιο σφοδρές. Και όλα αυτά έγιναν με σκοπό να αποτραπούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Για την έναρξη μιας νέας φάσης του πολέμου στο βόρειο μέτωπο κάνει λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς ο στρατός, όπως είπε, στρέφει την προσοχή του στο βόρειο μέτωπο του Λιβάνου.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης ωστόσο από τα λεγόμενα του Γκάλαντ διαφαίνεται ότι το Ισραήλ είναι πίσω από αυτή την επίθεση καθώς όπως ανέφερε ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ ο πόλεμος πλέον εστιάζεται στο βόρειο μέτωπο. Μιλάει για μια νέα φάση και λέει ότι οι πόροι και οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εκτρέπονται πλέον και εκεί.

Παράλληλα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει ενεργοποιήσει το εύρος των δυνατοτήτων του και ότι σε κάθε στάδιο που αναμένεται από εδώ και στο εξής το τίμημα θα είναι βαρύ για τη Χεζμπολάχ, ενώ από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ.

Η εταιρεία BAC δεν έχει εργοστάσιο στην χώρα, λέει η ουγγρική κυβέρνηση

Εντωμεταξύ οι δύο εταιρείες από την Ταϊβάν και την Ουγγαρία που στοχοποιήθηκαν αρχικά για την κατασκευή των βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο, αρνούνται κάθε ευθύνη.

Την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης με στόχο το σύστημα τηλεειδοποίησης που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, τα ίχνη οδηγούσαν στην Ταϊβάν. Όμως ο όμιλος Gold Apollo, η μάρκα του οποίου αναγράφεται στις συσκευές, αρνείται ότι τις κατασκεύασε και υπέδειξε ως υπεύθυνη μια συνεργαζόμενη εταιρεία, την ουγγρική BAC.

«Με βάση μια συμφωνία συνεργασίας, δίνουμε την άδεια στην BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό μας σήμα για την πώληση προϊόντων σε ορισμένες περιοχές, όμως η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστική ευθύνη της BAC», που εδρεύει στη Βουδαπέστη, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Gold Apollo.

Λίγες ώρες αργότερα, το μυστήριο αντί να διαλευκανθεί βάθυνε περισσότερο, αφού οι ουγγρικές αρχές διέψευσαν την ταϊβανέζικη εταιρεία. Η BAC «είναι εμπορικός εταίρος» και δεν διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ουγγαρία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», τόνισε.

Η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Κριστιάνα Μπάρσονι-Αρτσιντιάκονο, όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, διέψευσε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην κατασκευή των βομβητών, επιβεβαιώνοντας μόνο τη συνεργασία της με τη Gold Apollo. «Δεν κατασκευάζω μπίπερ. Είμαι απλώς μεσάζοντας. Κάνετε λάθος», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της.

Εντωμεταξύ το λογότυπο της BAC Consulting KFT σε ένα φύλλο Α4 είναι αναρτημένο σε μια γυάλινη πόρτα , σε κτίριο στη Βουδαπέστη. Άτομο που μίλησε στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί, η εταιρεία  είναι εγγεγραμμένη στη συγκεκριμένη διεύθυνση αλλά δεν έχει φυσική παρουσία.

Σύμφωνα με το BBC Verify Εκτός από την BAC, στο ίδιο κτίριο είναι δηλωμένες άλλες 13 εταιρείες Η έρευνά στις βάσεις δεδομένων δείχνει λίγες συνδέσεις της Bac με άλλες εταιρείες, και αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται και για άλλες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην ίδια διεύθυνση.

Το BBC προσπάθησε να καλέσει την BAC αρκετές φορές, αλλά δεν σήκωσε κανείς τα τηλέφωνα.

Η εταιρεία BAC

Η εταιρεία BAC Consulting ιδρύθηκε το 2022 και έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, σε ένα διώροφο κτίριο στα προάστια της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ανήκει σε μια εταιρεία που παρέχει διευθύνσεις ιστοσελίδων (URL), σύμφωνα με μια γυναίκα που βρισκόταν στον χώρο σήμερα το πρωί.

Η Μπάρσονι-Αρτσιντιάκονο εμφανίζεται ως η μοναδική εργαζόμενη της BAC, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του AFP. Σε αυτά τα έγγραφα ωστόσο γίνεται λόγος για ετήσιο κύκλο εργασιών 210 εκατομμυρίων φιορινιών (530.000 ευρώ) και έσοδα 45.000 ευρώ.

Στον ιστότοπό της, που πλέον δεν είναι προσβάσιμος, η BAC ανέφερε ότι δραστηριοποιείται «σε διεθνές επίπεδο» ως «παράγων αλλαγής, με ένα δίκτυο συμβούλων».

Η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος δηλώνει «σύμβουλος επί στρατηγικής για διεθνείς οργανισμούς».

https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Wikipedia ή Facebook; Ξεχωρίστε την αλήθεια από τα παραμύθια

  Wikipedia ή Facebook; Ξεχωρίστε την αλήθεια από τα παραμύθια Αντικλείδι Μπορείτε να εμπιστευθείτε πλήρως ό,τι διαβάζετε στο διαδίκτυο; Πο...