Θα βγει η Γαλλία από την ανασταλμένη πολιτιστική δραστηριότητα;
Θα θυμούνται οι Γάλλοι ότι ήταν ο Γαλλικός στρατός που κάποτε σταμάτησε την ισλαμοαραβική εισβολή στην Ευρώπη;
Sergei Chernyakhovsky
Μια ανοιχτή επιστολή από 20 Γάλλους στρατηγούς εν αποστρατεία που προειδοποιούν τη χώρα για την απειλή εμφυλίου πολέμου μπορεί να μοιάζει με κάθαρση για τους βαριεστημένους βετεράνους. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν το πήρε έτσι και απάντησε με απειλές. Οι αρχές υπέθεσαν ότι τα όσα αναφέρονταν στην επιστολή ήταν πολύ σοβαρά. Και ήλπιζαν να σβήσουν την ανάπτυξη της διαμαρτυρίας με απειλές. Ωστόσο, περισσότεροι από χίλιοι αξιωματικοί του ενεργού στρατού που υπέγραψαν την επιστολή για την υποστήριξη της θέσης των βετεράνων απάντησαν στις απειλές. Και τότε εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί...
Κάποιοι θα δουν εδώ μια αναλογία με τις στρατιωτικές συνωμοσίες εναντίον του Ντε Γκωλ, όταν αυτός συμφώνησε στην αυτοδιάθεση της Αλγερίας και τερμάτισε τον πόλεμο που διήρκεσε 8 χρόνια (1954-1962). Αν και είναι πιο ακριβές να δούμε εδώ μια αναλογία με τον εορτασμό του Ναπολέοντα από τους Γάλλους την ημέρα του θανάτου του στις 5 Μαΐου.
Ο Ντε Γκωλ τερμάτιζε τον πόλεμο αποσχίζοντας από τη Γαλλία τον ξένο πληθυσμό - αποσχίζοντας μαζί με το έδαφος. Και απέκλειε τους Αλγερινούς από την ιθαγένεια της χώρας. Οι στρατιωτικοί που του αντιτάχθηκαν ήθελαν να τους κρατήσουν ως πολίτες της χώρας.
Οι στρατηγοί και οι αξιωματικοί που απευθύνονται τώρα στον πρόεδρο Μακρόν είναι πιο κοντά στον Ντε Γκωλ από ό,τι στους αντιπάλους του: δεν θέλουν να είναι πολίτες της όσοι είναι ξένοι προς την κουλτούρα και τις παραδόσεις της.
Οι αντίπαλοί τους τους κατηγορούν για το "απαράδεκτο" - στρατιωτική ανάμειξη στην πολιτική. Αλλά η ίδια η ημερομηνία μνήμης του Ναπολέοντα στη Γαλλία είναι ένα σύμβολο του πώς ο στρατός της δημοκρατίας, παρεμβαίνοντας στην πολιτική, έσωσε κατά καιρούς τη χώρα από το χάος. Ήταν ο στρατηγός Βοναπάρτης, που τότε είχε το παρατσούκλι "ο αγαπημένος του Ροβεσπιέρου", ο οποίος τον επαναστατικό μήνα fructidor του 1795 πυροβόλησε με φυσίγγια τους μοναρχικούς που συμμετείχαν στην απόπειρα αντεπαναστατικού πραξικοπήματος και ήταν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Ήταν τα στρατεύματα που έστειλε ο Βοναπάρτης στον Στρατηγό Auger το φθινόπωρο του 1797 που κατέστειλαν μια νέα βασιλική εξέγερση στο Παρίσι. Ήταν ο Βοναπάρτης στις 18 Brumaire (επαναστατικός μήνας του Γαλλικού ημερολογίου) 1799 που ανέτρεψε την ολιγαρχική κυριαρχία του Διευθυντηρίου και πραγματοποίησε ζωτικές μεταρρυθμίσεις, αποτελώντας πρότυπο για τη Γαλλία και σύμβολο του τι μπορεί να γίνει η χώρα, αν έχει επικεφαλής έναν πατριώτη στρατηγό.
Το ίδιο παράδειγμα και σύμβολο για τη Γαλλία ήταν ο άλλος στρατηγός, ο Ντε Γκωλ, ο οποίος δύο φορές - κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 - έσωσε τη Γαλλία. Η βάση των μετέπειτα επιτυχιών των πολιτικών κυβερνήσεων στη Γαλλία δημιουργήθηκε από στρατηγούς.
Η Γαλλία του εικοστού πρώτου αιώνα δεν είναι η Γαλλία του Ναπολέοντα ή του Ντε Γκωλ. Δεν είναι καν η Γαλλία του Μιτεράν. Αυτή η Γαλλία είχε εξαφανιστεί μέχρι την αλλαγή του εικοστού πρώτου αιώνα- ο γκωλικός Σιράκ ήταν ο τελευταίος σωστός εθνικός πρόεδρος της Γαλλίας.
Το 2002, διαπιστώθηκε ότι το καθιερωμένο σύστημα των διαδοχικών κομμάτων στην εξουσία έπεσε - το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε στον πρώτο γύρο, χάνοντας από το "Εθνικό Μέτωπο" του Ζαν-Μαρί Λεπέν, και οι υποστηρικτές του, για να σταματήσουν τον Λεπέν, αναγκάστηκαν να ψηφίσουν τον Σιράκ στον δεύτερο γύρο. Τρία χρόνια αργότερα, οι Σοσιαλιστές πρόδωσαν τη Γαλλία υποστηρίζοντας την αφροαραβική κατοχή της χώρας. Μέχρι το 2007, φάνηκε ότι δεν είχαν τίποτα να προσφέρουν στη Γαλλία εκτός από υποσχέσεις να κάνουν τη ζωή τους ακόμη πιο "άνετη". Ούτε ο Σαρκοζί μπόρεσε να υπερασπιστεί τη χώρα από την ξέφρενη εισροή μεταναστών που τη διέλυε. Αυτός, όπως και ο Ολάντ, όπως και ο Μακρόν, αποδείχθηκαν δορυφόροι του παγκόσμιου κέντρου εξουσίας.
Οι Γάλλοι σοσιαλιστές αρνήθηκαν προ πολλού να παρουσιάσουν ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον, αρκούνταν μόνο να απειλούν την άρχουσα τάξη ("Μοιραστείτε! Αλλιώς θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα κάνουν ό,τι και στη Ρωσία!"), ή να υπόσχονται αόριστα στους ψηφοφόρους: "Περισσότερα δικαιώματα, καλά και διαφορετικά!" Συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ενός σεξουαλικά διαφορετικού ατόμου, να σταματήσει να είναι σαν τους πολλούς και να επιβάλει τον τρόπο ζωής του στους υπόλοιπους από εμάς.
Το κύριο πρόβλημα των σοσιαλιστών στη Γαλλία ήταν ότι δεν μπορούσαν να πουν στον λαό τους τίποτα καινούργιο. Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς βλέπουν τη Γαλλία του εικοστού πρώτου αιώνα. Μπορούσαν να προτείνουν να διαιρέσουν ό,τι είχε δημιουργηθεί πριν από αυτούς, αλλά πώς να παράγουν κάτι, δεν ήξεραν. Ο εικοστός πρώτος αιώνας τους φαινόταν ως μια βελτιωμένη εκδοχή του τελευταίου τρίτου του εικοστού αιώνα και η νέα προεδρία θεωρήθηκε κάτι σαν τρίτη θητεία του Μιτεράν.
Ωστόσο, η νίκη του Μιτεράν το 1980 έλαβε χώρα σε έναν εντελώς διαφορετικό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Ο κόσμος κοιτούσε τότε τη Σοβιετική Ένωση. Η μία ή η άλλη χώρα επέλεγε έναν σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Στη Γαλλία υπήρχε ένα ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο, αν και δεν ήταν σε θέση να καταλάβει την εξουσία, μπορούσε να βελτιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών των Σοσιαλιστών κατά μισή φορά τουλάχιστον με τις ψήφους των υποστηρικτών του. Πίσω από την πλάτη του Φρανσουά Μιτεράν βρίσκονταν ο Ζορζ Μαρσέ, η ΕΣΣΔ και τα τρομερά φαντάσματα του '68.
Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θέσπισε νομοθετικά την αρχή της φυλετικής και εθνικής ισότητας και οι Γάλλοι το θυμούνται καλά. Ωστόσο, όταν εκείνοι που κάποτε καταπιέζονταν καλούνται να δεχτούν, να προστατεύσουν και να λογοδοτούν, σε αντάλλαγμα, αναγνωρίζουν τους πολιτιστικούς και συμπεριφορικούς κανόνες του Σουδάν ή της Αλγερίας ως κανόνες της Γαλλίας, η ανοχή (η λεγόμενη ανοχή) τελειώνει.
Ένας από τους κύριους φόβους ενός σημαντικού αριθμού Γάλλων που ήθελαν να παραμείνουν Γάλλοι (και όχι να γίνουν Γαλλοαφρικανοί) σε σχέση με την πιθανή επιτυχία των σοσιαλιστών ήταν ότι οι τελευταίοι θα ενθάρρυναν ξένες πολιτιστικές ομάδες σε σημείο που η Γαλλία θα έχανε εντελώς την εθνική-ιστορική της ταυτότητα. Οι Γάλλοι, σε αντίθεση με τους Αγγλοσάξονες, δεν θέλησαν ποτέ να διδάξουν δημοκρατία στους Κούρδους ή τους Άραβες του Ιράκ, σουνίτες ή σιίτες, αλλά ομοίως δεν ήθελαν οι Γάλλοι Άραβες και άλλοι μουσουλμάνοι να τους διδάξουν πώς να φορούν το χιτζάμπ και να χτίζουν τζαμιά.
Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες που σήκωσε την κόκκινη σημαία στα οδοφράγματά της, όχι για το κόμμα που συνεχίζει να φέρει αυτή τη σημαία για να πλημμυρίσει τη χώρα με όλο και περισσότερες μάζες μεταναστών υπό τη σκιά του. Είναι αδιανόητο οι Γάλλοι σοσιαλιστές να μην αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των "δικαιωμάτων" των λεγόμενων σεξουαλικών μειονοτήτων είναι δυσάρεστη για έναν φυσιολογικό άνθρωπο.
Πολλοί Γάλλοι αισθάνονται σήμερα σαν κάτοικοι μιας κατεχόμενης χώρας. Και η Δεξιά και η Αριστερά φαίνεται να έχουν αλλάξει θέσεις σε σύγκριση με την κατοχή του 1940-44: αν τότε η Δεξιά καλούσε σε συνεργασία και συμφιλίωση με τους κατακτητές και η Αριστερά καλούσε σε αγώνα εναντίον τους, τώρα η "δεξιά" της Marine Le Pen καλεί σε αντίσταση και οι σοσιαλιστές και οι κεντρώοι σε συνθηκολόγηση.
Οι Γάλλοι στρατηγοί και αξιωματικοί κάνουν λάθος σε ένα πράγμα: γράφουν για την απειλή ενός εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι δεν μιλάμε για εμφύλιο πόλεμο, αλλά για έναν απελευθερωτικό πόλεμο ενάντια στους αραβοαφρικανούς και μουσουλμάνους κατακτητές. Τόσο όσων έχουν διαβατήριο ως "Γάλλοι πολίτες" όσο και όσων δεν έχουν.
Σήμερα η Γαλλία είναι κατεχόμενη από ξένες πολιτισμικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν να ανταποκριθούν στους κανόνες της χώρας που έχουν κατακλύσει. Οι στρατηγοί, που κληρονόμησαν τον Ντε Γκωλ όπως εκείνος το 1940, κάλεσαν την Αντίσταση. Η Marine Le Pen υποστήριξε το κάλεσμά τους, ενώ η "αριστερά" την πρόδωσε: ο Jacques-Luc Melanchon τάχθηκε στο πλευρό των εισβολέων.
Θα βρει η Γαλλία τη δύναμη να βγει από την ανασταλμένη πολιτιστική δραστηριότητα ; Θα θυμηθούν οι Γάλλοι ότι κάποτε ήταν ο Γαλλικός στρατός που σταμάτησε την ισλαμοαραβική εισβολή στην Ευρώπη σε μια τριήμερη μάχη κοντά στην Ορλεάνη;
Φωτογραφία: wgno.com
https://www.fondsk.ru/news/2021/05/20/vyjdet-li-francia-iz-sostojanija-kulturnogo-anabioza-53612.htmlhttps://www.tokoutsavaki.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου