Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Κινεζικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να μιλούν για κανόνες και τάξη», χωρίς να τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις

 Κινεζικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να μιλούν για κανόνες και τάξη», χωρίς να τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις

Οι ΗΠΑ «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να μιλούν για κανόνες και τάξη», χωρίς να τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σχετικά με τα σχόλια της Χάρις

Global Times

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καν τις προϋποθέσεις να μιλούν για κανόνες και τάξη, δεδομένου ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις που είχε κάνει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με το καθεστώς της Ταϊβάν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ιαπωνία την Τετάρτη, η Χάρις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εμβαθύνει τους «ανεπίσημους δεσμούς» της με τις αρχές της Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι παρατήρησε ότι σε πρόσφατη ομιλία της η Χάρις κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι «υπονομεύει βασικά στοιχεία της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

«Θέλω να τονίσω ότι η Αμερικανίδα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την περιοχή της Ταϊβάν, παρά τις επανειλημμένες επί μήνες αποτρεπτικές συστάσεις της Κίνας, και αποκάλεσε τη νήσο Ταϊβάν «κράτος», γεγονός το οποίο αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, έχει βλάψει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και έχει υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Ο Γουάνγκ τόνισε ότι η αρχή της μίας Κίνας αποτελεί καθολική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και τον βασικό κανόνα των διεθνών σχέσεων, και είναι επίσης η πολιτική βάση για την εδραίωση και την ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Στις τρεις κοινές ανακοινώσεις Κίνας-ΗΠΑ, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν σαφώς ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας και ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας, δήλωσε ο Γουάνγκ. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφή τη δέσμευσή τους ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να παραβιάσουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή να εφαρμόσουν μια πολιτική «δύο Κινεζικών κρατών» ή «μίας Κίνας, μίας Ταϊβάν».

«Ένας περισσότερο βασικός κανόνας θα πρέπει να είναι η τήρηση των λόγων μας», δήλωσε ο Γουάνγκ. «Αφού οι ΗΠΑ δεν τηρούν καν τις δικές τους υποσχέσεις, τι αξιώσεις έχουν να μιλούν για κανόνες και τάξη; Φοβάμαι ότι οι ΗΠΑ θα αναδειχθούν μόνο σε καταστροφέα των διεθνών κανόνων».

Ο Γουάνγκ τόνισε ότι οι ΗΠΑ καλούνται να εκπληρώσουν στην πράξη τις δικές τους δεσμεύσεις, να επανέλθουν στη βάση των τριών κοινών ανακοινωθέντων και της αρχής της μίας Κίνας στην αυθεντική της μορφή, να επαναβεβαιώσουν την αρχή της μίας Κίνας με σαφή τρόπο και να δηλώσουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αποσχιστική δραστηριότητα της Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει

  12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει 12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει Υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείς εύκολα να εντοπίσεις και να ...