Έρχεται σοβαρή κρίση στα Βαλκάνια-Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων και ο Πούτιν ετοιμάζουν απόσχιση των Σέρβων από το κράτος της Βοσνίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΤΣΑΚΟΣ
Δραματική έκκληση από τον ύπατο αρμοστή για απόσχιση των Σερβοβόσνιων-Η “φωτιά” που θα ανάψει στην Βοσνία θα επηρεάσει όλα τα Βαλκάνια και πιθανόν να δούμε εξελίξεις και στην Σερβία ενώ καραδοκούν οι Τούρκοι
Έρχεται κρίση στην περιοχή μας, αφού Μόσχα και Σερβοβόσνιοι, φέρονται να ετοιμάζουν σχέδια απόσχισης από το τριεθνικό κράτος της Βοσνίας, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία όπως όλα δείχνουν είναι στο τελικό στάδιο
. Ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα ( Βοσνία-Ερζεγοβίνη), ανακοίνωσε σχέδια να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Μάιο, στην οποία εν μέσω ουκρανικού πολέμου θα τον δεχθεί ο Β.Πούτιν.
Ο Ντόντικ είπε ότι η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 23 Μαΐου.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν και εγώ θα συζητήσουμε οικονομικά έργα και βασικά γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο Ντόντικ σε συνέντευξή του στο σερβικό τηλεοπτικό κανάλι RTRS.
“Τα οράματα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος στο μέλλον θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «πώς θα ήταν ο κόσμος στο μέλλον για να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε όλα αυτά, γιατί ο κόσμος δεν είναι πια αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία», κατέληξε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή ο Μίλοραντ Ντόντικ, επικεφαλής της Δημοκρατίας Σέρπσκα, της σερβικής οντότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, υποστήριξε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία. Ο Ντόντικ κάλεσε τους Τούρκους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον νυν πρόεδρο στη σφιχτή εκλογική κούρσα.
Κινήσεις και εξελίξεις που υλοποιούνται στην γειτονιά μας, οι οποίες σύντομα θα επιτρέψουν στην Τουρκία λόγο, ακόμα και για ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία.
Ύπατος αρμοστής κρούει καμπάνες για απόσχιση των Σερβοβόσνιων
“Οι πολιτικοί στη Δημοκρατία Σέρπσκα φαίνεται να έχουν συντάξει ένα «σχέδιο δράσης για απόσχιση», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας Κρίστιαν Σμιτ στις 10 Μαΐου σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την παρουσίαση της τακτικής έκθεσής του.
Η Βοσνία αποτελείται από δύο αυτόνομες οντότητες – τη Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία Σέρπσκα.
Η καθεμία έχει τους δικούς της θεσμούς και υπάρχουν και φορείς σε κρατικό επίπεδο.
Οι πολιτικοί στην Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει τους θεσμούς σε κρατικό επίπεδο και ορισμένοι έχουν ζητήσει την απόσχιση της οντότητας.
"Ανησυχώ ιδιαίτερα για μια κοινή δήλωση που υπογράφηκε από τα κυβερνώντα κόμματα στη Δημοκρατία Σέρπσκα στις 24 Απριλίου. Η δήλωση φαίνεται να είναι ένα σχέδιο δράσης για απόσχιση", είπε ο Σμιντ.
Τον Απρίλιο, τα πολιτικά κόμματα στη Δημοκρατία Σέρπσκα υπέγραψαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι οι δύο οντότητες –όχι το κράτος– κατέχουν αποκλειστικά κρατική περιουσία.Απέρριψαν επίσης την εξουσία του κρατικού συνταγματικού δικαστηρίου.
«Οι υπογράφοντες υποχρεώνουν τους εκπροσώπους της RS [Republika Srpska] στα θεσμικά όργανα της χώρας να αναστείλουν τη λήψη αποφάσεων σε κρατικό επίπεδο έως ότου η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας Σέρπσκα εγκρίνουν τις αποφάσεις τους», σημείωσε ο Σμίντ.
Η Δημοκρατία Σέρπσκα αποφάσισε επίσης να δημιουργήσει μια αστυνομική μονάδα για τη διεξαγωγή «παρακολούθησης των συνόρων» μεταξύ των οντοτήτων.
«Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη Συμφωνία του Ντέιτον. Θέτουν ξεκάθαρα σε κίνδυνο τους κρατικούς θεσμούς και την ενότητα της χώρας», είπε ο Σμίντ.
Επεσήμανε ότι ο Μίλοραντ Ντόντικ, που είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ζητά ανοιχτά την ανεξαρτησία της οντότητας και έχει επανειλημμένα πει ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα θα ενταχθεί στη Σερβία.
Σε ξεχωριστή έκθεση, η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, το Σερβικό μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας σε κρατικό επίπεδο, διαφώνησε με τον Σμιντ, υποστηρίζοντας ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον ενθαρρύνει την αποκέντρωση των εξουσιών.
«Σε δεκαετίες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέιτον, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετατράπηκε σε ένα πολύ πιο συγκεντρωτικό σύστημα χάρη στις ξένες παρεμβάσεις, όχι με νόμιμα δημοκρατικά μέσα», είπε η Τσβιγιάνοβιτς.
Υποστήριξε επίσης ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Βοσνία είναι σταθερή.
«Η Β-Ε δεν είναι η πυριτιδαποθήκη που παρουσιάζεται από εκείνους που απαιτούν μεγαλύτερη ξένη παρέμβαση. Είναι αλήθεια ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής έντασης, αλλά αυτό συμβαίνει και σε άλλες δημοκρατικές χώρες. Οι απειλές δεν προέρχονται από σκληρές πολιτικές δηλώσεις αλλά από ασυνεπή παρακολούθηση της Συμφωνίας του Ντέιτον. Εάν δεν τηρηθεί η Συμφωνία του Ντέιτον, δεν υπάρχει ελπίδα ότι η Β-Ε θα πετύχει», είπε η Τσβιγιάνοβιτς.
Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα “κράτος” που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ ετοιμάζει το δικό του σχέδιο, που αφορά απόσχιση με την βοήθεια του Πούτιν, και την πιθανή βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδειστερία, προκαλώντας ανησυχία στα Βαλκάνια.
Η “φωτιά” που θα ανάψει στην Βοσνία θα επηρεάσει όλα τα Βαλκάνια και πιθανόν να δούμε εξελίξεις και στην Σερβία. Ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου στην βαλκανική χερσόνησο είναι ορατός πιο πολύ από ποτέ.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου