Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Δίαιτα paleo: Τι περιλαμβάνει & ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία

 Δίαιτα paleo: Τι περιλαμβάνει & ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία

Δίαιτα paleo: Τι περιλαμβάνει & ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία (εικόνες)

Η δίαιτα paleo βασίζεται στην ιδέα να τρέφεται κανείς όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων, να καταναλώνει δηλαδή πολλές πρωτεΐνες, λίγους υδατάνθρακες και καθόλου γαλακτοκομικά και ζάχαρη.

Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Το να κόψει κάποιος τις επεξεργασμένες τροφές, να τρώει περισσότερες πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες, προκαλεί αίσθημα κορεσμού λαμβάνοντας μικρότερη ποσότητα τροφής, γεγονός που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Στην πράξη όμως δεν είναι απλό να αποκλείσει για μεγάλο διάστημα ολόκληρες ομάδες τροφών.

Δεν είναι επίσης ό,τι καλύτερο για την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας, ο περιορισμός της πρόσληψης φυτικών ινών από τροφές όπως τα όσπρια, και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η paleo είναι ένας καλός τρόπος να εξαλείψει κανείς τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη από τη διατροφή του.

Αν όμως την ακολουθεί αυστηρά, αποκλείοντας τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και κάποια γαλακτοκομικά, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία, όπως οι εξής:

Έλλειψη ενέργειας: Μια δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν πηγή ενέργειας, μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και ζαλάδες. Στα πρώτα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που ξεκινά δίαιτα paleo, περιλαμβάνονται η κόπωση, ο λήθαργος και η ευερεθιστότητα.

Απώλεια όρεξης: Ακούγεται καλό, όταν κάποιος κάνει δίαιτα, δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Η απουσία υδατανθράκων μπορεί να θέσει το σώμα σε κατάσταση υποσιτισμού, με πολλές επιπτώσεις, μία εκ των οποίων είναι η ανώμαλη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Κακοσμία στόματος: Η απουσία υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια, μία διαδικασία που είναι γνωστή ως κέτωση, η οποία προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή.

Αυξημένη «κακή» χοληστερόλη: Μία διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Διάρροιες: Η κατανάλωση πολλών λιπαρών επηρεάζει τη λειτουργία του πεπτικού και αυξάνει τον κίνδυνο διάρροιας. Γι΄αυτό είναι απαραίτητη η πρόσληψη κάποιων αμυλούχων τροφών και λίγων υδατανθράκων.


Πηγή: womenshealthmag.com

https://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα αύριο χωρίς εσένα…

  Ένα αύριο χωρίς εσένα… 22 Απριλίου 2024 Και αφού ξύπνησα από τον εφιάλτη της απώλειας και πέρασα στις τύψεις και στον θυμό, ήρθε η ώρα να ...