Επτά διαφορές από την κρίση των πυραύλων της Κούβας
Επτά διαφορές από την κρίση των πυραύλων της Κούβας
Andrey Kortunov
Διδάκτωρ Ιστορίας, Γενικός Διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων
Σήμερα, έχει γίνει μόδα να γίνεται παραλληλισμός μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης των Αμερικανο-Ρωσικών σχέσεων και της περίφημης κρίσης των πυραύλων της Κούβας του 1962. Πόσο μάλλον τη στιγμή που βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της 60ής επετείου της Κουβανικής Κρίσης: η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Τζον Φ. Κένεντι για την επιβολή αποκλεισμού της Κούβας ελήφθη στον Λευκό Οίκο το βράδυ της 20ής Οκτωβρίου, έχοντας πυροδοτήσει την οξεία φάση της κρίσης.
Παρά την προφανή ομοιότητα μεταξύ των δύο επεισοδίων στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, υπάρχουν αρκετές θεμελιώδεις διαφορές που αναδεικνύουν σαφώς τον πρωτοφανή κίνδυνο της σημερινής κατάστασης, ακόμη και σε σύγκριση με τα δραματικά γεγονότα των αρχών της δεκαετίας του 1960. Ας επιχειρήσουμε να απαριθμήσουμε ορισμένες από αυτές.
Πρώτη: Η κρίση των πυραύλων της Κούβας είχε φευγαλέο χαρακτήρα: από τον αποκλεισμό της Κούβας μέχρι την αποσυναρμολόγηση των σοβιετικών πυραύλων R-12 στη νήσο πέρασαν λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η σημερινή κρίση σέρνεται εδώ και 7,5 μήνες και έχει γίνει προ πολλού μέρος της «νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας». Τούτου λεχθέντος, δεν φαίνεται ακόμη να έχουμε φτάσει στο κατώτερο σημείο της.
https://seisaxthia.wordpress.com/
Το βρήκα στο: https://anhsyxia.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου