Ο Πούτιν έτοιμος να εκτοξεύσει τον υπερηχητικό Zircon στην Ουκρανία από τη Μεσόγειο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΣΤΟΣ
Στόχος του Πούτιν είναι αφενός η δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου Zirkon σε πραγματικές συνθήκες μάχης, αλλά το κυριότερο να καταδείξei παγκοσμίως ότι πρόκειται για έναν πύραυλο, ο οποίος λόγω της εξαιρετικά μεγάλης του ταχύτητας είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέρα με την μέρα αναζωπυρώνεται ολοένα και περισσότερο, με τους εμπόλεμους να εμπλέκονται σε φονικές μάχες με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην ανατολική κυρίως Ουκρανία και την Ρωσία να συνεχίζει το σφυροκόπημα ολόκληρης της επικράτειας της χώρας με πυραύλους και drones, εστιάζοντας στην καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της.
Τώρα οι Ρώσοι φαίνεται ότι εξετάζουν τη δυνατότητα εκτόξευσης υπερηχητικών πυραύλων «Ζιρκόν» από τη Μεσόγειο Θάλασσα, προκειμένου να πλήξουν την Ουκρανία
Άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ αναφέρει σχετικά τα ακόλουθα:
"Η φρεγάτα του ρωσικού στόλου «Admiral Gorshkov» στον Ατλαντικό πραγματοποίησε εκπαιδευτικές εκτοξεύσεις του νεότερου υπερηχητικού πυραύλου «Zirkon», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη μορφή προσομοίωσης υπολογιστή. Τι είναι τέτοιες ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις, πώς και γιατί πραγματοποιούνται, εξήγησε στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το χτύπημα προσομοιώθηκε σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 900 χλμ. από το πλοίο. Το "Zircon" είναι σε θέση να πετάξει σε έναν τέτοιο στόχο με ταχύτητα 9 Mach. Δηλαδή, περισσότερα από 11 χιλιάδες km / h, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι σημαντικά ταχύτερο από το Caliber.
Στην τρέχουσα εκστρατεία της φρεγάτας «Admiral Gorshkov» δόθηκε αρχικά ιδιαίτερη σημασία. Ο πρόεδρος Πούτιν μάλιστα συμμετείχε στην τελετή αποστολής του .
Μετά τον Ατλαντικό, ο «Ναύαρχος Γκορσκόφ» θα έχει μεγάλο ταξίδι. Ίσως στον Ινδικό Ωκεανό ή στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Στόχος είναι να αναδείξουμε τις δυνατότητες της ναυτικής μας δύναμης.
Ωστόσο, γιατί στον Ατλαντικό έγινε μια τέτοια επίδειξη μόνο ηλεκτρονικά, και όχι μια πραγματική εκτόξευση του Zircon;
«Το γεγονός είναι», εξηγεί ο Ρώσος ειδικός «ότι στα σύγχρονα οπλικά συστήματα ειδικά σε πλοία, υποβρύχια ,για να μην κατασκευάζονται ακριβοί προσομοιωτές και να μην ξοδεύονται χρήματα σε περιττό εξοπλισμό, υπάρχουν δύο τρόποι λειτουργίας, η μάχη και η εκπαίδευση .
Ο τρόπος εκπαίδευσης είναι απλώς μια προσομοίωση χρήσης όπλων σε υπολογιστή σε μια συγκεκριμένη τακτική κατάσταση. Δηλαδή, όταν το πλήρωμα μάχης του πλοίου είναι πλήρως έτοιμο από την πρώτη έως την τελευταία ομάδα και επεξεργαστεί όλες τις λειτουργίες για τη χρήση οποιουδήποτε όπλου. Σε αυτή την περίπτωση, οι πύραυλοι Zircon. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο χειριστής δεν πατάει το κουμπί έναρξης στο τέλος.
Αλλά όσον αφορά την πρακτική εκτόξευση, αυτό, φυσικά, είναι ένα ενδιαφέρον σημείο. Τώρα ο «Gorshkov» βρίσκεται στον Ατλαντικό.
Όταν όμως μπει στη Μεσόγειο Θάλασσα, εδώ, ελπίζω, θα είναι δυνατόν να περιμένουμε μια έκπληξη ευχάριστη για εμάς και δυσάρεστη για την Ευρώπη και την Ουκρανία.
«Έχοντας εκπαιδευτεί σε ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις, έχοντας εκπαιδευτεί για άλλη μια φορά στον Ατλαντικό, οι ναυτικοί μας στη Μεσόγειο θα μπορούσαν κάλλιστα να στείλουν Ζιργκόν σε ορισμένους στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας. Τελικά, θα πρέπει να δοκιμάσουμε το νέο μας προϊόν σε πραγματική δουλειά, σωστά; Πού αλλού μπορείτε να το κάνουμε τώρα;
Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα το Zircon στην πράξη;
Στην πράξη, οι εκτοξεύσεις έγιναν κατά τη διάρκεια δοκιμών στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Αλλά αυτό είναι όλο, ως συνήθως: έστησαν στόχους, εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον τους, κατέστρεψαν τους στόχους. Και αν θέλουμε να δοκιμάσουμε πραγματικά ένα νέο όπλο, δείχνοντάς το ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο, τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε έναν πύραυλο όχι για κάποιο είδος εκπαίδευσης, αλλά για έναν πραγματικό στόχο.
Επιπλέον, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αφού είναι αδύνατο να καταρριφθούν οι Ζιργκόν.
Κανένας αντιπύραυλος στον κόσμο δεν έχει την ταχύτητα που απαιτείται για αυτό. Επιπλέον, είναι αδύνατο να καταρρίψετε το Zircon όχι μόνο σε μια πορεία catch-up, αλλά ακόμη και σε μια πορεία με μέτωπο. Είναι απολύτως μη ρεαλιστικό να υπολογίζουμε συνδυάζοντας την ταχύτητα του Zircon και του πυραύλου που ενεργεί εναντίον του.
Μπορεί ο Zircon να φτάσει στους στόχους στην Ουκρανία από τη Μεσόγειο Θάλασσα; Εμβέλεια 900 km, είναι πολύ ή λίγο;
Όσον αφορά την εμβέλεια, δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πραγματικές δυνατότητες του Zircon, όπως ακριβώς έγινε με τον Caliber. Είπαν, ότι αυτοί πετούν περίπου 800 χιλιόμετρα. Και μετά αποδείχθηκε ότι 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Αντίστοιχα τώρα με το Zircon. Αν μας πουν «πάνω από 1000 km», τότε ίσως 2,5 χιλιάδες km και 5 χιλιάδες km. Αν και πιστεύω αυτή τη στιγμή είναι κάπου 1500 χλμ. Παρεμπιπτόντως, ακριβώς η αγαπημένη μας απόσταση βολής από τη Μεσόγειο Θάλασσα. ¨"
Οι στόχοι του Πούτιν από την χρήση του Zircon κατά της Ουκρανίας
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Ρώσοι εξετάζουν την πιθανότητα εκτόξευσης του υπερηχητικού πυραύλου τους Zircon από την φρεγάτα τους «Admiral Gorshkov», από την Μεσόγειο πλήττοντας στόχους στην Ουκρανία.
Στόχος του Πούτιν είναι αφενός η δοκιμή του εν λόγω πυραύλου σε πραγματικές συνθήκες μάχης, αλλά το κυριότερο να καταδείξei παγκοσμίως ότι πρόκειται για έναν πύραυλο, ο οποίος λόγω της εξαιρετικά μεγάλης του ταχύτητας είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Με αυτήν την κίνηση ο Πούτιν επιθυμεί να δείξει επιπλέον την αποφασιστικότητα του να κερδίσει με οποιονδήποτε τρόπο τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως έχει αυτή τη δυνατότητα, όσα οπλικά συστήματα και μέσα και αν δώσει η Δύση στον Ζελένσκι.
Από την άλλη επιθυμεί ο Ρώσος Πρόεδρος να τονώσει τις εξαγωγές της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας του, δείχνοντας ότι έχει παράγει το υπέρτατο, ανίκητο οπλικό σύστημα που δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει η Δύση.
Στο "παιγνίδι" ενδέχεται να μπει σε τέτοια περίπτωση η Ελλάδα, η Βουλγαρία , η Ρουμανία ή μεμονωμένα η Τουρκία, αφού η τροχιά του Ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου αναλόγως της πορείας που θα ακολουθήσει από την Μεσόγειο, θα πλήξει στόχους στην Ουκρανία.
Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, ενώ στο Κιούρετσικ της Τουρκίας υπάρχει το κέντρο αντιαεροπορικής προστασίας του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη από την πλευρά της Μ.Ανατολής(Ιράν).
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου