Συχνά περιγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης στον κόσμο, η σχέση μεταξύ του Abélard και της Héloïse συχνά γιορτάζεται μαζί με θρυλικές ιστορίες όπως η Ελένη και ο Πάρης, η Διδώ και ο Αινείας ή η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος. Ωστόσο, οι Βρετόνοι του παρελθόντος έφεραν μια πολύ διαφορετική εκδοχή. αυτή της Héloïse ως κακιάς μάγισσας, αλλά τι ισχύει και από τις δύο είναι η σωστή.
Λίγο από το υπόβαθρο αυτής της φήμης μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους λόγιους του Μεσαίωνα και τον έρωτά του με μια ισχυρή και, ασυνήθιστα για την εποχή, μορφωμένη νεαρή κυρία.
Γύρω στα τέλη του 12ου αιώνα , ο Peter Abélard άφησε το άνετο σπίτι του στη Βρετάνη για να σπουδάσει ρητορική και διαλεκτική από τους κορυφαίους δασκάλους της εποχής. Μετά από ένα ξόρκι στο σχολείο του καθεδρικού ναού της Notre-Dame de Paris, ο ικανός νεαρός ένιωσε αρκετά σίγουρος για να καθιερωθεί ως δάσκαλος, πρώτα στο Melun και μετά στο Corbeil, κοντά στο Παρίσι. Ο Abélard φαίνεται να διέπρεψε στην τέχνη της συζήτησης και σύντομα κέρδισε τη φήμη του λαμπρού λόγιου, έχοντας κερδίσει δημόσια τους πρώην δασκάλους του. Αν και αναμφίβολα έξυπνος, δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα σοφός, αποξενώνοντας πολλούς από τους συνομηλίκους του με την περηφάνια και την αλαζονεία του ενώ προκαλούσε διαμάχες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
.
Κάπου γύρω στο 1115, ο Abélard επέστρεψε στη σχολή του καθεδρικού ναού της Notre-Dame de Paris ως δάσκαλος και σύντομα αντιλήφθηκε την Héloïse. ένα πρόωρο δεκατετράχρονο κορίτσι, καλά γνώστης των Κλασικών, που ζούσε στον περίβολο του καθεδρικού ναού υπό τη φροντίδα του θείου της, κανόνα του κεφαλαίου του καθεδρικού ναού του Saint-Étienne. Γοητευμένος από τη διάνοιά της, ο Abélard αποφάσισε να την αποπλανήσει και χρησιμοποίησε τη φήμη του για να πείσει τον θείο της ότι ήταν ο κατάλληλος άντρας για να συνεχίσει την εκπαίδευση του κοριτσιού, αλλά μπορούσε να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο σε αυτή την προσπάθεια μόνο αν ζούσε στο σπίτι τους.
Μια ρομαντική σχέση εξελίχθηκε δεόντως μεταξύ του διάσημου δεξιοτέχνη της επιχειρηματολογίας και της έφηβης μαθήτριάς του που φαίνεται να έγινε γνωστή στον θείο της Héloïse στις αρχές του 1116. Ο Abélard εκδιώχθηκε από το σπίτι του κανόνα αλλά το ζευγάρι συνέχισε την παράνομη σχέση του και η Héloïse έμεινε έγκυος. Με το σκάνδαλο να πλησιάζει, ο Abélard οδήγησε την ερωμένη του από το Παρίσι και την πήγε στο σπίτι της οικογένειάς του στη Βρετάνη, σχεδόν 400 χιλιόμετρα μακριά, και ήταν εδώ, προς το τέλος εκείνου του έτους, που η Héloïse γέννησε τον γιο τους . Αφήνοντας μητέρα και παιδί υπό τη φροντίδα της αδερφής του, ο Abélard επέστρεψε στο Παρίσι για να εξευμενίσει τον εξαγριωμένο θείο του εραστή του.
.
Τελικά συμφωνήθηκε ένας γάμος. μια πορεία δράσης που κανένας από τους δύο δεν φαινόταν να θέλει πραγματικά. Ο Abélard απαίτησε μια μυστική τελετή για να μην θέσει σε κίνδυνο οποιεσδήποτε μελλοντικές θέσεις που θα μπορούσε να επιδιώκει εντός της ιεραρχίας της Εκκλησίας. Η Héloïse φαίνεται να ήταν αντίθετη στην ιδέα από φόβο ότι ήταν ανάξια του Abélard και ότι ο γάμος θα τον αποσπούσε την προσοχή από το πεπρωμένο του. αργότερα, θα υποστήριζε ότι ο γάμος αποτελούσε μια μορφή πορνείας. Έχοντας αφήσει τον γιο της στη Βρετάνη, η Héloïse επέστρεψε στο Παρίσι και έκανε έναν πολύ διακριτικό γάμο με τον Abélard.
Για να διατηρήσει την προσποίηση ότι και τα δύο μέρη ήταν ακόμα single, η Héloïse μετακόμισε ξανά στο σπίτι του θείου της και πρώην κηδεμόνα της. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο θείος της νοιαζόταν περισσότερο για την οικογενειακή τιμή παρά για τη διακριτικότητα και φίμωσε τα κουτσομπολιά δηλώνοντας ότι η ανιψιά του ήταν νόμιμα παντρεμένη με την Abélard. μια κατάσταση πραγμάτων που αρνήθηκε δημοσίως για να προστατεύσει τη θέση του νέου της συζύγου. Η σχέση της με τον θείο της που τώρα καταστράφηκε από το σκάνδαλο, ο Abélard την απομάκρυνε για άλλη μια φορά από το Παρίσι και την τοποθέτησε σε ένα μοναστήρι στο Argenteuil.
.
Ο θείος της Héloïse ήταν έξαλλος και πιθανότατα πίστεψε ότι η ανιψιά του είχε τοποθετηθεί στο μοναστήρι για να μην είναι άβολη αμηχανία για τον σύζυγό της. Πιθανώς αυτό το αίσθημα αδικίας τον οδήγησε να κανονίσει μια ομάδα ανδρών να δωροδοκήσουν μια νύχτα στο σπίτι του Abélard και να τον ευνουχίσουν. Μια τέτοια βάρβαρη επίθεση σε έναν από τους κορυφαίους πολίτες της πόλης δεν θα μπορούσε να απορριφθεί αθόρυβα. Ο παρκαδόρος του Abélard και ένας από τους δράστες τιμωρήθηκαν με ευνουχισμό και τυφλώθηκαν, αλλά δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν άλλοι δράστες. Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, ο θείος της Héloïse απομακρύνθηκε από τη θέση του στον καθεδρικό ναό και τα περιουσιακά του στοιχεία κατασχέθηκαν.
Το επόμενο έτος, αποκλειστικά από υπακοή στη διαταγή του Abélard, η Héloïse έλαβε Ιερές Διαταγές. μια δέσμευση που ανέλαβε ο ίδιος ο Abélard λίγο μετά. Για άλλη μια φορά, η διδασκαλία του είχε μεγάλη ζήτηση και συνέχισε να δικάζει έντονα τις διαμάχες σε ορισμένες από τις θεολογικές του συζητήσεις. Ωστόσο, κάνοντας μια προσωπική επίθεση εναντίον ενός από τους πρώην αφέντες του, του Roscelin de Compiègne, πυροβόλησε το πρώτο σάλβο σε έναν δημόσιο πόλεμο λέξεων. Κατηγορήθηκε ότι συντηρούσε τη γυναίκα του με τα δίδακτρα που είχε συγκεντρώσει από τους μαθητές του. μια παραβίαση εμπιστοσύνης που ενισχύθηκε από τον Ροσσελίν, ο οποίος τον επέπληξε για τον πρώην μαθητή του, λέγοντας: «Μη γλυτώνοντας την παρθένα που σου εμπιστεύτηκε, την οποία έπρεπε να είχες διδάξει ως μαθητής… της έμαθες να μην μαλώνει αλλά να πορνεύει».
.
Όταν το μοναστήρι στο Argenteuil έκλεισε το 1129, ο Abélard κανόνισε στη συνέχεια να στεγαστούν εκ νέου η Héloïse και οι αδελφές της σε ένα ρητορείο που είχε ιδρύσει στο Nogent-sur-Seine περίπου οκτώ χρόνια νωρίτερα, αλλά το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από τότε. Εδώ, η Héloïse, η οποία έγινε ηγουμένη του πρόσφατα αφιερωμένου οικισμού, έγραψε το Problemata Heloissae , μια συλλογή σαράντα δύο ερωτήσεων, τις οποίες έθεσε η ίδια και οι αδερφές της και η Abélard απάντησε. Ωστόσο, είναι η ανταλλαγή οκτώ επιστολών, γραμμένων πριν από τα Problemata, που αποτελούν τη βάση της ιδιότητάς τους ως μίας από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης στον κόσμο.
Το Historia Calamitatum (Ιστορία των Ατυχιών μου) του Abélard , φαινομενικά μια αυτοβιογραφική επιστολή που γράφτηκε σε «έναν φίλο», αποτέλεσε το πρώτο μέρος αυτής της, πλέον διάσημης, αλληλογραφίας. Ίσως κάτι χάθηκε στους αιώνες που μεσολάβησαν, επειδή βρήκα λίγα πράγματα σε αυτήν την επιστολή για να αξίζουν την αυγουστή φήμη της. Το γράμμα μπορεί να είχε σχεδιαστεί για να σοκάρει την Héloïse να αποδεχτεί ότι ο έρωτάς τους είχε τελειώσει τελείως, αλλά ο Abélard φαίνεται τόσο αυτο-απορροφημένος που είναι μάλλον απίθανο. Ομολογεί την πρώτη πρόθεσή του να αποπλανήσει την Héloïse και τη σιγουριά του ότι η διάσημη ευγλωττία του θα την κέρδιζε: «Η Héloïse, ήμουν πεπεισμένος, θα έδινε ακόμη λιγότερη αντίσταση καθώς είχε μια σταθερή μόρφωση και ήθελε να τη διευρύνει περαιτέρω». Η Abélard λέει επίσης ότι έπρεπε να εξαναγκάσει τη συγκατάθεσή της με απειλές και χτυπήματα και ακόμη και ότι: «Μερικές φορές έφτασα στο σημείο να τη χτυπήσω, χτυπήματα που δόθηκαν από αγάπη».
.
Το γράμμα είναι σχεδόν τελείως απαλλαγμένο από αγάπη, αντίθετα διαβάζεται ως η δοξολογία ενός ανθρώπου που επιθυμεί να τον θυμούνται οι επόμενοι σύμφωνα με τη μόδα της δικής του κατασκευής. ένα θύμα που αγάπησε πάνω απ' όλα τη λογική και τη λογική και υπέφερε γι' αυτό. Ένα βάσανο που του επιβλήθηκε από τον Θεό λόγω της νεανικής του υπερηφάνειας και που επιδεινώθηκε από τον διωγμό των συγχρόνων του. όλοι οδηγούμενοι από τον φθόνο τους για τα ταλέντα του. Η ρομαντική του σχέση με την Héloïse σχεδόν απορρίπτεται ως απερίσκεπτη εγκατάλειψη της πνευματικής αναζήτησης στην οποία ήταν αφοσιωμένος. μια βραχύβια ηδονική εκτροπή από το επάγγελμά του, μια απεχθής διακοπή της φιλοσοφίας του.
Τα γράμματα που έγραψε η Héloïse μοιάζουν, με την πρώτη ματιά, να μιλούν για μια εντελώς διαφορετική σχέση. Ίσως σε ένα πλάγιο πλάγιο προς εκείνον που απευθύνει το γράμμα του σε μια φίλη, προσπαθεί να βρει μια κατάλληλη λέξη για να περιγράψει τη σχέση τους. «Ο κύριος της, ή μάλλον ο πατέρας της, ο άντρας της ή μάλλον ο αδερφός της», πριν αποφασίσει ότι: «πιο γλυκιά για μένα είναι η λέξη φίλος ή, αν δεν ντρέπεσαι, πόρνη». Εκφράζει την αμηχανία της που εγκαταλείφθηκε τόσο εντελώς από τον Abélard, μιλάει πολύ για την τρελή αγάπη της γι 'αυτόν και την προσωπική θυσία που έκανε αποδεχόμενη τις απαιτήσεις του να γίνει καλόγρια και να ασπαστεί μια άγαμη ζωή.
.
Φαίνεται να του είχε λίγη εχθρότητα, υπενθυμίζοντάς του την «αγάπη χωρίς μέτρο» και επαινώντας τον ως αφέντη της. Μιλώντας για τις πρώτες τους μέρες, του λέει: «Ποιος από τους βασιλιάδες ή τους φιλοσόφους θα μπορούσε να σε ισοφαρίσει σε φήμη; … Ποια γυναίκα, ποια κοπέλα δεν σε λαχταρούσε;» και «Διέθετε δύο ταλέντα, μεταξύ όλων, ικανά να σαγηνεύσουν αμέσως την καρδιά μιας γυναίκας: αυτό να γράφει στίχους και να τραγουδά». Φαίνεται να αυτοπροσδιορίζεται συνεχώς από τις σχέσεις της με τον Abélard, εκφράζοντας τη λύπη της που η αφοσίωσή της σε αυτόν οδήγησε στην τωρινή τους κατάσταση και ότι ίσως ήταν «οι πολλές γυναίκες να καταστρέψουν τους μεγάλους άνδρες».
Στα τελευταία της γράμματα, η Héloïse φαίνεται να δέχεται την απόρριψή της από τον Abélard, αλλά όχι τις συνεχείς εκκλήσεις του να μετανοήσει για αμαρτίες του παρελθόντος και να βρει την αγάπη του Θεού, φαίνεται μάλιστα να τον πειράζει εξομολογώντας: «Οι ερωτικές απολαύσεις που δοκιμάσαμε μαζί είναι τόσο γλυκές. σε μένα ότι δεν είμαι σε θέση να τους μισήσω ή ακόμα και να τους διώξω από τη μνήμη μου. … Ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Θείας Λειτουργίας, όταν η προσευχή πρέπει να είναι ακόμα πιο καθαρή, άσεμνες εικόνες επιτίθενται στη φτωχή ψυχή μου και την απασχολούν περισσότερο από το γραφείο». Ίσως ήταν τέτοιες δηλώσεις που ώθησαν τον Abélard να παρατηρήσει σε μια επιστολή προς τον γιο του: «Υπάρχουν κάποιοι που απολαμβάνουν τις αμαρτίες που έχουν διαπράξει, τόσο πολύ που δεν μετανοούν ποτέ πραγματικά. Τόσο γλυκό είναι το δέλεαρ αυτής της ηδονής, ας μην υποστούν καμία μετάνοια. Αυτό έχει συνηθίσει η Héloïse μας, να παραπονιέται συνεχώς, σε μένα, στον εαυτό της».
.
Αν και η φήμη του Abélard εδραιώθηκε πέρα από τα σύνορα στη Γαλλία, η προσκόλλησή του στη Βρετάνη ήταν βαθιά και παρέμεινε έτσι σε όλη του τη ζωή. Γεννήθηκε, γύρω στο 1078, σε ανήλικους ευγενείς στο μικρό βρετονικό χωριό Le Pallet, λίγα μόλις μίλια μακριά από την ακμάζουσα πόλη της Νάντης. Το οικογενειακό κτήμα θα ήταν το καταφύγιό του σε μερικές από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της ζωής του, όπως όταν, γύρω στο 1105, επέστρεψε για μερικά χρόνια για να ανακτήσει τη σύστασή του, αφού τα άγχη της δουλειάς του είχαν γίνει υπερβολικά για να τα αντέξει. Ήταν σε αυτό το μέρος που πήγε την Héloïse για να γεννήσει το μωρό τους. ένα αγόρι που ονόμασαν Astralabe και θα έμενε στο Le Pallet μέχρι να πάρει τα Ιερά Τάγματα το 1145.
Δυστυχώς, τα έξι χρόνια του Abélard που πέρασε ως Ηγούμενος του Αβαείου του Saint-Gildas de Rhuys στη νότια Βρετάνη δεν ήταν, γι' αυτόν, μια ευτυχισμένη περίοδος: «Ήταν μια βάρβαρη γη, μια άγνωστη γλώσσα, ένας βάναυσος και άγριος πληθυσμός και μοναχοί των οποίων η συμπεριφορά ήταν διαβόητα επαναστατημένος σε όλους τους ελέγχους… Ολόκληρη η ορδή της χώρας ήταν εξίσου άνομη, δεν υπήρχε κανένας που να μπορούσα να ζητήσω τη βοήθειά του. Έξω, ο άρχοντας και οι κολλητοί του δεν έπαψαν να με κατακλύζουν· μέσα, τα αδέρφια έστρωναν συνεχώς παγίδες για μου".
.
Κατά κάποιο τρόπο, οι επιστολές του Abélard και της Héloïse επέζησαν των αιώνων, αλλά μόλις το 1616 δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά μερικές στα λατινικά και θα περνούσαν άλλα εκατό χρόνια πριν μεταφραστούν και τυπωθούν οι επιστολές τους που είχαν συλλεχθεί το 1718. Αργά αλλά σταθερά άρχισε η μυθοποίηση. Εδώ ήταν οι πρωτότυποι καταδικασμένοι εραστές, οι μεσαιωνικές ζωές που είχαν αναπνεύσει το πάθος του Τριστάν και του Ιζέλ ή του Λάνσελοτ και της Γκουινέβερ. Το ρομαντικό κίνημα του 18ου και 19ου αιώνα αναδιατύπωσε τον Abélard ως έναν επαναστάτη ελεύθερο στοχαστή, έναν επικίνδυνο μποέμ που χτυπήθηκε από μια αεικίνητη Εκκλησία. Ένας άντρας της Αναγέννησης που γεννήθηκε εκτός χρόνου με την Héloïse, πρότυπο γυναικείας χειραφέτησης και αδίκως παραμελημένο φιλόσοφο.
