Το σκληρό lockdown στη Σανγκάη «γεννά» υποψίες και φόβους: Κρύβει κάτι η Κίνα; Οι εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων
Με την επιδημιολογική εικόνα στη Σανγκάη να προκαλεί ανησυχία και τις αρμόδιες Αρχές να έχουν θέσει σε ισχύ ένα πολύ σκληρό lockdown, οι υποψίες και οι φόβοι για μία πιθανή νέα μετάλλαξη, «φουντώνουν». Τι εξηγούν οι Έλληνες επιστήμονες. Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης εξέφρασαν, μιλώντας σήμερα στο OPEN, την ανησυχία τους και υπογράμμισαν τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την κατάσταση στην Κίνα.
Τα τέσσερα στοιχεία για την εξάπλωση στην Κίνα
Ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης ανέφερε αρχικά τα τέσσερα στοιχεία που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για την Κίνα:
- «Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας»
- «Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική» και «δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα».
- «Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών».
- «Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα».
«Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 «οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη», σχολίασε επίσης ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως «όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι η πιο κατάλληλη».
Αμφιβολίες για τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα
Ο καθηγητής υπογράμμισε και ένα σημείο που του κάνει εντύπωση, σύμφωνα με τον ίδιο: «Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20».
Την ίδια αμφιβολία εξέφρασε και η Ματίνα Παγώνη, λέγοντας ότι «Μηδέν κρούσματα δεν μπορείς να κάνεις με τέτοιον πληθυσμό, όσο και τέλειο να είναι το σύστημα. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, που μας ανησυχούν όλους».
Κρύβει κάτι η Κίνα;
Σε ερώτηση αν κρύβουν κάτι, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είπε πως «θεωρητικά θα μπορούσαμε να το περιμένουμε».
«Μας ανησυχεί γιατί υπάρχει και το σκεπτικό μήπως κρύβουν κάποια μετάλλαξη (...). Οι Κινέζοι γενικά στο θέμα το επιστημονικό που αφορά τη χώρα τους κρύβουν κάποια μυστικότητα και το έχετε δει τον τελευταίο καιρό» πρόσθεσε απλό πλευράς της η κα Παγώνη.
Αναφορικά με το να κρύβουν μία νέα μετάλλαξη, η ίδια δήλωσε επίσης ότι «Εγώ δεν το αποκλείω. Το έχουμε πει από την αρχή και η επιστημονική κοινότητα το σκέφτεται. Όμως δεν μπορούμε να αποδείξουμε πράγματα και είναι μόνο στη σκέψη μας. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε τι συμβαίνει γιατί τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα».
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «τις μεταλλάξεις τις περιμένουμε, από την αρχή. Απλώς προσπαθούμε με τις μελέτες και τα δεδομένα να τις αντιμετωπίσουμε (...). Το καλύτερο θα ήταν ένα εμβόλιο που να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις και γενικά όλους τους κορονοϊούς».
Νωρίτερα σήμερα, ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μίλησε στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας και ο ίδιος την ανησυχία του:
«Βρίσκω πολύ περίεργο το τι συνέβη στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον "κρατήσουμε" σαν ένα κρύωμα» δήλωσε ο πνευμονολόγος Παναγής Γαλιατσάτος.
Ο Παναγής Γαλιατσάτος εξέφρασε την ελπίδα να είναι θέμα πολιτισμού αυτά που συμβαίνουν και όχι η Κίνα να κρύβει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ή κάτι ακόμη πιο σημαντικό.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, «έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες. Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο. Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές».
«Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID», συνέχισε ο καθηγητής.
«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δεν θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω» σημείωσε στο τέλος ο κ. Γαλιατσάτος.
Οι θάνατοι που έχουν ανακοινωθεί
Οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σανγκάη αφότου επιβλήθηκε το πολύ σκληρό lockdown, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.
Η χώρα, όπου οι Αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορονοϊού, επισήμως έχει καταγράψει μόλις 4.641 θανάτους από κορονοϊό αφότου ταυτοποιήθηκε ο SARS-CoV-2 στο έδαφός της, στην Γουχάν, στα τέλη του 2019.
Στη Σανγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, και 2.417 συμπτωματικούς ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.
Στη μητρόπολη έχουν γίνει πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος από τη 10η Μαρτίου, στην προσπάθειά των Αρχών να ελέγξουν το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα μέχρι σήμερα.
«Διορία» έως την Τετάρτη για «στοπ» στη μετάδοση του κορονοϊού
Ο νέος στόχος της Σανγκάης για «μηδενικά κρούσματα Covid στο επίπεδο της κοινότητας» μέχρι τις 20 Απριλίου ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες στα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και σε οργανισμούς όπως σχολεία, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι η πληροφορία δεν έχει κοινοποιηθεί.
Ο κινεζικός ορισμός των μηδενικών κρουσμάτων Covid στο επίπεδο της κοινότητας σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα.
Μια ομιλία του γραμματέα του κόμματος στην περιφέρεια Μπαοσάν της Σανγκάης περιέγραψε τοn νέο στόχο ως διαταγή που ήρθε επειδή η κατάσταση της πόλης έφθασε σε «κρίσιμο σημείο», με την ανησυχία του κόσμου να αυξάνεται και τις πιέσεις στον εφοδιασμό με τρόφιμα.
«Η Ομάδα Εργασίας του Κρατικού Συμβουλίου, η δημοτική επιτροπή του κόμματος και η δημοτική κυβέρνηση ζήτησαν το σημείο καμπής στην επιδημία να υπάρξει την 17η και το επίπεδο των μηδενικών κρουσμάτων Covid να επιτευχθεί την 20ή (Απριλίου)», δήλωσε στην ομιλία του ο Τσεν Τζίε.
«Αυτή είναι μια στρατιωτική διαταγή, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, μπορούμε μόνο να σφίξουμε τα δόντια και να δώσουμε τη μάχη για τη νίκη. Μπορεί επίσης να λεχθεί πως αυτή είναι μια ολική επίθεση, μια ύστατη μάχη για να αναστρέψουμε την τάση της επιδημίας», συμπλήρωσε κατά την ομιλία του.
https://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου