Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Δαναλάτος: «Το βαμβάκι της Θεσσαλίας είναι το βαμβάκι της Ευρώπης- Να επιμείνουμε για τη σήραγγα»

 Δαναλάτος: «Το βαμβάκι της Θεσσαλίας είναι το βαμβάκι της Ευρώπης- Να επιμείνουμε για τη σήραγγα»



Τι αναφέρει ο Καθηγητής του ΠΘ για το πόρισμα των Ολλανδών και τη μελέτη της Περιφέρειας

Να επιμείνει η Περιφέρεια, ο Βόλος, αλλά και όλη η Θεσσαλία στη δημιουργία σήραγγας για την αποστράγγιση και απάντληση των νερών της Κάρλας, όπως προτείνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προτρέπει ο καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαναλάτος, τονίζοντας ότι αυτή είναι η σωστή λύση που πρέπει να ακολουθηθεί. Ο Καθηγητής μίλησε όμως και για το θέμα των καλλιεργειών και την προτροπή για αλλαγή των καλλιεργειών βάμβακος με άλλες, με τον ίδιο να σημειώνει πως αυτό δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να γίνει, καθώς το βαμβάκι της Θεσσαλίας είναι το βαμβάκι της Ευρώπης. Σημείωσε ωστόσο πως οποιαδήποτε πλάνα υπάρχουν για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών χρειάζονται χρήματα, συγκροτημένο σχέδιο, χρόνο και σύμπνοια απόψεων.

Σωστή η Περιφέρεια στο θέμα της σήραγγας- Να τη διεκδικήσουμε όλοι

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης Δημάρχων της Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη υπό τον Πρωθυπουργό αναφέρθηκε πως δεν προκρίνεται η πρόταση για τη δημιουργία νέας σήραγγας στην Κάρλα, για να μπορέσουν να απαντληθούν τα λιμνάζοντα από τις πλημμύρες νερά, με τον Περιφερειάρχη να εμμένει σε αυτή την πρόταση.

«Η άποψη της Περιφέρειας για τη δημιουργία της σήραγγας είναι σωστή γιατί σε τέτοιες στιγμές και τέτοιες καταστάσεις που έχουμε τέτοιους κινδύνους δεν μπορούμε να μασάμε τα λόγια μας. Σταράτα, η Περιφέρεια έχει απόλυτο δίκιο και οι Ολλανδοί δεν έχουν δίκιο για πολλούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαναλάτος, τονίζοντας ότι οι Ολλανδοί αναφέρουν ότι με τα φράγματα που θα δημιουργηθούν δεν θα ξανασυμβεί πλημμύρα.

« Εγώ λέω ότι θα ξαναγίνει. Ήταν τροπικοί κυκλώνες ο Daniel και ο Elias και τροπικός κυκλώνας ήταν και ο Ιανός. Πηγαίνοντας σε μία φάση κλιματική, μεγαλύτερης θερμοκρασίας θα έχουμε τροπικούς κυκλώνες. Δεν ξέρω πόσο συχνά θα είναι. Έχουμε μία αύξηση της θερμοκρασίας και το κυριότερο είναι ότι η θερμοκρασία του θαλασσινού ύδατος και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο ήταν 4 βαθμούς παραπάνω. Αυτό σημαίνει τεράστια εκτόνωση από το σύνηθες. Το δεύτερο είναι ότι όταν κάνεις ένα σχέδιο 4 δις ευρώ, τα 4.150.000 θα σκεφτείς;  Όταν ρώτησα τους Ολλανδούς, τι θα γίνει με την Κάρλα τώρα, μου απάντησαν ότι θα αδειάσει μόνη της. Η Κάρλα δεν αδειάζει μόνη της, δεν αδειάζει με φυσικό τρόπο. Η Κάρλα αδειάζει με σήραγγα. Ο Περιφερειάρχης λέει μία σήραγγα, απλά να μην πηγαίνει το νερό προς τον Βόλο και τον Παγασητικό που έχει αλλάξει ο τουρισμός και η ζωή και το διαμέτρημα από δύο να είναι δέκα μέτρα και να εξασφαλίσει πλέον ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ αυτή η καταστροφή», ανέλυσε ο Καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι τη δημιουργία νέας σήραγγας θα πρέπει να τη διεκδικήσει η Περιφέρεια, ο Βόλος αλλά και όλη η Θεσσαλία.

Μάλιστα ο κ. Δαναλάτος γύρισε τον χρόνο πολλές δεκαετίες πίσω, τότε που στη δεκαετία του ’50 είχε ξεκινήσει η διάνοιξη της σήραγγας προς τον Βόλο τονίζοντας ότι δεν υπήρχε τότε κανένα στίγμα για την αλλαγή κλίματος. Ωστόσο όταν η σήραγγα λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 διαπιστώθηκε πως η διατομή της σήραγγας θα έπρεπε να ήτα μεγαλύτερη ή να είχε γίνει και δίδυμη σήραγγα δίπλα. Αποφασίστηκε όμως με τα δεδομένα της τότε εποχής να μην δοθούν επιπλέον χρήματα.

Να μην χαθεί το βαμβάκι από τον θεσσαλικό κάμπο

Μεγάλη συζήτηση όμως έγινε και για την καλλιέργεια του βαμβακιού με τους Ολλανδούς να μιλάνε για την κατάργησή του και τον Περιφερειάρχη να θέτει βέτο.

«Οι Ολλανδοί αναδιπλώθηκαν και είπαν ότι δεν κυνηγούν το βαμβάκι απλώς λένε ότι εάν κάποιος έχει 100 στρέμματα και δεν μπορεί να τα ποτίσει όλα και μπορεί τα 60, αναγκαστικά τα άλλα 40 μπορεί να τα κάνει μία άλλη καλλιέργεια. Αυτό όμως είναι η υφιστάμενη κατάσταση. Η ίδια η αγορά, η γεωργία, η παρούσα κατάσταση αυτορυθμίζεται», είπε ο κ. Δαναλάτος.

Ο Καθηγητής μετέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε χάσει 540.000 στρέμματα βαμβακιού και επειδή το βαμβάκι είναι η καλλιέργεια με τις μικρότερες ανάγκες σε νερό αρδευτικό, έχουμε χάσει 540.000 στρέμματα αρδευόμενης καλλιέργειας, λόγω των νερών, του βάθους τους και του κόστους εξόρυξης και τόνισε πως έτσι κι αλλιώς έχει περιοριστεί η καλλιέργεια του βαμβακιού και η αρδευόμενη καλλιέργεια, λόγω έλλειψης νερού.

«Η Περιφέρεια έχει δίκιο ότι δεν θα πρέπει να  χάσουμε άλλο νερό και να μην χάσουμε άλλη καλλιέργεια γιατί η κύρια αρδευόμενη καλλιέργεια είναι το βαμβάκι. Αντίθετα πρέπει να φέρουμε νερό ή να εξοικονομήσουμε νερό με ορθές γεωργικές πρακτικές οι οποίες είναι απαιτητές και από την νέα ΚΑΠ και λένε ότι στο σχέδιο της περιφέρειας με αυτές τις πρακτικές θα εξοικονομηθούν πάνω από 200 εκ. κυβικά νερού στη Θεσσαλία και θα εξασφαλίσουμε όχι μόνο το να μην φύγει το βαμβάκι αλλά και να επιστρέψουν αρδευόμενες καλλιέργειες», εξήγησε ο κ. Δαναλάτος.

Σε ότι αφορά στο έλλειμα του νερού, ο Καθηγητής του ΠΘ σημείωσε ότι η Θεσσαλία έχει δύο ελλείψεις, η μία το σωρευτικό έλλειμα από τους υπόγειους υδροφορείς κυρίως της ανατολικής πλευράς, που είναι 3 δις και δεν μπορεί  αυτό το έλλειμα να αναπληρωθεί μέσα σε μια δεκαετία και έχει το ετήσιο έλλειμα των 465 εκ. κυβικών, το οποίο με το σχέδιο της Περιφέρειας έχει υπερκαλυφθεί.

«Κι αν γίνουν και τα φράγματα, που συμφωνούν και οι Ολλανδοί, θα έχουμε και αύξηση των υδάτων που πάνε στον εμπλουτισμό των υδροφορέων ώστε σιγά σιγά να αρχίσει να καλύπτεται και το σωρευτικό έλλειμα των 3 δις», συμπλήρωσε ο Καθηγητής, ενώ ανέφερε ότι είναι αναγκαίος ο πρόσθετος ταμιευτήρας στην Κάρλα , ο οποίος θα αρδεύσει περί τις 230.000 στρέμματα, όταν μέχρι πρότινος αρδευόντουσαν μόνο 15.000 στρέμματα στην περιοχή και με την παρουσία του θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω όλα τα στρέμματα που έχουν πάει στην μη αρδευόμενη καλλιέργεια.

Ο  νέος Ταμιευτήρας, όπως εξήγησε ο κ. Δαναλάτος,  θα είναι ο παλιός Ταμιευτήρας που ήταν 37.000 στρέμματα και θα αυξηθεί λίγο προς τα δυτικά, λίγο προς τα ανατολικά θα φτάσει τα 55.000 έως 60.000 στρέμματα και με 4-4,5 μέτρα βάθος θα φτάσουμε τα 250 εκ. κυβικά, τα οποία είναι μεγάλο θέμα για την άρδευση της γεωργικής πεδιάδας.

Επιμένουμε στο βαμβάκι

Την ίδια στιγμή ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στις καλλιέργειες και τι τελικά συμφέρει την περιοχή να καλλιεργήσει.

«Εάν δει κανείς γενικά τη γεωργία της Θεσσαλίας η προστιθέμενη αξία είναι γύρω στο 1,2 δις ευρώ, αλλά εάν τα δει κατά κλάδους θα δει ότι αροτραίες καλλιέργειες, οι μη αρδευόμενες, δηλαδή τα σιτηρά, αλλά και τα μη αρδευόμενα ψυχανθή, δηλαδή τα όσπρια, όλο αυτό το γκρουπ είναι γύρω στο 50% των καλλιεργειών της Θεσσαλίας και παράγουν το 20% της προσόδου. Ενώ εάν δει κανείς τις δενδρώδεις, τα οπωρολαχανικά θα δει ότι αυτά καλύπτουν το 15% της έκτασης και παράγουν το 55% της προσόδου. Αυτό σημαίνει ότι αβίαστα θα μπορούσαμε να κάνουμε δέντρα και να έχουμε 5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα. Υπ’ αυτή την έννοια θα μπορούσε κάποιος να βάλει έναν στόχο 10-15ετίας να αυξήσει τις δενδρώδεις καλλιέργειες», σημείωσε ο κ. Δαναλάτος.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να επιμείνουμε στην καλλιέργεια του βαμβακιού, γιατί όπως εξήγησε γιατί δεν μπορούμε να πάμε από τη μια μέρα στην άλλη στην αλλαγή.

«Επομένως εφόσον ξέρουμε το know how, έχουμε την εμπειρία, τα εκκοκκιστήρια είμαστε στο βαμβάκι. Σιγά σιγά κάποιοι λένε ότι θα κάνουν και 10 στρέμματα δέντρα και σιγά σιγά έχουν αυξηθεί 50.000 στρέμματα οι δενδρώδεις καλλιέργειες την τελευταία 20ετία.

Για να κάνεις τέτοιες τομές θέλεις χρήματα να υποστηρίξεις, 7ετή κύκλο μέχρι να αποδώσουν τα δέντρα, θέλει know how και πολλά εργατικά. Δεν είναι εύκολο. Όταν μιλάς για αροτραίες καλλιέργειες, το βαμβάκι, όπως λέει ο Περιφερειάρχης είναι το φυτό που λόγω και των επιδοτήσεων που διαχρονικά έδωσε η Ευρώπη, ήταν η ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Το 80% των αροτραίων εκτάσεων είναι το βαμβάκι», ανέφερε ακόμη ο κ. Δαναλάτος.

Ο ίδιος έδωσε και τη δική του απάντηση περί αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών επισημαίνοντας  τα λαχανικά και  τα κηπευτικά είναι μεγαλύτερης προσόδου αλλά θέλουν κεφάλαια, εργατικά χέρια και θέλει και αγορά, συνεργατισμό, γιατί για να πουλήσεις στο εξωτερικό λαχανικά, που πρέπει να πάνε και γρήγορα πρέπει να έχεις δομές.

«Αυτά πρέπει να γίνουν σιγά σιγά ή πιο γρήγορα με συνεργατισμό με κάποια σχέδια και κάποιες τομές. Με αυτή την έννοια φυσικά και θέλει αναδιάρθρωση και προς τα δέντρα και προς τα κηπευτικά . Αυτά όμως δεν γίνονται αστραπιαία. Υπάρχουν φωνές και από Πανεπιστήμια που λένε να φύγει αύριο το βαμβάκι και να μπει κινόα, τσία και ρίγανη. Πόση ρίγανη και πόση κινόα θα βάλεις; Αυτά θέλουν προγραμματισμό σοβαρό και πάλι όχι για να εξαλειφθεί, γιατί το βαμβάκι της Θεσσαλίας είναι το βαμβάκι της Ευρώπης και ήδη έχουμε χάσει από  το 1,5εκ. στρέμματα, τα 700.000 στρέμματα. Αυτά είναι πολλά χρήματα που έχουμε χάσει και σαν πρόσοδο 180εκ. τζίρο στη Θεσσαλία κι άλλα τόσα που ήταν οι εξαγωγές. Θα μπορούσαμε αυτά τα μακροπρόθεσμα σχέδια να τα συντομεύσουμε με καλό προγραμματισμό, να ομονοήσουμε μεταξύ μας, να πείσουμε την κυβέρνηση γιατί εμάς προσπαθεί να ακούσει και να καταλάβει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι Ολλανδοί είναι εξπέρ στις στραγγίσεις και στα φράγματα

Τέλος, ο κ. Δαναλάτος μίλησε για την κυβερνητική απόφαση να έρθουν Ολλανδοί για να μελετήσουν και να προτείνουν ένα master plan για τη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι οι Ολλανδοί ξεπερνούν τους Έλληνες αλλά και όλο τον κόσμο σε ένα πράγμα, στις στραγγίσεις και στα φράγματα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο στις γνώσεις τους για την αναδιάρθρωση της γεωργίας και στη Θεσσαλία, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου αυτό τον κλάδο τον γνωρίζουν καλύτερα.

«Τα περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν κάλλιστα από τους δικούς μας επιστήμονες», είπε ο κ. Δαναλάτος σημειώνοντας ότι η πρόταση των Θεσσαλών με αυτά που προτείνει η Περιφέρεια συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό, εκτός όμως από το θέμα της σήραγγας, έργο το οποίο για ακόμη μία φορά ο καθηγητής υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Έλληνες γνώριζαν την Άλγεβρα πριν 2500 χρόνια και πολύ πριν του Άραβες

  Οι Έλληνες γνώριζαν την Άλγεβρα πριν 2500 χρόνια και πολύ πριν του Άραβες Facebook Twitter Αντίθετα με ότι πιστεύαμε ως σήμερα, η Άλγεβρα ...