Σινάνη Αικατερίνη

Τα βακτήρια που αποικίζουν το έντερo παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα του εντέρου 600 και πλέον ατόμων που νοσηλεύτηκαν με λοιμώξεις και διαπίστωσαν ότι είχε λιγότερα βακτήρια που μπορούσαν να παράγουν ένα ευεργετικό λιπαρό οξύ που ονομάζεται βουτυρικό οξύ.

Τα βακτήρια παράγουν βουτυρικό καθώς γίνεται η πέψη των φυτικών ινών που τρώνε οι άνθρωποι. Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι όσοι ταλαιπωρούνται συχνά από σοβαρές λοιμώξεις, έχουν λιγότερα τέτοια βακτήρια.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το βουτυρικό οξύ έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.

«Δεν γνωρίζαμε αν η λιγότερο υγιής χλωρίδα του εντέρου οφείλεται στην οξεία λοίμωξη και τη θεραπεία της ή αν είχαν πάντα λιγότερα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό οξύ στο μικροβίωμα του εντέρου τους», δήλωσε ο Bob Kullberg, συν-συγγραφέας της μελέτης, διδακτορικός φοιτητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 602 άτομα νοσηλεύτηκαν.

«Είδαμε ότι στους ανθρώπους που έχουν 10% περισσότερα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό στο έντερό τους, οι πιθανότητες να πάθουν λοίμωξη μειώνονται κατά 15-25%», δήλωσε ο Kullberg.

Αυτό σημαίνει ότι το μικροβίωμα παίζει ρόλο σε λοιμώξεις πέραν του εντέρου, όπως λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή των πνευμόνων. Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως η ηλικία, το ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών και οι υποκείμενες ασθένειες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία ενός υγιούς μικροβιώματος. Ανοίγουν επίσης το δρόμο για την πρόβλεψη του κινδύνου μόλυνσης ενός ατόμου και για πιθανές παρεμβάσεις.

«Χρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση για να μάθουμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα του βουτυρικού οξέος με δίαιτα ή προβιοτικά, προκειμένου να προλάβουμε σοβαρές λοιμώξεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Joost Wiersinga, πρόεδρος του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο ιατρικό κέντρο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Microbe.

https://www.onmed.gr/