Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Το σκραπ «πνίγει» το Π. Λιμεναρχείο

 Το σκραπ «πνίγει» το Π. Λιμεναρχείο

το-σκραπ-πνίγει-το-π-λιμεναρχείο-1096298

Καταγγελίες για αύξηση της σκόνης από τις φορτοεκφορτώσεις στον πρώτο προβλήτα – Οι πλημμύρες φρέναραν τη μεταφορά της δραστηριότητας

Αντιμέτωποι με αυξημένες ποσότητες σκόνης εν μέσω καύσωνα είναι οι κάτοικοι του Παλαιού Λιμεναρχείου, που διαμαρτύρονται για την επιδείνωση της καθημερινότητάς τους εξαιτίας της διακίνησης χύδην παλαιοσίδηρου (σκραπ) από τον πρώτο προβλήτα του λιμένα Βόλου. Καταγγέλλουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η σκόνη από τις φορτοεκφορτώσεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα και μάλιστα σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τις αυλές των σπιτιών τους.

Πολλές δεκαετίες τώρα, η συνοικία πληρώνει βαρύ τίμημα από τη διακίνηση σκραπ, υποστηρίζουν μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα «πάλευαν» με τη σκόνη μετά τις πλημμύρες. «Οι συνέπειες όλα αυτά τα χρόνια είναι τραγικές. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό με τους θανάτους από καρκίνο στο Παλαιό Λιμεναρχείο. Το πρόβλημα της αερορύπανσης δεν αφορά, όμως, αποκλειστικά τη συνοικία, αλλά συνολικά την πόλη. Κάποια στιγμή, τόσο ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, όσο και οι αρμόδιες Αρχές, οφείλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή και επιφέρει σοβαρά επακόλουθα στην ποιότητα ζωής όλων», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κάτοικος του Παλαιού Λιμεναρχείου, ο οποίος δεν κρύβει την αγανάκτησή του για την κατακόρυφη αύξηση της ποσότητας σκόνης που παράγεται τις τελευταίες εβδομάδες και ρυπαίνει το πολεοδομικό συγκρότημα.

Κάτοικοι διερωτώνται αν εφαρμόζεται το σύστημα διαβροχής, όπως προβλέπεται από τους περιβαλλοντικούς όρους, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες μεγάλη ποσότητα σκόνης πνίγει τη συνοικία. «Καθαρίζουμε και μετά από λίγα λεπτά στρώμα σκόνης καλύπτει τα πάντα», διαμαρτύρονται.

Κάτοικοι μιλούν για καθυστέρηση που παρατηρείται στη μεταφορά της δραστηριότητας της διακίνησης σκραπ από τον προβλήτα Νο 1 στον προβλήτα Νο 3 του λιμένα Βόλου. «Πριν από δυόμισι χρόνια ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και προέβλεπε τη μετεγκατάσταση σε νέο χώρο για τη διακίνηση σκραπ μέσα στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου δεν έχει τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που εξαγγέλθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος διαμένει στην οδό Βότση και κατέστησε σαφές πως είναι καθολικό αίτημα της συνοικίας η απομάκρυνση του σκραπ. «Πρέπει να φύγει, η υπομονή μας εξαντλήθηκε», συμπλήρωσε με νόημα.

Κάτοικοι του Παλαιού Λιμεναρχείου πρόσφατα επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα διοικητικά όρια της Θεσσαλίας και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η εργολαβία για τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων στον προβλήτα Νο 3 έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. «Η ενημέρωση που είχαμε, μάς προβλημάτισε και δεν κατανοούμε τους λόγους που η φορτοεκφόρτωση του σκραπ συνεχίζει να γίνεται από τον προβλήτα 1. Η διοίκηση του ΟΛΒ οφείλει να τοποθετηθεί δημοσίως για τους λόγους της καθυστέρησης στη μεταφορά του σκραπ. Φταίει το γεγονός ότι δέκα μήνες μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, που μείωσαν τα λειτουργικά βάθη του λιμανιού, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες αποκατάστασης ή συμβαίνει κάτι άλλο;», διερωτώνται.

Την ολοκλήρωση των έργων επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Σωκράτης Αναγνώστου. Ωστόσο, όπως τόνισε, τη μεταφορά της δραστηριότητας του σκραπ από τη μία προβλήτα στην άλλη έχουν φρενάρει οι πλημμύρες. Τα φερτά υλικά που «μπάζωσαν» το λιμάνι μειώνοντας τα βάθη του, δεν επιτρέπουν σε πλοία να προσεγγίζουν στη νέα προβλήτα για τη φορτεκφόρτωση σκραπ, με αποτέλεσμα, να συνεχίζεται η δραστηριότητα στην πρώτη, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα εκβάθυνσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

https://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Τα δέντρα… έργα τέχνης στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτό)

  Βόλος: Τα δέντρα… έργα τέχνης στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (φωτό)   22/09/2024 - 10:25 Η μητέρα φύση δημιουργεί πάντα τις πιο όμορφες ...