Ένας από τους κύριους ηχογραφητές παραδοσιακών βρετονικών λαϊκών μπαλάντων τον 19ο αιώνα , ο Théodore de la Villemarqué, συγκέντρωσε περίπου είκοσι παραλλαγές ενός τραγουδιού για την Héloïse, ή μερικές φορές μια ανώνυμη μάγισσα, που ρίχνει την καλή Ηγουμένη σε ένα πολύ απαίσιο φως. Για μένα, η καλύτερη απόδοση αυτού του παλιού τραγουδιού στα αγγλικά έγινε από τον Σκωτσέζο συγγραφέα Lewis Spence το 1917. του δίνει μια δραματική, ποιητική άνθηση που δεν θα είχα το νεύρο ή την ικανότητα να κάνω. Αυτή είναι λοιπόν η Μπαλάντα της Héloïse και του Abélard ή Loiza hag Abalard στα βρετονικά.
Ω Abélard, Abélard μου,
έχουν περάσει δώδεκα καλοκαίρια από τότε που φιληθήκαμε για πρώτη φορά.
Δεν υπάρχει αγάπη σαν αυτή του βάρδου:
Όποιος τον αγαπά ζει σε μια χρυσή ομίχλη!
Ούτε λέξη γαλλικής ούτε ρωμαϊκής γλώσσας,
αλλά μόνο βρετονικά μπορούσα να μιλήσω,
Όταν στο λαιμό του εραστή μου κρεμιόμουν
Και άκουσα την αρμονία του Έλληνα.
Ο αφεντικός και δεμένος τόμος του Ευαγγέλου
είναι ανοιχτός σε μένα σαν τη δική μου ψυχή,
Αλλά όλο το ποτισμένο κρασί της Ρώμης
είναι αδύναμο δίπλα στο μαγικό μπολ.
.
Τη Λειτουργία Ψάλλω όπως κάθε ιερέας,
Μπορεί να θρηνήσει τους ετοιμοθάνατους ή να θάψει τους νεκρούς,
Αλλά πιο αγαπητό για μένα να αναστήσω το Τέρας
Ή να κοιτάξω το χρυσό στο καμίνι κόκκινο.
Ο λύκος, το φίδι, το κοράκι, η κουκουβάγια,
οι δαίμονες της θάλασσας, του χωραφιού, της πλημμύρας,
μπορώ να τρέξω ή να πετάξω με τις μορφές τους τόσο βρωμερά,
Έρχονται στο κάλεσμα μου από κύμα ή ξύλο.
Ξέρω ένα τραγούδι που μπορεί να σηκώσει τη θάλασσα,
Μπορεί να ξεσηκώσει τους ανέμους ή να ανατριχιάσει τη γη,
Μπορεί να σκοτεινιάσει τρομερά τους ουρανούς,
Μπορεί να ξυπνήσει προμήθειες στη γέννηση ενός πρίγκιπα.
Το πρώτο σκοτεινό ναρκωτικό που ήπιαμε ποτέ
Παρασκευάστηκε από φρύνο και το μάτι του κόρακα,
σκοτώθηκε σε ένα υδρόμελι όταν το φεγγάρι είχε γλιστρήσει
Από τον ουρανό στις βουβές ομίχλες από κάτω.
Γνωρίζω ένα πηγάδι τόσο βαθύ όσο ο θάνατος,
Ένα σκοτάδι όπου σκάβω τη φτέρη,
της οποίας το σπόρο με αυτό του χρυσού ρείκι
ανακατεύω όταν μάθαινα μυστικές παραδόσεις.
.
Μάζεψα το σούρουπο εννιά μέτρα σίκαλη,
εννέα μεζούρες πάλι, και έφτιαξα τα δύο
σε ένα ασημένιο δοχείο, ενώ αγχωτικά
Το φως των αστεριών πάλευε μέσα από τη βροχή.
Αναζήτησα το αυγό του φιδιού της δύναμης
Σε ένα ντεκολτέ κρυμμένο χαμηλά από τη νύχτα και τη μέρα:
Μου φάνηκε σε μια απαίσια ώρα
Όταν τα παιδιά της κόλασης βγήκαν να παίξουν.
Έχω τρία πνεύματα - φαινομενικά φίδια.
Ο νεότερος είναι έξι εκατομμυρίων ετών,
ο δεύτερος αναδύθηκε από τις κάτω λίμνες,
Και ο τρίτος ήταν κάποτε η γλώσσα του Δούκα Σατανά.
Η σάρκα του άγριου πουλιού δεν είναι η τροφή τους,
Κανένα κοινό κουκλάκι δεν είναι η τροφή τους.
Τους τρέφω καλά με αίμα νηπίων,
Εκείνες τις πολύτιμες οχιές της ψυχής μου.
Ω Σατανά! Χάρισέ μου τρία χρόνια ακόμα,
Αλλά τρία ολιγόλεπτα χρόνια, αγάπη μου κι εγώ,
να δουλέψουμε το άγριο, μυστηριώδες θέλημά σου,
Τότε με χαρά θα υποχωρήσουμε και θα πεθάνουμε.
Héloïse, κακιά καρδιά, πρόσεχε!
Σκέψου την τρομερή μέρα της οργής,
Σκέψου την ψυχή σου. αντέξει, αντέξει!
Ο τρόπος που ακολουθείς είναι αυτός του θανάτου!
Εσύ λαχτάρα παπά, πήγαινε, πάρε από δω!
Δεν φοβάμαι τη μοίρα έτσι έπεσα.
Πήγαινε, ρούφηξε το γάλα της αθωότητας,
Άφησέ με να πίνω το κρασί της κόλασης!
.
Ενώ η έκδοση του Spence είναι γεμάτη σκοτεινό δράμα και ποίηση, υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες φράσεις από το πρωτότυπο που παραλείφθηκαν απαραίτητα για χάρη της μορφής και του στίχου. Στο πρωτότυπο, η Héloïse λέει ξεκάθαρα ότι: «Ήμουν μόλις δώδεκα ετών όταν έφυγα από το σπίτι του πατέρα μου για να ακολουθήσω τον αγαπημένο μου υπάλληλο και να γίνω σύζυγος του Abélard». μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά που διαμορφώνει καλύτερα το σκηνικό για τη φθορά που ακολουθεί. Το αρχικό τραγούδι μας λέει επίσης ότι ήταν το αριστερό μάτι του κοράκι που ήταν εμποτισμένο με μαγική δύναμη για το ρόφημα της μάγισσας, ενώ μια άλλη παραλλαγή λέει ότι οι σπόροι της φτέρης μαζεύτηκαν τη νύχτα του Μεσοκαλοκαιριού. Στην παραπάνω εκδοχή, η Héloïse μαζεύει δεκαοκτώ μεζούρες σίκαλης για το ρόφημά της, αλλά οι αρχικές ομιλίες για την πρόκληση δολιοφθοράς και πείνας: «Από τις δεκαοκτώ όψεις σίκαλης που είχαν σπείρει οι μοναχοί του Ηγουμένου,
Στο πρωτότυπο μαθαίνουμε ότι τα τρία της φίδια είναι αθροιστές που είναι κρυμμένοι σε ένα ασημένιο φέρετρο όπου γεννούν ένα αυγό φιδιού που, αν εκκολαφθεί, «η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι τρομερή. για επτά μίλια τριγύρω, θα φτύσει φλόγες και φωτιά». Αυτά τα γενναιόδωρα φίδια ταΐζει με αίμα αθώων, τα πρώτα που σκότωσε σε μια εκκλησία. Το αγοράκι θάφτηκε σε ένα σταυροδρόμι αλλά εκείνη έβγαλε τα παπούτσια της και το έσκαψε. Το τέλος της εκδοχής του Spence είναι υπέροχα προκλητικό και σχεδόν μπορείς να ακούσεις την Héloïse, τη μεγάλη μάγισσα, να ουρλιάζει στον άνεμο. Το πρωτότυπο φέρει ένα τέλος που πιθανότατα θα ένιωθε εξίσου δυνατό για το παλιό κοινό: «Πρόσεχε πολύ, Héloïse, την ψυχή σου, γιατί αν αυτός ο κόσμος είναι δικός σου, ο άλλος ανήκει στον Θεό!»
https://bonjourfrombrittany.wordpress.com/