Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Πώς τα ανώτατα κλιμάκια της Εκκλησίας της Αγγλίας ενεπλάκησαν σε εμπόριο σκλάβων

 Πώς τα ανώτατα κλιμάκια της Εκκλησίας της Αγγλίας ενεπλάκησαν σε εμπόριο σκλάβων

Τα έγγραφα που επικαλείται ο Observer αποκαλύπτουν ακόμη μια πτυχή του ρόλου της εκκλησίας στην πιο σκοτεινή περίοδο της Βρετανίας

Ένας αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι τον 18ο αιώνα ενέκρινε πληρωμές για την αγορά σκλάβων για δύο φυτείες ζάχαρης στα Μπαρμπάντος, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που επικαλείται ο βρετανικός Observer, και αποκαλύπτουν ακόμη μια πτυχή του ρόλου της εκκλησίας στην πιο σκοτεινή περίοδο της Βρετανίας.

Επίσκοπος αγόραζε σκάβους

Σύμφωνα με τα έγγραφα, Τόμας Σέκερ συμφώνησε να επιστρέψει μια πληρωμή ύψους 1.093 λιρών για την αγορά σκλάβων στις φυτείες Κόδρινγκτον, καθώς και να προσλάβει σκλάβους από τρίτο μέρος.

Τα έγγραφα περιλαμβάνονται στα αρχεία της Βιβλιοθήκης του Παλατιού Λάμπεθ, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τις άμεσες σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Αγγλίας και της δουλείας σε φυτείες που ανήκαν στον ιεραποστολικό της βραχίονα, την Εταιρεία για τη διάδοση του Ευαγγελίου σε ξένα μέρη (SPG).

Σε απάντηση των αποκαλύψεων του Observer, ο Justin Welby, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, δήλωσε: «Κάθε νέο στοιχείο γύρω από την εμπλοκή της Εκκλησίας στο δουλεμπόριο είναι απογοητευτικό, και το να διαβάζεις ότι ένας πρώην αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι συμμετείχε στην αγορά σκλαβωμένων ανθρώπων είναι ιδιαίτερα οδυνηρό.

Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι αυτό το έργο δεν έχει τελειώσει και υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε για να εξετάσουμε το ρόλο μας στο εμπόριο των σκλαβωμένων Αφρικανών, το οποίο ήταν μια βλασφημία κατά της δημιουργίας του Θεού, καθώς αντιμετώπιζε άνδρες, γυναίκες και παιδιά ως λιγότερο από ανθρώπους.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να εξιλεώσει πλήρως για αυτά τα εγκλήματα, είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε περισσότερα, συνειδητοποιώντας ότι αυτό θα πάρει πολλά χρόνια και θα μπορούσε να διαρκέσει πολλές γενιές».

Είπε ότι η έρευνα για «τις πιο εξωφρενικές πτυχές της ιστορίας μας» είναι «πολύ ευπρόσδεκτη».

Η SPG άφησε τις δύο φυτείες ζάχαρης το 1710 από τον διαχειριστή αποικιών Christopher Codrington. Η διαθήκη του όριζε ότι ήθελε οι φυτείες να δουλεύουν με 300 σκλάβους και να ιδρυθεί ένα κολέγιο στο κτήμα. Υπολογίζεται ότι οι φυτείες απέφεραν 5 εκατ. λίρες ετησίως σε σημερινά χρήματα.

Η SPG ιδρύθηκε το 1701 με βασιλικό καταστατικό για να προσηλυτίσει τους ανθρώπους στις αποικίες και στις συνεδριάσεις διακυβέρνησής της προήδρευε τακτικά ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Διαδοχικοί αρχιεπίσκοποι του Καντέρμπουρι ορκίζονταν πρόεδροι της SPG καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που οι υπόδουλοι εργάζονταν στις φυτείες, από το 1710 έως το 1838.

Σε συνεδριάσεις υπό την προεδρία του Secker τον Νοέμβριο του 1758 και τον Αύγουστο του 1760, εγκρίθηκαν πληρωμές για την εξόφληση λογαριασμών για την αγορά «νέων νέγρων», καθώς και μισθωμένων σκλάβων εργατών, σύμφωνα με τα έγγραφα στο αρχείο της Βιβλιοθήκης του Παλατιού του Λάμπεθ.

Ο Trevor Prescod, βουλευτής των Μπαρμπάντος και πρόεδρος της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για τις Αποζημιώσεις των Μπαρμπάντος, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν την εμπλοκή της εκκλησίας στη δουλεία στις φυτείες «μέχρι και τον αρχιεπίσκοπο».

«Η εκκλησία βρισκόταν στο επίκεντρο της καθιέρωσης της δουλείας και ήταν ίσως ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες», είπε. «Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας καλύτερα από την ίδια την εκκλησία και τώρα έχει την ευθύνη να αποζημιώσει όλα τα θύματα της δουλείας»

https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Τι προβλέπεται για την σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου – Λάρισας – Ποιο μεγάλο εργοστάσιο συνδέεται σιδηροδρομικά με τη γραμμή

Βόλος: Τι προβλέπεται για την σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου – Λάρισας – Ποιο μεγάλο εργοστάσιο συνδέεται σιδηροδρομικά με τη γραμμή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ...