Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

''Εμφύλιος'' στις ΗΠΑ - Οι βετεράνοι τα ''χώνουν'' σε Μπάιντεν: ''Ντροπή η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν''

 ''Εμφύλιος'' στις ΗΠΑ - 

Οι βετεράνοι τα ''χώνουν'' σε Μπάιντεν: 

''Ντροπή η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν''


ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΧΑΡΗΣ

Άρχισαν τα ''όργανα''

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες τελειώνουν τους περισσότερους πολέμους, κυριαρχούν τα κυρίαρχα αμερικανικά πρότυπα σκέψης και όχι η σοφία του Κλάουζεβιτς. Και έτσι πιθανότατα θα υπάρξουν, χρόνια στο μέλλον, κραυγές όπως «ποιος έχασε το Αφγανιστάν», παρόλο που το Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ για να χάσει η Αμερική.

Ο κόσμος βλέπει στο Αφγανιστάν, μια ζωντανή και οδυνηρή εμφάνιση του τι συμβαίνει όταν οι ηγέτες στην Ουάσινγκτον, εξαπατούν τον εαυτό τους σχετικά με τις επίμονες απειλές, τη φύση των εχθρών της Αμερικής και την ικανότητα να τερματίσουν τους πολέμους απλά πηγαίνοντας στο σπίτι τους.

Στις 14 Απριλίου, αγνοώντας τις προβλέψεις για ολέθριες συνέπειες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι όλες οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναχωρήσουν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά την ημέρα που οι τζιχαντιστές τρομοκράτες χρησιμοποίησαν το ασφαλές καταφύγιό τους στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, για να εξαπολύσουν τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία.

Ο Ρίτσαρντ Φοντέιν, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η ομιλία του Μπάιντεν ήταν σε μεγάλο βαθμό μια επανάληψη των προηγούμενων σχολίων του προέδρου. 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η εστίαση του Μπάιντεν, στην αφγανική βούληση για την καταπολέμηση χάνει μια βασική πτυχή: ότι ο αφγανικός στρατός έχει δείξει εδώ και χρόνια, ότι είναι πρόθυμος να υπερασπιστεί το Αφγανιστάν παρά τα «πιθανώς μη βιώσιμα» επίπεδα θυμάτων.

«Η θέλησή τους να πολεμήσουν, τελικά εξαρτήθηκε εν μέρει από τη θέληση των Ηνωμένων Πολιτειών να τους υποστηρίξουν, με αεροπορική δύναμη, με ορισμένα στρατεύματα στο έδαφος και τέτοια πράγματα. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφαίρεσαν αυτήν την υποστήριξη, τότε η θέληση για μάχη έφυγε », είπε ο Φοντέιν. «Η θέληση για μάχη, δεν είναι ανεξάρτητη μεταβλητή. Εξαρτάται από άλλα πράγματα και αποδεικνύεται, ότι εξαρτάται από την αμερικανική βούληση να παραμείνει στη χώρα», συνέχισε. 

Βγαίνουν ''μπροστά'' οι Βετεράνοι

Ντροπιασμένοι για την φυγή των Αμερικανικών δυνάμεων, είναι και πολλοί απόστρατοι, οι οποίοι τα «χώνουν» στον Μπάιντεν που όπως χαρακτηριστικά λένε, είναι χειρότερο και από αυτό πού συνέβη στο Βιετνάμ.

Ο θρυλικός Αμερικανός ναύαρχος, ήρωας (τουλάχιστον για τους Αμερικανούς) του πολέμου του Βιετνάμ, ο Λόρενς Τσάμπερς σχολίασε τι συμβαίνει στην Καμπούλ

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι χειρότερο από αυτό που συνέβη στο Βιετνάμ», δήλωσε ο Τσάμπερς σε συνέντευξή του στους The Military Times.

Αλλά ο Τσάμπερς (που είναι 92 ετών τώρα και περνά τις υπόλοιπες μέρες του στη Φλόριντα, την αμερικανική πολιτεία των συνταξιούχων) έχει τη δική του εντελώς μοναδική άποψη για αυτά τα γεγονότα. Και δικαιούται μια τέτοια γνώμη, καθώς ηγήθηκε της εκκένωσης χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων, καθώς και βιετναμέζικων στρατιωτικών και πολιτών που συνεργάστηκαν με την αμερικανική κατοχή, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Gusty Wind, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου 1975.

«Στο Αφγανιστάν, εγκαταλείπουμε τους ανθρώπους που μας στήριξαν όσο ήμασταν εκεί», λέει ο Τσάμπερς για συνεργάτες, των οποίων η μοίρα υπό τους Ταλιμπάν  είναι προδιαγεγραμμένη και εξ αυτού, είναι έτοιμοι να γραπωθούν από τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη μεταφοράς και να πεθάνουν στον αέρα, παρά να μείνουν στο Αφγανιστάν.

Με την ολοκλήρωση της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανέβηκε στη σκηνή και προσέφερε πλήρη υπεράσπιση της απόφασής του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια σύγκρουσης.

Εάν ο αφγανικός στρατός, «δεν είναι σε θέση να προβεί σε πραγματική αντίσταση των Ταλιμπάν τώρα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ότι ένας χρόνος, ένας ακόμη χρόνος, πέντε ακόμη χρόνια ή 20 ακόμη χρόνια, ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός του θα έκαναν οποιαδήποτε διαφορά,'' είπε ο Μπάιντεν. "Εδώ πιστεύω ότι πιστεύω: Είναι λάθος να διατάζουμε τα αμερικανικά στρατεύματα, να ενισχυθούν και οι ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν δεν θα το έκαναν",συνέχισε

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της 19χρονης αποστολής της στο Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουν δαπανήσει περισσότερα από 88 δισεκατομμύρια δολάρια για τεχνικό εξοπλισμό και εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, που είναι περίπου τα 2/3 της συνολικής ξένης βοήθειας προς τη χώρα από το 2002.

https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λίβανος: Για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός με τη Χεζμπολάχ κάνει λόγο το Ισραήλ – Τι συνέβη

Λίβανος: Για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός με τη Χεζμπολάχ κάνει λόγο το Ισραήλ – Τι συνέβη Λίβανος, σύνορα με το Ισραήλ (AP Photo/Ohad Zwi...