«Πληγή» τα ακαθάριστα οικόπεδα στον Βόλο
Αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα οι ιδιοκτήτες – Θα πρέπει να τα καθαρίσουν αλλά και να δηλώσουν ότι το έκανανΑνοιχτή… πληγή με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, εξακολουθούν να αποτελούν τα ακαθάριστα οικόπεδα όχι μόνο σε περιαστικά και μη δάση αλλά και μέσα στην πόλη, ακόμη και σε γειτονιές, δίπλα από σπίτια, πολυκατοικίες και επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που κάθε χρόνο συνιστούν… πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες κινδυνεύουν πλέον με «τσουχτερά» πρόστιμα, όχι μόνο αν δεν καθαρίσουν τις επίμαχες εκτάσεις αλλά και αν δεν το δηλώσουν ότι το έκαναν.
Τα οικόπεδα με αγριόχορτα δεν φιλοξενούν απλώς και μόνο άγρια βλάστηση με κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς όταν αυτά ξεραθούν. Γίνονται και εστίες μόλυνσης μέσα στις γειτονιές, από ασυνείδητους που πετούν σκουπίδια ενώ πολλές φορές δημιουργείται κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία όταν «φιλοξενούν» τρωκτικά και ερπετά.
Κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, μόνο ο Δήμος Βόλου, κατάφερε στο πλαίσιο της πυροπροστασίας να καθαρίσει περισσότερα από 630 στρέμματα οικοπέδων από χόρτα και σκουπίδια.
Για τις περιπτώσεις όσων αδιαφορούν, ενημερώνεται η διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και στη συνέχεια η Εισαγγελία Βόλου, με εντολή της οποίας, μηχανήματα του Δήμου μπαίνουν σε ιδιωτικές εκτάσεις για καθαρισμό και ο λογαριασμός αποστέλλεται στους ιδιώτες.
Ωστόσο, η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα εισόδου του Δήμου για καθαρισμό με εντολή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι εκτάσεις είναι επικίνδυνες για την πρόκληση πυρκαγιάς, ενώ την ίδια ώρα τρέχει η διαδικασία με τις τεχνικές εκθέσεις των ακινήτων σε περιαστικά και μη δάση με την προθεσμία να λήγει στις 31 Μαΐου μετά την παράταση που δόθηκε με το άρθρο 136 του Νόμου 5106 (ΦΕΚ Α’ 63 / 01-05-2024) στην έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου της υπεύθυνης δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων και της ειδικής φόρμας καταγγελιών.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπόχρεοι υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου 2024 τη δήλωση στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων. Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες οικοπέδων:
-θα πρέπει να τα καθαρίζουν από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 30 του ίδιου μήνα κάθε έτους, αλλά και να τα διατηρούν σε καθαρή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
-θα πρέπει να εισάγουν σε συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα δήλωση καθαρισμού για κάθε οικόπεδο ή ακάλυπτο χώρο που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Ωστόσο, οι δήμοι θα ελέγχουν μέσω της πλατφόρμας αν έχει υποβληθεί η δήλωση και αν όντως έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες. Με την πλατφόρμα θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελιών για οικόπεδα ή ακάλυπτους χώρους που δεν πληρούν τα κριτήρια.
Όσον αφορά στον τρόπο που θα γίνεται ο καθαρισμός των οικοπέδων επισημαίνονται τα εξής:
-Θα πρέπει να γίνεται υλοτομία αλλά και να απομακρύνονται τα ξερά σπασμένα δένδρα και κλαδιά.
-Θα πρέπει να απομακρυνθεί η καύσιμη φυτική ύλη.
-Θα πρέπει να γίνεται αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων.
-Θα πρέπει να γίνει αραίωση της θαμνώδους βλάστησης.
-Θα πρέπει να γίνει απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών και απορριμμάτων.
-Θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα καθαρισμού.
Οι ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα:
-Για την μη υποβολή της σχετικής δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ
-Για την υποβολή ψευδούς δήλωσης προβλέπεται ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή από 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες ενώ το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν είναι μικρότερο από 70 ευρώ αλλά ούτε και μεγαλύτερο από 150 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους έως και 54.000 ευρώ.
https://www.taxydromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου