Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Αυτό κι αν αλλάζει τα δεδομένα! Οι Ισραηλινοί φέρνουν τους Ινδούς στην Α.Μεσόγειο ενάντια στον άξονα Τουρκία-Πακιστάν

 Αυτό κι αν αλλάζει τα δεδομένα! Οι Ισραηλινοί φέρνουν τους Ινδούς στην Α.Μεσόγειο ενάντια στον άξονα Τουρκία-Πακιστάν


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΤΣΑΚΟΣ

Ινδοί κατά Πακιστανών και Τούρκων στην Α.Μεσόγειο

Η Ινδία και το Ισραήλ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για να διαμορφώσουν έναν περιεκτικό οδικό χάρτη 10 ετών για την επέκταση της αμυντικής τους  συνεργασίας, η οποία φέρνει την παρουσία ινδικών πολεμικών πλοίων στην Α.Μεσόγειο ενάντια των πακιστανικών σαφέστατα.

Αυτό αποφασίστηκε στη 15η συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας (JWG) για την αμυντική συνεργασία, υπό την προεδρία του Ινδού γραμματέα Άμυνας Ajay Kumar και του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Υποστράτηγου Amir Eshel (επ.), στο Τελ Αβίβ στις 27 Οκτωβρίου.

Το κομβικό σημείο της απόφασης αυτής αφορά την διενέργεια ασκήσεων των δύο χωρών, την παρουσία του ινδικού πολεμικού ναυτικού στην Α.Μεσόγειο, όπως και μελών των ειδικών δυνάμεων, την ανταλλαγή πληροφοριών κά.

Το Ισραήλ ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων προμηθευτών όπλων της Ινδίας τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri) τον Μάρτιο του 2021.

«Οι δύο πλευρές εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στον αμυντικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων και της βιομηχανικής συνεργασίας.

Οι δύο πλευρές ενημερώθηκαν για την πρόοδο που σημείωσαν οι υποομάδες εργασίας (SWG) για τις αμυντικές προμήθειες και την παραγωγή και την έρευνα και ανάπτυξη», ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο σε ανακοίνωση.

"Η Ινδία και το Ισραήλ συμφώνησαν επίσης να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας για την αποτελεσματική χρήση των πόρων, την αποτελεσματική ροή τεχνολογιών και την ανταλλαγή βιομηχανικών δυνατοτήτων”, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2021, ο Τούρκος και ο Πακιστανός ΥΠΑΜ  αποφάσισαν την από κοινού συμμετοχή σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα στην Α. Μεσόγειο αλλά και αλλού, ενώ είχαν συμφωνήσει να ενισχύσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Umit Dundar είχε συναντηθεί με τον Πακιστανό Α/ΓΕΣ στρατηγό Κιαμάρ Γιαντ.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, υπενθυμίζουμε ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν πανίσχυρες και κυρίως πολύχρονες αμυντικές συμφωνίες, μία εκ των οποίων είχε φέρει πριν πολλούς μήνες το πακιστανικό πολεμικό ναυτικό, να συμμετέχει στην τουρκική επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου, φέρνοντας πακιστανικά πολεμικά πλοία στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η τωρινή επέκταση της ήδη υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας, αφορά πιθανότατα την ανάπτυξη Πακιστανικών δυνάμεων, (αεροσκαφών-κομάντος) σε τουρκικό έδαφος με αντίστοιχη τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη στο Πακιστάν.

Η  παρουσία όμως ινδικών μονάδων επιφανείας στην Α.Μεσόγειο, μαζί με χερσαίες δυνάμεις για ασκήσεις, φέρνουν την Ινδία πιο κοντά στην περιοχή μας, ενώ αναμένουμε να δούμε ινδικά πολεμικά πλοία να ασκούνται με ελληνικά και άλλα πλοία, προκαλώντας οργή και έντονη ανησυχία στην Άγκυρα και στα σχέδια της.    

https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαδέρα: Το εξωτικό νησί που αποκαλούν «Χαβάη της Ευρώπης»

Μαδέρα: Το εξωτικό νησί που αποκαλούν «Χαβάη της Ευρώπης» Το νησιωτικό σύμπλεγμα είναι φημισμένο παγκοσμίως για το κρασί της Μαδέρας   Η   Μ...