Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

LIVE: Ο κόσμος περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν – Θα αποτραπεί ο νέος πόλεμος;

 LIVE: Ο κόσμος περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν – Θα αποτραπεί ο νέος πόλεμος;

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr

Στο Ισραήλ στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς όλοι περιμένουν να δουν πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους. H συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου με τα μέλη του να σταθμίζουν, τις επιλογές, που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός (IDF). Όλοι οι μεγάλοι παίχτες στη διεθνή κοινότητα επισημαίνουν την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση. Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει μία μη ορθολογική αντίδραση.

Στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης συγκρούονται εκείνοι που ζητούν σκληρά αντίποινα και εκείνοι πιστεύουν ότι πρέπει η χώρα να ακολουθήσει τη σύσταση των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει μία κίνηση που θα εξελιχθεί σε πλήρους κλίμακας περιφερειακό πόλεμο. Αν υπερισχύσει η πρώτη θέση το ερώτημα είναι πόσο θα τραβήξει στη συνέχεια το σχοινί το Ιράν.  

Οι επενδυτές ποντάρουν προς το παρόν σε εκείνο της μετρημένης αντίδρασης.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr

7 λεπτά πριν
Παραμένει σε συναγερμό ο ΔΟΑΕ, για πιθανό χτύπημα του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιραν

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εξακολουθεί επιτηρεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, εν μέσω των ισραηλινών απειλών για αντίποινα.

Το Ιράν διαθέτει πάνω από 30 πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς και διάσπαρτα εργαστήρια φυγοκέντρησης  για τη μετατροπή του μεταλλεύματος ουρανίου σε καύσιμο. 

Ο ΔΟΑΕ, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν έχει αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου για να εφοδιάσει πυρηνικές κεφαλές, σε περίπτωση που επιλέξει να προχωρήσει στην κατασκευή ενός όπλου.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με το Bloomberg, εδώ και καιρό έχει στα σχέδιά του, ένα πιθανό πλήγμα με στόχο να εξουδετερώσει την πυρηνική υποδομή του Ιράν. 

 Το 1981 κατέστρεψε με επιτυχία έναν υπό κατασκευή ιρακινό αντιδραστήρα και βομβάρδισε μια φερόμενη ως συριακή πυρηνική εγκατάσταση το 2007. Αλλά οι προκλήσεις που τίθενται από το Ιράν είναι σημαντικά μεγαλύτερες. 

Οι εγκαταστάσεις είναι εκτός της εμβέλειας των ισραηλινών αεροσκαφών και είναι τόσο πολλές που αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν προειδοποιήσει ότι ένα χτύπημα μπορεί μόνο να καθυστερήσει, όχι να καταστρέψει την ικανότητα του Ιράν να συνθέσει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Updated: 5 λεπτά πριν
13 λεπτά πριν
CENTCOM: Κατάρριψη 4 drones των Χούθι σε περιοχές της Υεμένης

Την κατάρριψη τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λειτουργώντας σε αυτοάμυνα, σε περιοχές της Υεμένης, που ελέγχονται από τους Χούθι, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM). 

Η CENTCOM προσθέτει σε μια ενημέρωση για την Ερυθρά Θάλασσα ότι μαχητές των Χούθι εκτόξευσαν ένα βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων προς τον Κόλπο του Άντεν από περιοχή της Υεμένης το Σάββατο και ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από αμερικανικά, συμμαχικά ή εμπορικά πλοία

16 λεπτά πριν
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα - Στρατιώτες προετοιμάζονται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα

REUTERS/Amir Cohen

39 λεπτά πριν

Ανθρωπιστική βοήθεια πέφτει από τον ουρανό προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από το Ισραήλ


44 λεπτά πριν
Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη « θεαματική" αύξηση των παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα»

Η ποσότητα της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

«Και μάλιστα θεαματικά», δήλωσε ο Κίρμπι στο MSNBC, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις πρέπει να "συνεχιστούν".

Οισραηλινός κυβερνητικός οργανισμός, Cogat, που διευκολύνει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα, αναφέρει ότι η αύξηση είναι αποτέλεσμα διάνοιξης νέου περάσματος για την παράδοση επισιτιστικής βοήθειας.

μία ώρα πριν
Ν. Δένδιας: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του

μία ώρα πριν

Ο Ιωάννης Μπαλτζώης, πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, μίλησε στην τηλεόραση της «Ν» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.





μία ώρα πριν

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα φοβάται μία πολεμική σύρραξη πλήρους κλίμακας ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας ο πόλεμος μπαίνει στον 7ο μήνα του με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται και τον κατάλογο των θυμάτων να μακραίνει συνεχώς. Σημερινές εικόνες από κηδεία στη Ναμπλούς.  REUTERS/Raneen Sawafta

μία ώρα πριν
Λευκός Οίκος: Στόχος να αποτραπεί μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση

Οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επικεντρώνονται στο να αποτραπεί η μετεξέλιξη της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.


Ερωτηθείς αν ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως το Ισραήλ δεν πρέπει να απαντήσει στην ευρείας κλίμακας ιρανική επίθεση, ο Τζον Κίρμπι είπε πως αυτό εξαρτάται από την ισραηλινή κυβέρνηση, προσθέτοντας πάντως πως οι ΗΠΑ θέλουν να δουν αποκλιμάκωση της έντασης.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον σέβεται την εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

https://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάος στη Γαλλία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Νέα Καληδονία-Βγήκε ο στρατός, απαγορεύτηκε το TikTok

  Χάος στη Γαλλία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Νέα Καληδονία- Βγήκε ο στρατός, απαγορεύτηκε το TikTok Στο Συμβούλιο Άμυνας ο Εμανουέλ Μακ...