Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

«Τρέχουν» οι πάροχοι να κλείσουν το χάσμα στα δίκτυα οπτικής ίνας

 «Τρέχουν» οι πάροχοι να κλείσουν το χάσμα στα δίκτυα οπτικής ίνας

Οι πάροχοι σχεδιάζουν επενδύσεις 5 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε δίκτυα οπτικών ινών με τις οποίες θα αλλάξει άρδην το τηλεπικοινωνιακό τοπίο και μέλλον της χώρας.

Μετά από επενδυτική άπνοια ετών που οδήγησε την Ελλάδα να αποτελεί εκ των ουραγών της Ευρώπης στα δίκτυα οπτικής ίνας, οι πάροχοι επισπεύδουν τα επενδυτικά τους πλάνα με στόχο να καλύψει η χώρα το ψηφιακό χάσμα που την χωρίζει, και να ενταθεί η διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων στα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή που το 70% των νοικοκυριών στην ΕΕ μπορεί να επωφεληθεί από σταθερή συνδεσιμότητα δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) με δυνατότητα προσφοράς ταχυτήτων gigabit και η κάλυψη δικτύου FTTP να έχει φτάσει το 50% έχοντας διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, στην Ελλάδα μόλις 1 στα 5 νοικοκυριά μπορεί να έχει πρόσβαση στα δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα που πήγε στο 20% από 10% το 2020.

Τρίτη από το τέλος η Ελλάδα στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων

Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Ισπανία, η Λετονία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία είναι τα πιο προηγμένα κράτη μέλη όσον αφορά τη συνολική κάλυψη σταθερού VHCN (όλα με κάλυψη άνω του 90% των νοικοκυριών).

 Η έκθεση αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της αναφορικά με τη συνδεσιμότητα». Ειδικότερα, «σχετικά με τα σταθερά δίκτυα, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την κάλυψη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (VHCN) και ταχείας ευρυζωνικότητας (NGA), φτάνοντας το ποσοστό του 92%, το οποίο είναι πάνω από τον ενωσιακό μέσο όρο».

Παράλληλα επισημαίνει πως απαιτείται περισσότερη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή (9%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 41% και την περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης 5G (66%), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψίρρυθμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Τρέχουν οι πάροχοι να κλείσουν τη ψαλίδα

Οι πάροχοι αναμένεται να επενδύσουν περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για να καλυφθεί το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την Ευρώπη στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.

Ο ΟΤΕ αύξησε σε 674.000 τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber. Επιταχύνοντας την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου για την αναβάθμιση της χώρας, που ξεπερνά τα  3 δισ. ευρώ, ο όμιλος επιδιώκει να καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα, φέρνοντας το FTTH σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2022, και σε 3 εκατ. μέχρι το 2027. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Παράλληλα, ταχύτατα υλοποιείται και η πρωτοβουλία για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους πελάτες Cosmote, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Περισσότεροι από 750.000 πελάτες, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα, θα δουν τις ταχύτητες τους να αναβαθμίζονται δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, μέσα στη χρονιά.

Πρόσφατα ο ΟΤΕ προχώρησε και στην άντληση κεφαλαίων μέσω δανειακής σύμβασης με την EBRD, ώστε να αναπτυχθεί το δίκτυο Fiber to the Home σε 12 περιοχές της περιφέρειας (Αχαΐα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Έβρος, Λάρισα, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Τρίκαλα και Ξάνθη) και να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ 371.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Vodafone ανακοίνωσε ότι επιταχύνει το επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής δικτύων νέας γενιάς μέχρι το σπίτι με στόχο την επέκτασή τους σε ακόμη περισσότερα σημεία στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στον σχεδιασμό της και νέες περιοχές, που είχαν μείνει εκτός του προηγούμενου μεγάλου έργου ψηφιακών υποδομών της περιόδου 2016-2020.

Η εταιρεία στοχεύει να έχει φτάσει τις 800.000 συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το 2024. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο να κατασκευάζει δίκτυα νέας γενιάς σε περιοχές της Αθήνας, όπως το Γηροκομείο, η Κυψέλη, το ιστορικό κέντρο, το Κουκάκι, το Παγκράτι και ο Νέος Κόσμος, ενώ εργασίες κατασκευής δικτύου FTTH πραγματοποιούνται στο κέντρο του Πειραιά και στις Αχαρνές. Αντίστοιχες εργασίες υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη (ιστορικό κέντρο και Ελευθέριο – Κορδελιό), αλλά και σε Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο, Βέροια και Κοζάνη.

Μέσα από το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ, στην επόμενη διετία, η Vodafone θα προχωρήσει στην κατασκευή και ανάπτυξη νέων δικτύων FTTH και σε άλλες περιοχές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη και Ιωάννινα, καλύπτοντας τους εσωτερικούς δακτυλίους, ενώ θα εντάξει στο επενδυτικό της πλάνο και την κάλυψη με FTTH περιοχών που είχαν μείνει εκτός του αρχικού πλάνου.

Η Nova που έχει μπει σε νέα εποχή ενώ προχωρά η απορρόφηση της Wind, έχοντας μείνει πίσω στον ανταγωνισμό, έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και 5G με ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,3 δις. ευρώ μέχρι το 2026.

Βασικό πυλώνα στα σχέδια της Nova θα αποτελέσει η Hellenic Open Fiber που ήταν η εταιρεία που είχε δημιουργήσει η Wind για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, με τη νέα εταιρεία να στοχεύει να φτάσει την οπτική ίνα σε περισσότερους από 600.000 συνδρομητές.

Στα τέλη Ιουλίου, η Hellenic Open Fiber υπέγραψε δανειακή σύμβαση με Eurobank και Εθνική για άντληση κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», με στόχο να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πλάνο για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH.

Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Από τα 80 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Hellenic Open Fiber, τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα 30 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα) ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια της HOF.

Επίσης και η ΔΕΗ φέρεται να επισπεύδει τις κινήσεις της για να εισέλθει στη χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών καθώς έχει εκφράσει την ετοιμότητά της μετά τη δημιουργία του πιλοτικού δικτύου. Η ενεργειακή εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει τα πρώτα πακέτα της μέσα στο 2023, με την αγορά να εκφράζει την ελπίδα πως η είσοδος της ΔΕΗ θα μπορούσε να κινητοποιήσει και τους εναλλακτικούς παρόχους να ανεβάσουν και να επιταχύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας.

https://www.businessdaily.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βολεύεσαι ή φοβάσαι;

  Βολεύεσαι ή φοβάσαι; Όπως μας το διηγήθηκες … GynaikaEimai 21 Ιανουαρίου 2025 Τελικά είμαστε στην εποχή του βολέματος; Πόσο άχαρο και πόσο...