5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να λέμε στα παιδιά έστω και σαν “πείραγμα”
Οι περισσότεροι γονείς μεγαλώσαμε σε μια εποχή που ήταν κοινωνικά αποδεκτό να “πειράζεις” κάποιον για την εμφάνισή του, τα κιλά του, την εξυπνάδα του, τη συμπεριφορά του ή κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του. Φίλοι, συγγενείς, αδέλφια ακόμα και γονείς θα έκαναν κάποιο αστείο για το κορίτσι που είναι “σαν στέκα”, για το αγόρι που είναι “γυαλάκιας”, για τον ντροπαλό, τον παχουλό, τον ψηλό, τον κοντό.
Όσοι έχουν τέτοιες αναμνήσεις σίγουρα θυμούνται να γελούν αλλά και να πληγώνονται, ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πόσο αυτά τα αθώα πειράγματα επηρέασαν την αυτοεκτίμησή τους.
Οι ειδικοί πλέον υποστηρίζουν ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε τα παιδιά μας διαμορφώνουν ουσιαστικά την εσωτερική τους φωνή. Τη φωνή που θα ακούν όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα εμπόδιο, σε μια δυσκολία, σε ένα πείραγμα, σε μια απογοήτευση. Και σίγουρα θέλουμε αυτή η φωνή να δίνει ενθάρρυνση και δύναμη, όχι ντροπή ή ανασφάλεια.
Αυτά είναι τα 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να λέμε στα παιδιά έστω και σαν “πείραγμα”:
Για τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο
Ακούμε συχνά γονείς να λένε “μιλούσες με τη Μαρία. Είναι το κορίτσι σου; Την αγαπάς;”κ.ο.κ. Συνήθως γελώντας πονηρά. Τέτοιες παρατηρήσεις μπορεί να κάνουν το παιδί να δει διαφορετικά τις φιλίες του, να θέλει να γίνει πιο διακριτικό, να κλειστεί, ακόμα και να σταματήσει μια νέα φιλία.
Για το βάρος του
“Έχεις μεγάλη κοιλίτσα” ή “είσαι πολύ αδύνατος, φάε”. Τέτοια σχόλια μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με τη διατροφή του αργότερα, να έχει αρνητική εικόνα για το σώμα του και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Για την εμφάνιση
“Είσαι ο πιο κοντός στην τάξη” ή “είσαι ο μόνος που φοράει γυαλιά”. Δεν είναι καλό να κάνουμε κανένα σχόλιο για την εμφάνιση κάποιου παιδιού είτε φοράει γυαλιά, είτε για το χαμόγελό του, το ύψος του, το βάρος, τα μάτια, καθώς έχει αρνητική επίδραση στην αυτοπεποίθησή του.
Για το πώς χειρίζεται την ντροπή
“Μην ντρέπεσαι, μην είσαι τόσο ντροπαλός, πες απλά ένα γεια”. Η εμμονή κάποιων να κάνουν ένα εσωστρεφές παιδί πιο εξωστρεφές είναι λανθασμένη. Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να δεχτούμε κι όχι κάτι για το οποίο θα έπρεπε… να ντρέπεται περισσότερο!
Για την εξυπνάδα του
Ακόμα κι ένα σχόλιο για την εξυπνάδα του παιδιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Τα σχόλια τύπου “μην είσαι φυτό, πήγαινε μια βόλτα”, “μα είσαι τόσο έξυπνος, πώς το έκανες αυτό;”, μπορεί να του δημιουργήσουν άγχος για να είναι πάντα τέλειο σε όλα και απογοήτευση όταν αποδεικνύεται ότι δεν είναι!
ΠΗΓΗ: https://www.themamagers.gr/
https://georgepelagia.wordpress.com/
7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου