Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

ΠΟΥΤΙΝ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ «ΤΣΑΡΟΥ» – ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

  • PAGENEWS.GR / FOCUS / ΠΟΥΤΙΝ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ «ΤΣΑΡΟΥ» – ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
    • Πούτιν: Όλες οι πολεμικές συρράξεις του «Τσάρου» – Από την Γεωργία μέχρι την Κεντρική Αφρική

    • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

    • Βλαντιμίρ Πούτιν: Ουκρανία, Γεωργία, Τσετσενία, εμπλοκή στη Συρία, ακόμα και στην Αφρική… Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν εισέβαλλες πρώτη φορά στο Ντονμπάς.
    • Από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/02), η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία και την βομβαρδίζει ωσότου την αποτελειώσει οριστικά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πάρει την απόφασή του για αυτή την εισβολή, παίρνοντας αφορμή από την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την ανεξαρτητοποίηση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου αυτόνομοι – ρωσόφωνοι και ρωσόφιλοι – πληθυσμοί ζήτησαν και επίσημα τη στήριξη της Μόσχας.
    • Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται, μάλιστα, να έχει πάρει την απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία αρκετές μέρες πριν την ανακοίνωση με διάγγελμα, όσο και αν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί ζητούσαν διάλογο και διπλωματία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διαλέξει τον δρόμο που θέλει να βαδίσει. Ο Ρώσος Τσάρος δεν πτοήθηκε ούτε από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τους ανωτέρω. Η πιθανότητα να «πληγεί» η ρωσική οικονομία δεν φαίνεται να τον ανησυχεί, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο. Κάτι που δεν έκανε για πρώτη φορά.
    0e486a30-96d5-11ec-806d-494ab33a282e_800_420

    Τι είναι το Chechen Kill Squad; Ο Πούτιν εξαπολύει τζιχαντιστική δύναμη για να κυνηγήσει Ουκρανούς αξιωματούχους

    Σε κάθε στρατιώτη στις Ειδικές Δυνάμεις της Τσετσενίας δόθηκε μια «τράπουλα» με τις φωτογραφίες στοχευμένων Ουκρανών αξιωματούχων πάνω τους. Καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες επιδεικνύουν άνευ προηγουμένου γενναιότητα για να αποτρέψουν τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους, δημοσιεύτηκαν αναφορές ότι ο Πούτιν εξαπολύει τώρα μια μυστική «ομάδα δολοφονίας» για να κυνηγήσει τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας. Οι ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας, που σχηματίστηκαν υπό την ηγεσία του συμμάχου του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, είναι μια μυστική δύναμη που λειτουργεί στην περιοχή της Τσετσενίας της Ρωσίας. Γνωστοί για το πόσο αδίστακτοι είναι οι Τσετσενικές Ειδικές Δυνάμεις αποτελούνται κυρίως από τζιχαντιστές μαχητές που δίνουν ραντεβού θανάτου.

    Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο που δείχνουν τις τσετσενικές Ειδικές Δυνάμεις να βαδίζουν με θρασύτητα στην Ουκρανία οπλισμένες με βαρύ πυροβόλα και όπλα. Εκθέσεις εμπιστευτικών πληροφοριών αποκαλύπτουν ότι σε κάθε στρατιώτη του τάγματος δόθηκε μια «τράπουλα» με τις φωτογραφίες στοχευμένων Ουκρανών αξιωματούχων πάνω τους. Η είδηση ​​για τις δυνάμεις της Τσετσενίας εμφανίστηκε μόλις λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy παραδέχτηκε ότι αυτός και η οικογένειά του είναι οι κύριοι στόχοι του Πούτιν αυτή τη στιγμή.

    warrr

    Φωτογραφία – Georgia Today

    13 χρόνια από τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας

    Φέτος είναι η 13η επέτειος του πολέμου Ρωσίας-Γεωργίας, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία εισέβαλε στη χώρα και κατέλαβε δύο γεωργιανές περιοχές, την Αμπχαζία και το Τσινβάλι, τη λεγόμενη Νότια Οσετία.

    Η 7η Αυγούστου 2008 είναι μια από τις πιο τραγικές ημερομηνίες στη σύγχρονη ιστορία της Γεωργίας. Ο πόλεμος διήρκεσε πέντε ημέρες (7–12 Αυγούστου).

    Έχουν περάσει δεκατρία χρόνια από τότε που ρωσικά τανκς διέσχισαν τη σήραγγα Roki σε μια εισβολή που έφερε τις ρωσικές δυνάμεις 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Γεωργίας. Σήμερα, το 20% του γεωργιανού εδάφους παραμένει υπό εισβολή.

    Στον πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 228 πολίτες, 170 στρατιωτικοί και 14 αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν 1747 άτομα. Σχεδόν 150 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 30.000 από τους οποίους εξακολουθούν να παραμένουν εκτοπισμένοι. Χάθηκαν επίσης πέντε στρατιώτες.

    Οι σχέσεις Γεωργίας-Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα τεταμένες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Στη σύνοδο κορυφής, που έλαβε χώρα την 1η Απριλίου 2008, οι ηγέτες των κρατών μελών της Συμμαχίας δήλωσαν ανοιχτά ότι η Γεωργία θα γίνει σίγουρα μέλος του ΝΑΤΟ.

    Η ανακοίνωση εξόργισε τη Ρωσία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε ότι η Μόσχα θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποτρέψει την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να απαντήσει στη θέση του ΝΑΤΟ για «εσωτερικά σχέδια».

    5 μέρες πόλεμος

    Στις 31 Μαΐου 2008, η Ρωσία έστειλε σιδηροδρομικά στρατεύματα στην Αμπχαζία με σκοπό την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής εκεί. Ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην περιοχή του Τσινβάλι γινόταν όλο και πιο τεταμένη.

    Στις 30 Ιουλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια ειδική δήλωση λέγοντας ότι η απειλή μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Γεωργίας και της λεγόμενης Νότιας Οσετίας ήταν πραγματική.

    Η πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Οσετίας και των Γεωργιανών σημειώθηκε την 1η Αυγούστου, με 6 Οσετίους νεκρούς και 7 τραυματίες. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία μετέφερε «ειρηνευτικές» μονάδες στη χώρα.

    Η Ρωσία κατηγόρησε τη Γεωργία για «επιθετικότητα κατά της Νότιας Οσετίας» και εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας χερσαία, αεροπορική και θαλάσσια εισβολή στη Γεωργία στις 8 Αυγούστου. Οι γεωργιανές ένοπλες δυνάμεις ενεπλάκησαν σε σύγκρουση με τους αυτονομιστές και τον ρωσικό στρατό. 15 χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί ήρθαν από τη σήραγγα Ρόκι και τα σύνορα Ψου. Η ρωσική στρατιωτική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση σε στρατιωτικές μονάδες και αεροπορικές βάσεις σε πόλεις της Γεωργίας. Το Γκόρι βομβαρδίστηκε δύο φορές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής του βάσης. Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη βάση Βαζιάνι στην Τιφλίδα, το εργοστάσιο αεροπλάνων, το λιμάνι του Πότι και στρατιωτικές βάσεις στο Σενάκι και το Μαρνεούλι.

    Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το φαράγγι του Kodori στις 12 Αυγούστου και την περιοχή Akhalgori στις 16 Αυγούστου. Ρώσοι αξιωματικοί του στρατού κατέλαβαν το χωριό Igoeti και κλείδωσαν τον δρόμο που συνδέει δυτικά και ανατολικά τμήματα της χώρας με τεθωρακισμένα οχήματα.

    Οι επιχειρήσεις σταμάτησαν μετά από μεσολάβηση του Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μεσολάβησε για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός 6 σημείων στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Τι έλεγε η συμφωνία

    Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλες οι ρωσικές δυνάμεις έπρεπε να αποχωρήσουν από τις περιοχές του Τσινβάλι και της Αμπχαζίας έως τις 10 Οκτωβρίου 2008. Ο Σαρκοζί και άλλοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Valdas Adamkus, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Lech Kaczynski και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yushchenko, επισκέφθηκαν την Τιφλίδα. Στις 15 Αυγούστου, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις επισκέφθηκε τη Γεωργία.

    Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας (αποσχισθείσας περιοχής της Γεωργίας) και της «Νότιας Οσετίας» στις 26 Αυγούστου 2008. Στις 28 Αυγούστου, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα που αναγνωρίζει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη. Σε απάντηση, η γεωργιανή κυβέρνηση διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία εκπλήρωσε μόνο εν μέρει τις υποχρεώσεις της που ορίζονται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός των 6 σημείων και οι δυνάμεις της παρέμειναν στο χωριό Perevi μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2010.

    Στις 23 Οκτωβρίου 2008, η κυβέρνηση της Γεωργίας ψήφισε το Νόμο για τα Κατεχόμενα Εδάφη σύμφωνα με τον οποίο δόθηκε στις περιοχές το καθεστώς των κατεχόμενων εδαφών της Γεωργίας από τη Ρωσία.

    Δύο γεωργιανές περιοχές, η Αμπχαζία και το Τσινβάλι, παραμένουν μέχρι τώρα κατεχόμενες από τη Ρωσία και η Ρωσία συνεχίζει τις διακρίσεις και τη βία κατά των γεωργιανών, τους περιορισμούς στο δικαίωμα εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και ακόμη και το δικαίωμα στη ζωή. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι και πρόσφυγες εξακολουθούν να εμποδίζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. image1-6

    Ο Πούτιν έστειλε στρατό και στην Κεντρική Αφρική

    Στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2022 τουλάχιστον 65 άμαχοι σκοτώθηκαν από Ρώσους μισθοφόρους της Ομάδας Wagner που υποστηρίζονται από ένοπλες δυνάμεις στα χωριά Aïgbado και Yanga κοντά στην Bria στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά των ανταρτών του Συνασπισμού Πατριωτών για την Αλλαγή.

    Στις 16 Ιανουαρίου 2022, λίγο πριν το μεσημέρι, βαριά οπλισμένοι μισθοφόροι της ομάδας Wagner έφυγαν από την Bria προς το N’dele. Έφτασαν στο χωριό Aïgbado που βρίσκεται 75 χλμ από την Bria. Ο ντόπιος πληθυσμός άρχισε να πανικοβάλλεται βλέποντας την παρουσία τους. Άρχισαν να πυροβολούν αδιάκριτα προς το πλήθος. Έκαψαν επίσης μια ντουζίνα σπίτια. Αντάρτες από την Ένωση για την Ειρήνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που ήταν παρόντες σε κοντινές περιοχές, τους επιτέθηκαν τραυματίζοντας τέσσερις μισθοφόρους.

    Στη συνέχεια, η ομάδα Wagner κινήθηκε προς το χωριό Yanga 70 km από το Aïgbado. Δύο μέλη της ομάδας Wagner πέθαναν αργότερα λόγω των τραυμάτων τους, τα σώματά τους μεταφέρθηκαν στο Bangui. Στη συνέχεια δημιούργησαν βάση στο Aïgbado  και σύμφωνα με πληροφορίες εμπόδιζαν οποιονδήποτε να εισέλθει ή να φύγει από το χωριό.

    Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν.  Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν από σφαίρες από βαριά όπλα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στον θάμνο και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και τουλάχιστον δύο παιδιά.  Μερικοί τραυματίες κατάφεραν να φτάσουν στη Μπριά. Σύμφωνα με τους επιζώντες ήταν πολλά πτώματα στο δάσος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ντόπιοι ψαράδες έχουν ψαρέψει τουλάχιστον 14 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών από τον ποταμό La Kotto.

    Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών (MINUSCA) φέρεται να ανέπτυξαν ανθρωπιστική ομάδα στην περιοχή για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να διερευνήσουν τις δολοφονίες. Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας αρνήθηκε επίσημα τυχόν απώλειες αμάχων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

    https://www.pagenews.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

      Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...