Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Πανηγυρίζουν Μουσουλμανική Αδελφότητα & Ιρανοί μουλάδες για τον Μπάιντεν

 Πανηγυρίζουν Μουσουλμανική Αδελφότητα & Ιρανοί μουλάδες για τον Μπάιντεν


ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ

Κάποιοι ακραίοι μουσουλμάνοι ετοιμάζουν ''πάρτυ'' με την εκλογή Μπάιντεν

Aκραίοι ισλαμιστές της περιβόητης οργάνωσης ''Μουσουλμανική Αδελφότητα'' και Ιρανοί αξιωματούχοι, ελπίζουν ότι με την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα έχουμε ουσιαστικά μια ''νέα περίοδο Ομπάμα'' από πλευράς του δόγματος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι αναλυτές απέδωσαν αυτόν τον ενθουσιασμό, (μεταξύ των οποίων ο Ερντογάν αλλά και οι Ιρανοί μουλάδες) στην επιθυμία τους για μια επανάληψη της εποχής του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία οι ίδιοι έπαιξαν αξιοσημείωτο ρόλο οδηγώντας το κύμα των εξεγέρσεων της ''αραβικής άνοιξης''.

Τα μέσα ενημέρωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν ήταν τα μόνα που πανηγύριζαν το εκλογικό πλεονέκτημα του Μπάιντεν μέχρι στιγμής.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, φαίνονται ενθουσιασμένα από τα αποτελέσματα του δημοκρατικού υποψηφίου, καθώς δείχνουν την απέχθειά τους στον Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας την ελπίδα μιας ολικής επαναφοράς της επιεικής μεταχείρισης που απολάμβανε η χώρα επί Ομπάμα.


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ελπίζει ότι θα ασκηθεί ασφυκτική πίεση από τις ΗΠΑ στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, για την απελευθέρωση των ηγετών της Αδελφότητας που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία και συνωμοσία κατά της ασφάλειας της Αιγύπτου, καθώς και για πίεση σε άλλες αραβικές χώρες να άρουν το μποϊκοτάζ κατά του Κατάρ και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με αυτό.Ακραίοι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οι υποστηρικτές τους στα ΜΜΕ σε Αίγυπτο, Τυνησία, Υεμένη και κράτη του Κόλπου, δεν έκρυψαν το γεγονός ότι εισακούγονται τελικά οι προσευχές τους για νίκη του Μπάιντεν.

Οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί δεν έκρυψαν ποτέ την θετική γνώμη τους απέναντι στον Μπάιντεν. Τον παρουσίασαν ως υποστηρικτή του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι αναφέρεται συχνά με ισλαμικά ρητά σε ομιλίες του.

Αμερικανικές ισλαμικές ενώσεις, όπως η Ισλαμική Εταιρεία της Βόρειας Αμερικής (ISNA) και το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), οι οποίες συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή θεωρούνται κοντά σε αυτήν, προώθησαν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν μεταξύ των Αμερικανών και συμμετείχαν στην προεκλογική του εκστρατεία σε κρατικό και εθνικό επίπεδο. 

Ο πρώτος στόχος της Αδελφότητας, στην σχεδόν σίγουρη νίκη του Μπάιντεν, θα είναι επίσης η επιδίωξη να αρθούν οι περιορισμοί στην παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς και να διευκολυνθεί η πρόσβαση της σε δωρεές και κεφάλαια που συλλέγει η Αδελφότητα και οι διάφορες θυγατρικές της προς όφελος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, την οποία οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, οι παρατηρητές λένε ότι θα είναι δύσκολο για τους Μουσουλμάνους Αδελφούς και τους υποστηρικτές τους, ειδικά το Κατάρ, να ανακτήσουν τα ίδια πλεονεκτήματα που απολάμβαναν κατά την περίοδο του Ομπάμα λόγω σημαντικών αλλαγών στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν δεν έχει περιγράψει προεκλογικά την στρατηγική του για την Μέση Ανατολή. Ωστόσο αυτή η στρατηγική λένε οι αναλυτές, δεν θα αντιβαίνει στα συμφέροντα των ΗΠΑ και είναι απίθανο να αντιταχθεί στη ροή γεωπολιτικών αλλαγών στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Κατάρ ή οποιονδήποτε άλλον στην περιοχή. Επιπλέον, η πρώτη προτεραιότητα του Μπάιντεν θα είναι η λήψη αποφάσεων υπό το φως των ισορροπιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.


Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο  Syndication Bureau, επισημάνθηκε ότι η Μέση Ανατολή δεν είναι το κατάλληλο μέρος για επίτευξη συμμαχιών για τις ΗΠΑ, σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Ασία, σημειώνοντας ότι ''ο Μπάιντεν θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις σχέσεις με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, με πιθανή εξαίρεση την Σαουδική Αραβία''.Η Ellen Laipson, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ και νυν διευθυντής μελετών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο George Mason, πιστεύει ότι ο Μπάιντεν θα εργαστεί για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ πριν ταξιδέψει στην Μέση Ανατολή.

Το Ιράν θα αποτελέσει επίσης ''δύσκολο τεστ'' για τον  Μπάιντεν, ενώ μια απλή αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 δεν αρκεί.

Διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη του Ιράν στα οφέλη μιας νίκης Μπάιντεν είναι υπερβολική, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναλαμβάνει ενέργειες και δεν θα εφαρμόσει πολιτικές που θα έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με λίγα και απλά λόγια, πολλοί αναμένουν πάρα πολλά από τον Μπάιντεν, εφόσον εκλεγεί και τελειώσει και το πιθανό δικαστικό θρίλερ με τον Τραμπ, ενώ δεν ξέρουμε τι παιχνίδι θα παίξει ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος ειδικά με τον σουλτάνο Ερντογάν που απειλεί την ΝΑ Μεσόγειο και τα συμφέροντα πολλών χωρών.

 https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια

  Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια NDP Εδινε μάχη με διάφορα προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες Έφυγε ...