Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Θέρεμιν!!!

 

Θέρεμιν!!!


Ενθουσιασμένη σπεύδω να μοιραστώ μαζί σας την νέα μου ανακάλυψη, το ΘΕΡΕΜΙΝ!

Πρώτα όμως ακούστε το «θέρεμιν» σε δράση αφιερώνοντας 3.57′ λεπτά απ΄ τον χρόνο σας, στο παρακάτω video!

.

.

Αυτός που ακούει τη μουσική του Ennio Morricone (Κάποτε στη Δύση), έχει την αίσθηση πως ακούει μια γυναικεία φωνή…….

Λάθος! …

Στην πραγματικότητα, σ’ αυτό το κομμάτι της μουσικής, ακούμε ένα «Theremin». Σύμφωνα με τη Wikipedia, το «Theremin» (ή Theremine) είναι ένα από τα παλαιότερα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, που εφευρέθηκε, το 1919, από τον Ρώσο  Lev Sergeyevich Termen, που είναι γνωστός, με την ονομασία «Leon Theremin» και που έδωσε τ’ όνομα του σ’ αυτό το όργανο.

theremin-c1927-vsm

.

Αποτελείται από μια ηλεκτρονική θήκη, εφοδιασμένη με δύο κεραίες, το όργανο έχει την ιδιαιτερότητα να παράγει μουσική, χωρίς ο οργανοπαίκτης να το αγγίζει.
Στην πιο κοινή εκδοχή, το δεξί χέρι ελέγχει τον τόνο της νότας, καθώς μεταβάλλει την απόστασή του, από την κατακόρυφη κεραία.
Η οριζόντια κεραία, δεμένη ως θηλιά, χρησιμοποιείται για να μεταβάλει την ένταση της νότας, ανάλογα με την απόστασή της, από το αριστερό χέρι.
Και είναι αυτό, που κάνει ξεχωριστό εκείνο το κομμάτι της έκτακτης μουσικής του Ennio Morricone «Κάποτε στη Δύση», παιγμένο σε ένα «Theremin», από την Katica Illenyi.

.

ondes

.

Η εφεύρεση του οργάνου έγινε τυχαία. Το 1919 ο Λέον Θέρεμιν δούλευε σε ένα εργαστήριο και ασχολείτο με τη μέτρηση της πυκνότητας των αερίων. Κάποια στιγμή, το πλησίασμα του χεριού του στο μηχάνημα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ήχου που έμοιαζε με σφύριγμα. Ο Θέρεμιν παρατήρησε πως η απομάκρυνση και το πλησίασμα της παλάμης του από το μετρητή παρήγαγε ήχους σε διαφορετικό τονικό ύψος, ανάλογα με την απόσταση. Με βάση αυτή την ανακάλυψη προχώρησε στην κατασκευή του οργάνου, το οποίο παρουσιάστηκε ως «αυτοτελές» μουσικό όργανο το 1928.

.

000000001

.

Η συσκευή προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του γίγαντα των οπτικοακουστικών μέσων RCA (Radio Corporation of America). H εταιρεία, που πίστευε ότι η εφεύρεση του Λέον Θέρεμιν μπορούσε να μπει σε κάθε σπίτι, αντικαθιστώντας το κυρίαρχο πιάνο, του πρόσφερε το 1929 συμβόλαιο αξίας 100.000 δολαρίων —ποσό τεράστιο για τα μέτρα της εποχής. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς τα πρώτα όργανα βγήκαν στην αγορά με τιμή πώλησης 220 δολάρια, αλλά η RCA λίγο αργότερα διέκοψε την παραγωγή, αφού στο μεταξύ είχε ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση (The Great Depression).

.

Παρακάτω παραβλέψτε τα Ρώσικα και απολαύστε τον ίδιο τον Λέον Θέρεμιν, να παίζει με αυτό το εκπληκτικό θέρεμιν!

.

Και όπως είναι φυσικό θα αναρωτηθείτε τι απέγινε το Θέρεμιν…

Χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο σε κινηματογραφικές ταινίες, ιδίως σε σκηνές αγωνίας, φόβου, απόγνωσης και συχνά σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας ή με «διαστημική» θεματολογία, καθώς και στην ηλεκτρονική πόπ μουσική.

Ευρύτερα γνωστό στο χώρο της μουσικής έγινε τη δεκαετία του ’90.
Το θέρεμιν ενέπνευσε συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, Led Zeppelin, Beach Boys, Pixies, Placebo, Portishead και Radiohead.

Η θερεμίνη θεωρείται ως ο πρόγονος του συνθεσάιζερ. Κατέλαβε ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της μουσικής μέσα από τον οργανοποιό Ρόμπερτ Μουγκ (Robert Moog), ο οποίος χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες που αποκόμισε από την κατασκευή του συγκεκριμένου οργάνου στην αρχή της καριέρας του, έφτιαξε τους πρώτους συνθετητές.

https://ainafetst.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νέος ψευτογιατρός: Πουλάει 120 ευρώ «αντίδοτο» για εμβόλια κορονοϊού - «Έσωσα δύο ετοιμοθάνατους»

  Νέος ψευτογιατρός: Πουλάει 120 ευρώ «αντίδοτο» για εμβόλια κορονοϊού - «Έσωσα δύο ετοιμοθάνατους» (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Υποστηρίζε...