Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Σημαντική πτώση μαθητικού τουρισμού στη Μαγνησία

Σημαντική πτώση μαθητικού τουρισμού στη Μαγνησία


Έντυπη Έκδοση

Σημαντική είναι η μείωση του μαθητικού τουρισμού φέτος στη χερσαία Μαγνησία, μια κατηγορία επισκεψιμότητας που συνήθως δίνει «ανάσες» στα ξενοδοχεία στις νεκρές περιόδους του χειμώνα, αλλά και της άνοιξης.
Αυτή την περίοδο τα σχολεία κορυφώνουν τις εκδρομές τους προς τα διάφορα μέρη συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αυτό αποτυπώνεται και στις αρκετές εκδρομές που έχουν προγραμματίσει και υλοποιούν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας σε προορισμούς εκτός νομού.
Το ίδιο θα συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες, και με σχολεία άλλων νομών που θα ήθελαν να μεταβούν στον Βόλο και το Πήλιο που παραδοσιακά αποτελεί ένα από τους δημοφιλείς προορισμούς. Και είναι δημοφιλής η Μαγνησία πρώτον για την ομορφιά της, δεύτερον για την ιστορία και τον πολιτισμό της και τρίτον γιατί βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και εξυπηρετεί τα σχολεία τόσο της Βόρειας, όσο και της Στερεάς Ελλάδας, ακόμη και της Hπείρου και της Πελοποννήσου.
Επομένως ο μαθητικός τουρισμός ανέκαθεν ήταν ένας βασικός πυλώνας συντήρησης των ξενοδοχείων στις λεγόμενες νεκρές περιόδους του χειμώνα και της άνοιξης, εκτός δηλαδή των γιορτών και των αργιών.
Ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και οι εικόνες καταστροφές που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς απέτρεψαν τα σχολεία να προγραμματίσουν εκδρομές στην περιοχή μας.
Δυστυχώς φέτος ο νομός χάνει τη δυναμική που έδιναν οι μαθητικές εκδρομές στα ξενοδοχεία και ειδικά αυτά που λειτουργούν όλο τον χρόνο. Οι ελεύσεις των μαθητών ήταν μια γερή τόνωση για τα ξενοδοχεία από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Είναι η περίοδος που γίνονται οι εκδρομές των σχολείων και συμβάλλουν στις κρατήσεις κα τις πληρότητες των ξενοδοχείων. Φέτος, όμως, λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες και τις εικόνες που μεταδόθηκαν σε όλη τη χώρα, ο νομός δεν εξελίχτηκε σε δυναμικό προορισμό.
Και, όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, το ζήτημα του μαθητικού τουρισμού είναι ευαίσθητο, καθώς εμπλέκονται παιδιά, έφηβοι και γονείς. Ένα σχολείο δύσκολα θα αποφασίσει να εκδράμει σε μια περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Ένα ζευγάρι ενηλίκων με δίκη του ευθύνη μπορεί να το αποφασίσει να το κάνει, αλλά στο σχολείο οι αποφάσεις των εκπαιδευτικών λαμβάνονται και με την παράμετρο των παιδιών και των γονέων. Άλλωστε υπάρχουν και εκδρομές κυρίως στα Δημοτικά που αποφασίζονται από τους ίδιους τους συλλόγους γονέων, με συνέπεια να επιλέγουν περιοχές με κανονικότητα.
Και μπορεί οι ζημιές στη Μαγνησία να άρχισαν να επουλώνονται από τον Οκτώβριο και μετά και ο νομός να είχε εισέλθει σε μια περίοδο ομαλότητας, όμως οι ψυχολογικές επιπτώσεις είχαν ήδη προκληθεί. Πόσο περισσότερο, όταν οι εκδρομές με διανυκτερεύσεις προγραμματίζονται καιρό πριν και οι εικόνες κανονικότητας της Μαγνησίας άργησαν να μεταφερθούν ξανά στο πανελλήνιο. Αυτό έγινε κυρίως μετά τα Χριστούγεννα, όταν η περιοχή δέχτηκε μαζικά επισκέπτες για πρώτη φορά μετά τις πλημμύρες και οι οποίοι έγιναν επιστρέφοντας στους τόπους τους πρεσβευτές μιας εικόνας θετικής για την πόλη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης είπε πως φέτος ο μαθητικός τουρισμός βρίσκεται στο 50% σε σχέση με άλλες χρονιές και η βασική αιτία είναι οι εικόνες των ζημιών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Οι μαθητικές εκδρομές αρχίζουν από τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τέλη Απριλίου. Το πρώτο μέρος αυτής της περιόδου δηλαδή και μετά τα Χριστούγεννα οι ελεύσεις εκδρομών από σχολεία ήταν πολύ χαμηλότερα από άλλες χρονιές λόγω των επιπτώσεων από τις πλημμύρες. Εντούτοις τον Μάρτιο, αλλά και τον Απρίλιο η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται και οι μαθητικές εκδρομές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στο γενικό σύνολο, όμως και πάλι ο μαθητικός τουρισμός στη χερσαία Μαγνησία βρέθηκε φέτος στο 50% σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.
Οι επιπτώσεις της πτώσης του μαθητικού είναι ευρύτερες για την τοπική οικονομία, καθώς επηρεάζεται και η εστίαση, καθώς οι μαθητές κατά τη διαμονή τους καταναλώνουν στις καφετέριες, τις ταβέρνες, τις πιτσαρίες, στα καταστήματα γρήγορου φαγητού.

https://e-thessalia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Στο λιμάνι εντοπίστηκε καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων

  Βόλος: Στο λιμάνι εντοπίστηκε καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων Το ψάρι κατάφερε και βγήκε τελικά στα ανοιχτά Καρχαριοειδές  μήκους 3,5 μέτρ...