Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Το χωριό-καταφύγιο της Μαγνησίας μέσα στα δάση

 Το χωριό-καταφύγιο της Μαγνησίας μέσα στα δάση


Δημοσιεύθηκε 

Ο Κισσός είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της βορειοανατολικής πλευράς του Πηλίου, με υψόμετρο 520 μ. Το χωριό απέχει 37 χλμ. από τον Βόλο, 16 χλμ. από τη Ζαγορά, 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο  και 2 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο, που ενώνει τη Ζαγορά   με την Τσαγκαράδα. Είναι ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του βουνού των Κενταύρων και αυτό γιατί είναι καλά κρυμμένο μέσα σε πυκνό, κατάφυτο δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές, οξιές, φλαμουριές, μηλιές, κερασιές, καρυδιές και βέβαια πολλά από τα δέντρα περιτυλίγονται από αναρριχόμενους κισσούς.

Το όνομα του χωριού, ίσως, προέρχεται από το ομώνυμο φυτό ή σύμφωνα με την εκδοχή του ιστορικού Γ. Κορδάτου, από παραφθορά της λέξης χρυσός (Κσος), από ένα ορυχείο μεταλλευμάτων που ανακαλύφθηκε στην περιοχή.


Στην πλακόστρωτη πλατεία, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας του 17ου αι. Είναι κτισμένη το 1650, έχει αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική και πλούσιο, εσωτερικό διάκοσμο με τοιχογραφίες, που φέρουν την υπογραφή του λαϊκού ζωγράφου Kωνσταντή Παγώνη του Xιοναδίτη και ολοκληρώθηκαν το 1802, έχοντας διδακτικό χαρακτήρα. Είναι εμπνευσμένες από την Αποκάλυψη, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, με θέματα «τολμηρά» και τεχνοτροπία ενδιαφέρουσα. Η εκκλησία φημίζεται για το αριστουργηματικό, επιχρυσωμένο, ξυλόγλυπτο τέμπλο της από ξύλο φλαμουριάς. Η παράδοση λέει ότι χρειάστηκαν 60 χρόνια για να φιλοτεχνηθεί! Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική με εσωτερικούς, ξύλινους τρούλους και κοσμείται, επίσης, από θαυμάσιες αγιογραφίες του Γιάννη Παγώνη (1802). Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν στηρίζονται μόνο σε αγιογραφικά θέματα αλλά και σε τοπιογραφίες και ηθογραφίες. Για παράδειγμα, στον γυναικωνίτη ζωγράφισε τη γυναικεία, παραδοσιακή φορεσιά της εποχής.

Ο Κισσός είναι ένα χωριό-όαση για τα κουρασμένα βλέμματα και αυτιά των ανθρώπων της πόλης. Εκτός από το διάσημο αξιοθέατό του, τον ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, ο Κισσός του Πηλίου προσφέρει απίθανες διαδρομές για εκτός δρόμου οχήματα στα γύρω δάση και πεζοπορικές διαδρομές, που θα σας μείνουν αξέχαστες. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και χάρη στο γεγονός ότι παντού κυλούν νερά, ευδοκιμούν εκατοντάδες φυτά και λουλούδια, όπως ορτανσίες, καμέλιες και γαρδένιες. Για αυτό τον λόγο συναντάμε αρκετούς μικροπωλητές στη διασταύρωση του Κισσού, πάνω στον κεντρικό δρόμο Ζαγοράς-Τσαγκαράδας, οι οποίοι εμπορεύονται κάθε λογής άνθη και φυτά.

Πολλοί κάτοικοι του Κισσού ξενιτεύτηκαν στην Πόλη, στην Κύπρο και κυρίως στην Αίγυπτο. Από τις δωρεές τους χτίστηκαν οι εκκλησίες και τα σχολεία. Εδώ, λέγεται ότι δίδαξε ο Ρήγας Φεραίος και στον χώρο του σχολείου υπάρχει η προτομή του.

Αν επισκεφτείτε το χωριό την καλοκαιρινή περίοδο, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στις κοντινές παραλίες του Αγίου Ιωάννη,  της Πλάκας,  του Παππά Νερό   και της Νταμούχαρης.  Αν διαλέξετε να πραγματοποιήσετε την εκδρομή σας στον Κισσό τον χειμώνα, το Χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ένα καλό κίνητρο για να κανονίσουμε τη διαμονή μας στον Κισσό, αποτελεί και το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στον Κισσό, στη Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα. Περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ κ.ά. Το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου αποτελεί έκφραση εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού τουρισμού, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες αλλά και στις οικογένειές τους να επισκεφθούν αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς τόπο, που συνδυάζει καταπράσινα, ορεινά τοπία με εκπληκτικές και πολύ εύκολα προσβάσιμες παραλίες.

Πηγή: https://www.zoominpelion.com/

https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πρώτο… έξυπνο παγκάκι στον Βόλο τοποθετήθηκε στο προαύλιο της Μεταμόρφωσης

  Το πρώτο… έξυπνο παγκάκι στον Βόλο τοποθετήθηκε στο προαύλιο της Μεταμόρφωσης Στο προαύλιο της Μεταμόρφωσης το πρώτο έξυπνο παγκάκι στον Β...