Τι ψάχνει η Τουρκία με το τέταρτο γεωτρύπανο
«Θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο» υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ένα τέταρτο γεωτρύπανο, 7ης γενιάς αυτή τη φορά, δηλαδή πιο προηγμένης τεχνολογίας και βαθέων υδάτων αγοράζει η Τουρκία. Κι αυτό που μένει να φανεί είναι αν η Αγκυρα θα το χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει έναν νέο γύρο προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την Τρίτη, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ένα στίγμα για τις τουρκικές προθέσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο».
Σύμφωνα την τουρκική εφημερίδα «Γενισαφάκ» (που παρουσιάζει τη νέα αγορά του Ερντογάν, υπό τον τίτλο «Το καλύτερο του κόσμου»), η Αγκυρα προχώρησε σε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική εταιρεία ναυπηγείων Daewoo για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου.
Το γεωτρύπανο φέρει το όνομα «West Cobalt» και στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, το πλοίο είναι γνωστό ως «Cobalt Explorer».
Σημειώνεται ότι η Τουρκία διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Fatih», το «Υavuz» και το «Kanuni», τα οποία είναι όμως παλαιότερης τεχνολογίας, 6η γενιάς.
Είναι πρόδηλο ότι με την προσθήκη του νέου γεωτρύπανου η Αγκυρα και ο Ερντογάν επιχειρούν να κάνουν επίδειξη δύναμης και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προκλητικών σχεδιασμών της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι τα γεωτρύπανα «Yavuz» και «Fatih» έχουν πραγματοποιήσει παράνομες εργασίες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Για μεγάλα βάθη
Με την ένταξη του γεωτρύπανου «West Cobalt» στον στόλο της η Τουρκία εστιάζει σε δραστηριότητες γεωτρήσεων βαθέων υδάτων για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα.
Το συγκεκριμένο πλοίο έχει πιο προηγμένη τεχνολογία σε σύγκριση με τα άλλα γεωτρύπανα 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη. Το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδα αναφέρει πως το «Cobalt Explorer» αναμένεται να σταλεί πρώτα σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων TPAO, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ερευνούσε τη δυνατότητα αγοράς ενός τέταρτου πλοίου γεώτρησης βαθέων υδάτων και τελικά ήρθε σε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo.
Οπως έχει γίνει γνωστό, το γεωτρύπανο «Cobalt Explorer» είναι στο τελικό στάδιο της παραγωγής του στο ναυπηγείο και έπειτα από μερικές προσαρμογές θα μπορέσει να παραδοθεί.
Πάντως έως τώρα τα αποτελέσματα των ερευνών και γεωτρήσεων που έχουν κάνει τα τουρκικά γεωτρύπανα δεν είναι σημαντικά. Μπορεί ο Ερντογάν και οι υπουργοί του να οραματίζονται την Τουρκία ως μία μεγάλη ενεργειακή δύναμη, αυτό όμως δεν έχει γίνει ούτε είναι εύκολο να υλοποιηθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Ακόμη και οι αισιόδοξες προβλέψεις των Τούρκων, προ ενός έτους, για την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα δεν επιβεβαιώθηκαν.
Νέες απειλές
Στο μεταξύ, η Αγκυρα εμφανίζεται πάντα έτοιμη για προκλήσεις και κατά την πάγια τακτική της κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Στο ίδιο ρεπορτάζ για το τέταρτο γεωτρύπανο που αναμένεται να αποκτήσει η Αγκυρα, η «Γενισαφάκ» ισχυρίζεται πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει ορισμένα πλοία του στόλου της σε περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος «σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές παρενοχλήσεις».
Κι όλα αυτά ενώ είναι πολύ πρόσφατα τα περιστατικά με τις παρενοχλήσεις που δέχθηκε από τουρκικά πλοία στα ανατολικά της Κρήτης και στην περιοχή της Κύπρου το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo».
https://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου