Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Κολούμπια: Επέμβαση της αστυνομίας για την κατάληψη στην πανεπιστημιούπολη – Δεκάδες συλλήψεις (φωτογραφίες)

Κολούμπια: Επέμβαση της αστυνομίας για την κατάληψη στην πανεπιστημιούπολη – Δεκάδες συλλήψεις (φωτογραφίες)

 •

 «Φουντώνει» το κύμα διαδηλώσεων κατά του πολέμου στη Γάζα - «Καζάνι» που βράζει πολλές πανεπιστημιουπόλεις

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη το βράδυ της Τρίτης στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν καταλάβει κτίριο, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας φοιτητών κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας «φουντώνει» στις ΗΠΑ.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και αστυνομικοί ανέβηκαν και μπήκαν στο εσωτερικό, παραβιάζοντας ένα παράθυρο. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις δεκάδων νεαρών διαδηλωτών.

(REUTERS/Caitlin Ochs)
(Ben Chang/Columbia University/REUTERS)

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές το κτίριο εκκενώθηκε από τους καταληψίες. Η διοίκηση του πανεπιστημίου ενέκρινε την αστυνομική επέμβαση καθώς εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί στους διαδηλωτές για να διαλυθούν. Αφού ο χώρος «καταλήφθηκε, βανδαλίστηκε και αποκλείστηκε, δεν είχαμε άλλη επιλογή», ​​ανέφερε συγκεκριμένα.

(REUTERS/David Dee Delgado)
(REUTERS/Caitlin Ochs)
(REUTERS/David Dee Delgado)

Μία ημέρα νωρίτερα, η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νεμάτ Μινούς Σαφίκ ανέφερε σε μια δήλωσή της πως οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οργανωτές των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τους ακαδημαϊκούς δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τα δεκάδες αντίσκηνα που είχαν στήσει προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Κολούμπια βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων για τη Γάζα που πραγματοποιούνται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Καλιφόρνια: Συμπλοκές στο πανεπιστήμιο UCLA

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες νωρίς το πρωί και στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA, στο Λος Άντζελες μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και μιας ομάδας αντιδιαδηλωτών που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Σύμφωνα με την φοιτητική εφημερίδα του UCLA Daily Bruin, η αστυνομία αναπτύχθηκε στην πανεπιστημιούπολη καθώς οι φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές προσπάθησαν να διαλύσουν σκηνές που είχαν στηθεί από αλληλέγγυους προς τους Παλαιστίνιους.

Το νέο κύμα κινητοποιήσεων των φοιτητών κατά του πολέμου, που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει επεκταθεί σε μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νέα Αγγλία, περνώντας από τις κεντρικές και τις νότιες πολιτείες της χώρας. Τις περασμένες μέρες η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν συνέλαβε δεκάδες φοιτητές σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Το ζήτημα έχει πάρει και πολιτική διάσταση εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν ορισμένους διοικητές πανεπιστημίων ότι «κλείνουν τα μάτια» στην αντισημιτική ρητορική.

https://www.naftemporiki.gr/

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν;

  Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν; 15 Μαΐου 2024 Αυτόνομη, αυτάρκης, ανεξάρτητη. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν, δεν ...