Σειρήνες ηχούν στο Κίεβο! Πληροφορίες για επικείμενο μαζικό βομβαρδισμό - Έρχεται η "νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" (Βίντεο-upd)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΣΤΟΣ
Ειδικές δυνάμεις και σαμποτέρ έχουν εισέλθει στην πόλη και ανταλλάσσουν πυρά - Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρή επίθεση από πυραύλους
ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Πολλές πηγές από την ουκρανική πλευρά γράφουν ότι αεροσκάφη πετούν τώρα προς το Κίεβο και στρατιωτικές φάλαγγες των Ρώσων κινούνται προς το μέρος τους.
Αρκετές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, το αναφέρουν αυτό ταυτόχρονα, ενώ επικαλούνται στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.
Ο Έλληνας δημοσιογράφος, Κώστας Ονισένκο, που ζει στο Κίεβο μετέδωσε, νωρίτερα, μέσω Facebook ότι είναι ζήτημα λίγων λεπτών να υπάρξει μαζικός βομβαρδισμός της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρή επίθεση από πυραύλους
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Η κατάσταση στο Κίεβο είναι "δύσκολη" και "τεταμένη", σύμφωνα με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο. Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εισβάλει στην πρωτεύουσα, ειδικές δυνάμεις και σαμποτέρ έχουν εισέλθει στην πόλη και ανταλλάσσουν πυρά στην πόλη, είπε. Από την έναρξη της επίθεσης στο Κίεβο, έξι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί. 14 στρατιωτικοί και προσωπικό της εδαφικής άμυνας έχουν σκοτωθεί. Συνολικά 71 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 25 πολίτες και τρία παιδιά.
Η κατάσταση του μετώπου σύμφωνα με τους Ουκρανούς έχει ως εξης:
Ο Aleksey Arestovich, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, ηχογράφησε ένα νέο μήνυμα βίντεο
Τι είπε ο Αρέστοβιτς:
- Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα δυτικά του Κιέβου, αλλά χτυπιούνται από σφοδρά πλήγματα πυροβολικού.
- Χάρκοβο, Σούμι, Τσερνιχίφ, Χερσώνα αντέχουν.
- Στο Donbass, ο εχθρός δέχεται επίθεση, αλλά ο ουκρανικός στρατός κρατά τις θέσεις του
- Υπάρχει πρόβλημα με τη μετακίνηση των Ρώσων στο Zaporozhye και το Energodar, αλλά γνωρίζουν αυτό το πρόβλημα και το λύνουν.
- Τώρα έρχεται η ψυχολογική κατάρρευση - η καταιγίδα και η επίθεσή τους στερεύουν και απομένουν μόνο μία ή δύο μέρες. Οι στρατιώτες παραδίδονται. 300 στρατεύσιμοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη σε αιχμαλωσία. Ο εχθρός έχασε πάνω από 1.000 νεκρούς
Αεροπορικός συναγερμός ανακοινώθηκε στο Κίεβο. Αυτό αναφέρθηκε στο Facebook από την κρατική διοίκηση της πόλης του Κιέβου προ ολίγου.
"Στο Κίεβο έχει κηρυχθεί αεροπορικός συναγερμός. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να μεταβούν στα καταφύγια της πολιτικής άμυνας", ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Borodyanka, Περιφέρεια Κιέβου: Ένα εχθρικό βλήμα έπληξε μια ιδιωτική κατοικία στο χωριό 60 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και την κατέστρεψε ολοσχερώς, τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Επιπλέον, υπάρχουν συγκρούσεις στη λεωφόρο Victory στο συγκρότημα κατοικιών Manhattan City.
Ένα βίντεο έχει αναρτηθεί στο Telegram με ήχους αυτόματων πυροβολισμών που φέρεται να λαμβάνουν χώρα στις γειτονιές Solomyansky και Troeshchina του Κιέβου. Έχουν επίσης αναρτηθεί βίντεο με ανταλλαγές πυρών που έμοιαζαν με πυροβολισμούς από όπλα μεγάλου διαμετρήματος.
Αρχικό κείμενο
Στις πολεμικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία μεταξύ των Ρωσικών και Ουκρανικών Ενόπλων δυνάμεων αναλόγως του περιβάλλοντος που αυτές λαμβάνουν χώρα, χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες, στις οποίες εφαρμόζονται και ανάλογα δόγματα διεξαγωγής τους
Έτσι άλλο δόγμα ακολουθείται για τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο σε περίπτωση διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, σε ημιαστικό και σε αστικό περιβάλλον
Επειδή οι Ρωσικές Δυνάμεις έχουν φτάσει σε σημείο να πολιορκούν μεγάλες Ουκρανικές πόλεις , όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, κρίνεται αναγκαίο να αναλύσουμε τι θα σημάνει τυχόν είσοδος τεθωρακισμένων -μηχανοκίνητων μέσων και Ειδικών Δυνάμεων των Ρώσων στις πόλεις αυτές
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μια συνοδεία ρωσικων δυνάμεων εντοπίστηκε κοντά στο Κίεβο. Διαθέτει εκατό τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται σε διάφορα σημεία του Κιέβου...
Ο πόλεμος σε αστικό περιβάλλον
Mέσα στο αστικό περιβάλλον τα οπλικά συστήματα χάνουν την αξία τους και άλλα αποκτούν νέα δυναμική, ενώ το σημαντικότερο που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι οι μηχνοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ευάλλωτες, χάνοντας πολλές από τις κύριες δυνατότητες τους
Στην πολεμική τέχνη και επιστήμη κυριαρχεί το αξίωμα πως η ισχύς κάθε οπλικού συστήματος δεν είναι απόλυτη αλλά σχετική και λαμβάνει υπόψη το γεωγραφικό περιβάλλον που θα κληθεί να χρησιμοποιηθεί. Στο σημερινό κόσμο λοιπόν αναπτύσσεται μία νέα γεωγραφική πραγματικότητα. Αυτή των τεράστιων αστικών και ημιαστικών συγκροτημάτων που πολλές φορές ενοποιούνται μεταξύ τους, δημιουργώντας απέραντους χώρους οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και απώλειες στον επιτιθέμενο
Πρόσφατα ή σχετικά πρόσφατα παραδείγματα είναι πολλά, όπως Μογκαντίσου, Γκρόζνι, Μιτρόβιτσα, Βηρυτός, Καμπούλ, Βαγδάτη, Γάζα
Πρόδρομος στην κατανόηση της διαφορετικότητας του πολέμου σε κατοικημένες περιοχές στάθηκε το Στάλιγκραντ, όπου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι τότε αμυνόμενοι και νυν επιτιθέμενοι Ρώσοι, τι ειρωνία της τύχης, σταμάτησαν τους Γερμανούς αιχμαλωτίζοντας την 6η Γερμανική Στρατιά του Στρατάρχη Φον Παόυλους
Ακολούθησε στη Γερμανία στο τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου, η μάχη του Βερολίνου
.Και οι δύο αυτές συγκρούσεις κατέδειξαν ότι το κυρίαρχο οπλικό σύστημα για αυτόν το χώρο μάχης είναι ο σκληροτράχηλος στρατιώτης του πεζικού, αφού το «αστικό πεδίο» ένα ιδιόμορφο και με δικούς του κανόνες θέατρο μάχης.
Όπως επεσήμανε μάλιστα ο Γάλλος δημοσιογράφος και αμυντικός αναλυτής Philippe Leymarie, τα τρία τέταρτα των ενόπλων συγκρούσεων που διεξάγονται στον πλανήτη σήμερα εκτυλίσσονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές «μέσα στον άμαχο πληθυσμό και μερικές φορές εναντίον του. Τα δόγματα, οι τακτικές και η στρατηγική του πολέμου έχουν πλέον διαφοροποιηθεί σημαντικά».
Οι αλλαγές είναι πολλές και ριζικές. Μέσα σε ένα παρόμοιο γεωγραφικό περιβάλλον γεννιούνται μοναδικές προκλήσεις για το σημερινό μαχητή. Καταρχάς, πολλά οπλικά συστήματα χάνουν την αξία τους και άλλα αποκτούν νέα δυναμική.
Πρώτα απ’ όλα, η διεθνώς καταγεγραμμένη αυτή αλλαγή στον τρόπο μάχης προέκυψε από τα δημογραφικά δεδομένα, καθώς ο πληθυσμός των πόλεων πενταπλασιάστηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα. Περισσότερες από διακόσιες ογδόντα πόλεις στον κόσμο έχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κατοίκους. Είκοσι έξι πόλεις ξεπερνούν σε πληθυσμό τα επτά εκατομμύρια.
Το 2025, τα 2/3 των κατοίκων του πλανήτη θα ζουν σε πόλεις, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό θα ανέλθει στο 85% το 2050.
Εκ των πραγμάτων, στις μεγάλες πόλεις έχει αναπτυχθεί ο βασικός πολιτικός, οικονομικός, κοινωνικός και πολιτιστικός ιστός, εκεί διασταυρώνονται οι άξονες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, ενώ αυτές οι αστικές δομές βρίσκονται κάτω από τα φώτα των μέσων ενημέρωσης
Μέχρι τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου οι στρατοί είχαν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορούν να συγκρούονται «μετωπικά» σε ανοιχτά πεδία. Ο πόλεμος σε πόλεις ήταν, στην εκπαίδευσή τους, ουσιαστικά μία υποπαράγραφος, ένα από τα δευτερεύοντα σενάρια εκπαίδευσης. Και βεβαίως, ο μαζικός βομβαρδισμός πόλεων όπως έγινε το 1944, απέχει πολύ χρονικά.
Σήμερα – σταδιακά βέβαια οι μάχες εστιάζονται σε συγκεκριμένα σημεία, βοηθούντων φυσικά και των όπλων ακριβείας και αυξημένης σημειακής ισχύος που έχουν αναπτυχθεί.
Από την άλλη, υπάρχει πλέον η φιλοσοφία – που στηρίζεται και σε οικονομικά δεδομένα – ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες απώλειες σε ανθρώπους και υποδομές. Οι νικήτριες δυνάμεις θέλουν να εγκαταστήσουν γρήγορα «μηχανισμούς ελέγχου και σταθεροποίησης» και όχι να ανοικοδομούν αναγκαίες υποδομές που πριν έχουν καταστρέψει
Έτσι σε αντίθεση με τα μεγάλα θέατρα των συνοριακών ή περιφερειακών μαχών, το αστικό περιβάλλον είναι ένας λαβύρινθος με πολλές διαστάσεις, όπως τους υπόγειους χώρους σταθμοί μετρό, αποθήκες, υπόνομοι, χώροι στάθμευσης, υπόγεια δίκτυα, τους δρόμους, τις πλατείες, τα αδιέξοδα, καθώς και τα κτήρια με ορόφους σε κάθε πιθανή μορφή (ιστορικά κέντρα, εμπορικοί δρόμοι, ζώνες κατοικιών, εργατικές πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα, πολυώροφες κατασκευές).
Η Ασπίδα Των Άμαχων
Ο δαίδαλος αυτός προσφέρει στον εμπόλεμο, ιδιαίτερα εάν διαθέτει την υποστήριξη σημαντικού τμήματος του πληθυσμού , στοιχείο που υφίσταται στις σημερινές «ασύμμετρες» συγκρούσεις ,μια «προστατευτική κάλυψη» που επιτρέπει σε ένα φαινομενικά ασθενέστερο αντίπαλο να αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα στη στρατιωτική αναμέτρηση.
Στη νέα προσέγγιση του πεδίου μάχης, η παρουσία του άμαχου πληθυσμού αποτελεί κομβικό σημείο. Οι κάτοικοι γίνονται συνήθως θύματα, ορισμένες φορές όμως συμμετέχουν στις συγκρούσεις εκ περιτροπής, ξεχωριστά ή ταυτόχρονα».
Μέσα στην πόλη, η απειλή έρχεται από παντού. Κάθε δρόμος, κάθε γειτονιά μπορεί να γίνει ένα μικρό θέατρο επιχειρήσεων. Οι μονάδες είναι συνήθως διασκορπισμένες, αποκομμένες. Βρίσκεστε διαρκώς σε συνθήκες «μονομαχίας», όποια όπλα κι αν χρησιμοποιούνται.
Πρέπει να προσπαθήσετε να εντοπίσετε ποιοι από τους κατοίκους είναι εμπλεκόμενοι, ενεργοί, επικίνδυνοι και ποιοί όχι πράγμα δύσκολο. Και ενεργείτε πάντοτε κάτω από το βλέμμα των μέσων ενημέρωσης
Η μάχη σε κατοικημένες περιοχές είναι αναμφίβολα από τις πιο δύσκολες, γιατί δεν μπορεί να επικεντρωθεί στην εξόντωση του αντιπάλου
Η ανάγκη άσκησης λελογισμένης βίας, από τον επιτιθέμενο είναι αποστολή περίπλοκη, πόσο μάλλον όταν μέσα στο ίδιο πλήθος , τα κίνητρα, οι πραγματικές ενέργειες και τα μέσα που χρησιμοποιούνται διαφέρουν.
Η ίδια η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα, τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. Τέτοιες συνθήκες επιβάλλουν μεγάλη ψυχραιμία, τέλεια ανοχή, ακλόνητη εμπιστοσύνη από πλευράς στρατιωτών.
Η αντίσταση μέσα σε πόλεις (ή αστικού τύπου ιστούς) γίνεται ευνοϊκότερη για τον αμυνόμενο, ιδίως όταν έχει στο πλευρό του και εξεγερμένο πλήθος που εύκολα μετατρέπεται σε «αντάρτικο πόλεων» που έχει φυσικό σύμμαχο τους δρόμους, τα λαγούμια, τα υπόγεια, τα πάρκα, τους υπονόμους, τα κτήρια, τις ταράτσες κ.ο.κ.
Επιπροσθέτως, το νέο περιβάλλον έχει επιβάλει στους «υπερασπιστές» πόλεων νέα όπλα, όπως αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, νέου τύπου αντιαρματικά και ρουκέτες σε νέες εφαρμογές , IED (αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς)
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως ήταν φυσικό, να προσθέσουν ανάλογα όπλα, εξαρτύσεις και τεχνικές οι μεγάλοι στρατοί ενόψει του κινδύνου να εμπλακούν σε κάποια φάση της αποστολής τους σε μάχες σε αστικό περιβάλλον. Αυτό δεν έγινε ούτε γρήγορα ούτε «μια και έξω».
Ο αμερικανικός στρατός που έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 στρατιωτικές επεμβάσεις σε αστικές ή αστικού τύπου περιοχές μετά το 1980, άρχισε να αλλάζει τακτικές μετά την αποτυχημένη επιχείρηση στο Μογκαντίσου της Σομαλίας το 1993.
Όπως λένε οι ειδικοί, ανέπτυξε νέες τεχνικές – διασκορπισμένες μονάδες μάχης, διασύνδεση – επικοινωνία των στρατιωτών, δορυφορικός εντοπισμός, οπλισμένα ή επανδρωμένα αεροσκάφη κ.λπ. – και τις δοκίμασε ι στη συνέχεια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Με την εφαρμογή των νέων αυτών τακτικών, οι πεζοναύτες εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειές τους
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες μεγάλες στρατιωτικές χώρες, δημιουργήθηκαν νέου τύπου εκπαιδευτικά κέντρα για ασκήσεις σε αστικό χώρο: παλιά τεράστια στρατόπεδα, εγκαταλελειμμένες συνοικίες απόμακρων περιοχών και νέες κατασκευές διαμορφώθηκαν σε σύγχρονα πεδία εξάσκησης.
Παράλληλα, νέα όπλα, νέες τακτικές – διακλαδικές – νέα δίκτυα πληροφοριών και (εναέριας) επιτήρησης και παρακολούθησης εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο. Η χρήση παραδοσιακών οπλικών συστημάτων άλλαξε ή αναπροσαρμόστηκε – των τεθωρακισμένων συμπεριλαμβανομένων.
Οι Αμερικανοί «έριξαν πολύ χρήμα» για την ενίσχυση της θωράκισης ή την αποτροπή χτυπήματος τεθωρακισμένων από ρουκέτες σε κοντινή απόσταση. Το «αστικό πεδίο μάχης» αποκτά επιτέλους άλλη υπόσταση
Παραδείγματος χάρη, η Γαλλία ανέπτυξε και ενέταξε στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεών της το «Κέντρο Στρατιωτικής Εκπαίδευσης για Αστικές ζώνες» που άρχισε να λειτουργεί το 2006 και το οποίο με τις συνεχείς επεκτάσεις του θα είναι σε θέση να παρέχει εκπαίδευση σε κλίμακα συντάγματος και σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες το 2011.
Ο πεζός στρατιώτης είναι έτσι κι αλλιώς το οπλικό σύστημα του μέλλοντος, όπως αποδείχθηκε άλλωστε και από τις επιχειρήσεις σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με τις πόλεις.
Η ενίσχυση της εκπαίδευσης σε αστικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση των μαχητικών ικανοτήτων ενός στρατεύματος στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Η μαχητική ικανότητα ενός στρατεύματος είναι ένα δυναμικό μέγεθος που λαμβάνει υπόσταση σε διαλεκτική σχέση με το περιβάλλον στο οποίο θα κληθεί να δράσει. Και το σημερινό γεωγραφικό περιβάλλον κυριαρχείται από μια νέα πραγματικότητα. Αυτή των εκτεταμένων αστικών χώρων
Ακόμη ένας παράγοντας που ευνοεί την αναβάθμιση του πεζού στρατιώτη ως του «θεμελιώδους οπλικού συστήματος των αρχών το 21ο αιώνα» είναι η εντυπωσιακή αύξηση του όγκου πυρός που κατέχει και η δυνατότητά του να λειτουργήσει συνδυαστικά με όπλα προσβολής ακρίβειας από μεγάλες αποστάσεις σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές
Η εκπαίδευση επιπέδου Ομάδας – Διμοιρίας, θεωρείται η βάση των γνώσεων που πρέπει να έχει όποιος ενεργεί αμυντικά ή επιθετικά σε κατοικημένους τόπους και αυτή περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και άσκηση, η οποία αφορά στα εξής αντικείμενα:
Θεωρητική εκπαίδευση
• Αρχική ενημέρωση και ενημέρωση ασφάλειας.
• Παρουσίαση οπλισμού.
• Αμυντικές επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους.
• Ατομικές ικανότητες.
• Επίθεση σε κτήριο.
• Εκκαθάριση κτηρίου από Ομάδα.
• Ενημέρωση περί παγιδεύσεων.
• Άμυνα οικίας.
• Κατάδειξη στόχου σε επερχόμενα τεθωρακισμένα.
• Επιχειρήσεις κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (όπου υπάρχει δυνατότητα).
Πρακτική εκπαίδευση
• Εκλογή και κατάληψη θέσεως μάχης μέσα στον κατοικημένο τόπο, κίνηση εντός αυτού κατά μόνας ή στα πλαίσια της ομάδας.
• Οργάνωση-κατασκευή θέσεων μάχης εντός του κατοικημένου τόπου.
• Βολές φορητών Αντιαρματικών όπλων, ει δυνατό μέσα από προκατασκευασμένα κτήρια.
• Τεχνική εισόδου σε δωμάτιο από ζεύγος ανδρών, εκκαθάριση οικίας από ομάδα Τυφεκιοφορων.
• Άρση παγιδεύσεως ναρκών και άλλων μηχανισμών.
• Παγίδευση θυρών και άλλων αντικειμένων εντός οικίας.
• Εντοπισμός και αποφυγή παγιδευμένων και άλλων υπόπτων χώρων.
• Βολές φορητού οπλισμού ημέρα και νύκτα με διόπτρες νυκτερινής σκοπεύσεως, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις μικρές αποστάσεις, σε ξαφνικά εμφανιζόμενους στόχους, από όλες τις θέσεις βάλλοντος.
• Εκτέλεση βολών με τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή.
• Δυνατότητα εκτελέσεως καταστροφών περιορισμένης κλίμακας (διάνοιξη οπών εισόδου, καταστροφή μικρών κτηρίων).
• Παραλλαγή και προσαρμογή χρώματος, σχήματος, λάμψεως, σκιάς εντός κατοικημένων τόπων.
• Βολές χειροβομβίδων σε ανοικτό και κλειστό χώρο, από όλες τις θέσεις βάλλοντος και οπωσδήποτε δια μέσω παραθύρων ή οπών.
• Προσαρμογή προσωπίδας και διατήρηση αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Πειθαρχία πυρός.
• Προσανατολισμός εντός κατοικημένων τόπων.
• Αναρρίχηση – καταρρίχηση από σκάλα.
• Καταρρίχηση με σχοινί, από στέγη κτηρίου ή ελικόπτερο και ταυτόχρονη εκτέλεση βολής.
• Αναρρίχηση με σχοινί και γάντζο και είσοδο μέσα στο κτήριο από το παράθυρο.
• Ναρκοθέτηση οδού και παγίδευση ναρκών.
• Χειρισμός με ευχέρεια του εντοπιστή ναρκών.
• Κατασκευή αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών.
• Ταξινόμηση κτηρίων.
• Επιδράσεις των όπλων – Τακτική και τεχνική χρησιμοποίηση στους κατοικημένους τόπους.
• Διοίκηση πυρός.
• Χρησιμοποίηση αρμάτων – ΤΟΜΑ, πυρών υποστηρίξεως, Α-Τ όπλων, Δρίας αναγνωρίσεως, Μηχανικού.
• Ανάπτυξη επικοινωνιών.
• Τοποθέτηση εμποδίων – ναρκών – εκρηκτικών υλών.
• Διαδικασία διακομιδής – νοσηλείας απωλειών μάχης.
• Χρησιμοποίηση – Εκμετάλλευση άμαχου πληθυσμού.
• Νυκτερινή Εκπαίδευση.
• Διεξαγωγή Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ)επιπέδου Ομάδος για «Εκκαθάριση οικίας» και «Άμυνα εντός Οικίας».
• Διεξαγωγή Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Μηχανοκίνητης Διμοιρίας Πεζικού – Ουλαμού Μέσων Αρμάτων για «Αμυντικές – Επιθετικές Επιχειρήσεις».
Εισημαίνουμε ότι με την ολοκλήρωση της ασκήσεως αυτού του τύπου, το προσωπικό έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε αστικού τύπου περιβάλλον, ταυτόχρονα όμως εξάγονται συμπεράσματα προκειμένου να βελτιωθεί τόσο ο τρόπος που τα τμήματα επιχειρούν όσο και η εκπαίδευση του προσωπικού σε αυτόν.
Ο παράγων ηθικό είναι καταλυτικός
Κλείνω επισημαίνοντας ότι ο παράγων ηθικό είναι καταλυτικός τόσο για τον αμυνόμενο όσο και για τον επιτιθέμενο στις επιχειρήσεις σε κατοικημένη περιοχή
Οι απώλειες σε κατοικημένες περιοχές είναι πάντα πολλές τόσο για τον επιτιθέμενο όσο και για τον αμυνόμενο
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πούτιν προσπαθεί να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών αμυνομένων, με διαγγέλματα-παροτρύνσεις πρός τους Ουκρανούς στρατιώτες και κυρίως τον Ουκρανικό λαό, για να ρίξουν με πραξικόπημα την κυβέρνηση Ζελένσκι και να μην πολεμούν άλλο.
Απώτερος σκοπός του Ρώσου Προέδρου είναι να συνθηκολογήσουν οι Ουκρανοί και να μην αναγκαστεί να εισβάλλει στο εσωτερικό των πόλεων ο Ρωσικός στρατός για να τις καταλάβει
Εκεί δεν θα παίξει ρόλο ούτε η υπεροπλία του Ρωσικού στρατού σε άρματα και μηχανοκίνητα μέσα, σε πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη έναντι των Ουκρανών, αλλά η ψυχή και το σθένος του μαχητή
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου