Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

 Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

Θολή όραση: 6 κοινές αιτίες σε εικόνες

Οι αλλαγές που προκαλούνται στην όραση με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολές εικόνες, οφείλονται είτε σε κάποιο παροδικό πρόβλημα είτε σε κάποια σοβαρότερη αιτία που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη τύφλωση.

Η θολή όραση δεν είναι φυσιολογικό σύμπτωμα και χρήζει διερεύνησης και αξιολόγησης από οφθαλμίατρο.

Δείτε τις 6 συχνότερες αιτίες της θολής όρασης και τι μπορείτε να κάνετε.

Ξηροφθαλμία: Είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες της θολής όρασης, αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Για να δούμε καθαρά, ο κερατοειδής χιτώνας πρέπει να είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Εάν το μάτι δεν παράγει αρκετά δάκρυα, ο κερατοειδής ξηραίνεται και νιώθουμε σαν να κοιτάζουμε μέσα από ένα λερωμένο τζάμι. Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, η εργασία σε υπολογιστή και γενικότερα η μακρόχρονη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχουν αυτό το αποτέλεσμα, επειδή τα μάτια ανοιγοκλείνουν λιγότερες φορές το λεπτό κι έτσι δεν παράγονται αρκετά δάκρυα στο εσωτερικό της κόγχης του ματιού.

Κακή στάση στον ύπνο: Όταν το μαξιλάρι πιέζει το πρόσωπο δεν επιτρέπεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα μάτια και παράλληλα συμπιέζονται οι ιστοί των ματιών. Αποτέλεσμα είναι η θολή όραση και ο επίμονος ερεθισμός.

Πολύωρη χρήση φακών επαφής: Είναι ένα από τα συχνότερα λάθη των χρηστών φακών επαφής. Οι φακοί δεν πρέπει να φοριούνται για περισσότερες από οκτώ ώρες –ή και λιγότερες εάν τα μάτια σας δεν τους ανέχονται- γιατί αλλιώς συσσωρεύονται στα μάτια υπολείμματα πρωτεϊνών που οδηγούν σε αλλοιώσεις της όρασης.

Υψηλά επίπεδα σακχάρου: Η θολή όραση μπορεί να αποτελεί ένδειξη γενικότερης δυσλειτουργίας του οργανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη διαβήτη. Όταν το σάκχαρο αίματος είναι αυξημένο, διαταράσσονται τα επίπεδα των φυσιολογικών υγρών στο εσωτερικό του ματιού. Έτσι, το μάτι δεν εστιάζει φυσιολογικά. Οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνιμες και η όραση επανέρχεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Καταρράκτης: Ο κίνδυνος καταρράκτη αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εγκεφαλικό: Οι αλλοιώσεις στην όραση είναι τυπικό σύμπτωμα του παροδικού ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (μίνι εγκεφαλικό). Ένα μίνι εγκεφαλικό διαφέρει από το κανονικό εγκεφαλικό, καθώς η απόφραξη στη φυσιολογική ροή του αίματος είναι παροδική.

Πηγή: health.com

https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς ήταν η Μακρινίτσα το 1975 μέσα από φιλμ της εποχής

  Πώς ήταν η Μακρινίτσα το 1975 μέσα από φιλμ της εποχής Από το αρχείο του δρ. Γ. Χατζηδάκη Δημοσιεύθηκε  23/01/2025 09:05 Σκαρφαλωμένη στο ...