Στον βρόντο οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης προς την Ρωσική Ομοσπονδία; Το ρούβλι βυθίστηκε σε χαμηλό ρεκόρ αλλά ξανανέβηκε
--------------------
Μετά τις τελευταίες πρωινές και συνεχιζόμενες εξελίξεις με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι Δυτικοί απειλούν κατά κόρον με νέες κυρώσεις την ρωσική οικονομία. Το πρώτο δείγμα τις αγορές είναι εμφανές.
Σύμφωνα με το Reuters: Πηγές της ΕΕ λένε ότι η αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT είναι απίθανη. Σύμφωνα με αυτές, αυτή η απόφαση θα έχει συνέπειες μεγάλης κλίμακας, επομένως δεν εξετάζεται τώρα.
Αλλά το ερώτημα είναι γιατί η Μόσχα δείχνει τόσο ψύχραιμη; Μπορούν αυτές οι κυρώσεις να υποτάξουν τη Ρωσία;
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ αποκάλεσε "αναμενόμενη συναισθηματική" την αντίδραση των αγορών στην απόφαση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στα χρήματα στο θησαυροφυλάκιο της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και για το πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν με αυτό το αποθεματικό χωρίς κανένα πρόβλημα.
Σε αυτό το μοντέλο, οι κύριοι παράγοντες είναι η συσσώρευση αποθεματικών 500-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση του αποθεματικού χρυσού, η μείωση ή ακόμα και η επαναφορά του ξένου δανεισμού, η απομάκρυνση από το νόμισμα του δολαρίου, η οικοδόμηση της δικής της τεχνολογίας τον κυβερνοχώρο.
Πάντως σε πρώτη φάση τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία κατέρρευσαν, καθώς οι στρατιωτικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία προκάλεσαν έκτακτη δράση της κεντρικής τράπεζας και οι επενδυτές προετοιμάστηκαν για τον πιο σκληρό γύρο δυτικών κυρώσεων, εξαλείφοντας τη χρηματιστηριακή αξία άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ρούβλι βυθίστηκε σε χαμηλό ρεκόρ και οι μετοχές κατέρρευσαν κατά 45% - η μεγαλύτερη υποχώρηση όλων των εποχών.
"Σημαντική υπέρβαση είναι πιθανή και η ιστοριμά δολάριο-ρούβλι στα 100 είναι σίγουρα μέσα στο εύρος", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank AG, Ulrich Leuchtmann. "Δεν νομίζω ότι οι παρεμβάσεις θα είναι το κύριο μέσο επιλογής. Μπορούν μόνο να αποτρέψουν την ακραία υπερκάλυψη. Οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να ακολουθήσουν σύντομα".
Η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν έκανε καμία αναφορά σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά δήλωσε ότι θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες προσφέροντας 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία overnight repo. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 525 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια την πρώτη εργάσιμη ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε τη χρήση του στρατού της στην Ουκρανία το 2014. Με την πτώση των τιμών του πετρελαίου αργότερα το ίδιο έτος, η Τράπεζα της Ρωσίας κατέληξε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 17% για να εκτονώσει μια νομισματική κρίση.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία πραγματοποίησε για τελευταία φορά άμεσες νομισματικές παρεμβάσεις το 2014, μπορεί να καταφύγει σε άλλα μέτρα για να ηρεμήσει την αγορά. Η Σοφία Ντόνετς, οικονομολόγος της Renaissance Capital στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι επιλογές της περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη διασυνοριακή ροή κεφαλαίων και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, εστιάζοντας κυρίως στο εγχώριο χρέος σε ρούβλια.
"Είναι δυνατόν να υποθέσουμε, υπό το τρέχον σενάριο, ότι οι κυρώσεις θα είναι στο μέγιστο βαθμό σκληρές", φέρνοντας στο προσκήνιο τα "πολιτικά κίνητρα" της κεντρικής τράπεζας, είπε η ίδια. "Αυτό τις καθιστά λιγότερο προβλέψιμες".
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου