Ρώσος αναλυτής:
"Tα ρωσικά υποβρύχια μπορούν να εξαφανίσουν τον τουρκικό στόλο στη Λιβύη"
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Προς αναβάθμιση της συνεργασίας Αιγύπτου-Ρωσίας στη Λιβύη
Η Τουρκία έχει ορίσει την ελεγχόμενη από τον LNA αεροπορική βάση Al-Jufra στη Λιβύη ως τον νέο της στρατιωτικό στόχο και ως ένα στρατηγικό σημείο που η Αίγυπτος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για στρατιωτική παρέμβαση, ανακοίνωσε το τουρκικό προεδρικό γραφείο επικοινωνιών το βράδυ της Κυριακής.
Η τουρκική προεδρία δημοσίευσε μια εικόνα στο Twitter που αναφέρει τη στρατηγική σημασία της βάσης που βρίσκεται στην κεντρική Λιβύη. Η Al-Jufra ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, σύμμαχο της Αιγύπτου.
«Η αεροπορική βάση Jufra καθορίστηκε ως ο νέος στρατιωτικός στόχος μαζί με την πόλη της Σύρτης, μετά την κατάληψη της Τρίπολης και των περιχώρων της», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή, Ρώσος αναλυτής, που απηχεί τις απόψεις της Μόσχας, εκτιμά πως η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοικτά της Λιβύης είναι αυτό που πραγματικά προσδίδει ισχύ στις τουρκικές επιχειρήσεις και ανα πάσα στιγμή η Ρωσία μπορεί να τα καταστρέψει.Η Άγκυρα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη GNA ως μέρος μιας συμφωνίας συνεργασίας για την ασφάλεια, σύμφωνα με την οποία αναλυτές θεωρούν ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να ελέγξουν ολόκληρη τη Λιβύη.
"Οι πρόσφατες επιθέσεις από τα Bayraktar TB2 κατά του ρωσικού συστήματος Pantsir-C1 στη Λιβύη δεν θα είχαν πετύχει εάν δεν υπήρχε υποστήριξη τα τουρκικά πλοία που πλέουν κατά μήκος των ακτών της Λιβύης, ανέφερε ο Alexander Sitnikov.
"Τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν βασικό ρόλο στον «proxy war» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Άγκυρας αφενός, και της Μόσχας, του Αμπού Ντάμπι, του Καΐρου και του Παρισιού, αφετέρου. Παρεμπιπτόντως, στη Δύση, αυτή η έμμεση σύγκρουση θεωρείται ευρέως ως μάχη για τα πεδία φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στα ύδατα της Λιβύης και της Κύπρου στη Μεσόγειο. Πιστεύεται ότι ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει, ενώ ο Πούτιν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Gazprom και ο Μακρόν της Total. Σε γενικές γραμμές, είναι πιο ευεργετικό για τη Ρωσία και τη Γαλλία να αφήσουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, παρά να επιτρέψουν στην Τουρκία να τους ελέγξει," συνέχισε ο ίδιος.
Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης φρεγάτες που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ και οι οποίες έχουν αποκλειστικά συνοδευτικό ρόλο, οπότε δεν μπορούν να πολεμήσουν με τους αντιπάλους στην επιφάνεια, και δη με στελθ υποβρύχια.
Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, στο πλαίσιο του σύγχρονου ναυτικού πολέμου, οι τουρκικές φρεγάτες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης είναι αναβαθμισμένες παλιατζούρες και μια πιθανή μάχη με ένα ρωσικό υποβρύχιο όπως το Varshavianka, εγγυάται την αναπόφευκτη βύθισή τους", κατέληξε ο Ρώσος αναλυτής, προειδοποιώντας σαφέστατα την Τουρκία να μην προκαλέσει περαιτέρω τα ρωσικά συμφέροντα σε Λιβύη και Συρία.
Έρχονται Bastion στον Χαφτάρ μέσω Αιγύπτου
Η Ρωσία θα προμηθεύσει με παράκτια συστήματα άμυνας τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA). Επισήμως, θα μεταφερθούν στο Κάιρο, όπως σας έχει ενημερώσει το Πενταπόσταγμα, το οποίο με τη σειρά του θα παραδώσει μέρος τους στο Χαφτάρ, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Ο τύπος, επικαλούμενος επίσημες πηγές στην Αίγυπτο, αναφέρει ότι η Ρωσία συμφώνησε με το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ να ξεκινήσει την παράδοση παράκτιων πυραυλικών συστημάτων Bastion.
Σκοπός αυτής της κίνησης είναι πιθανόν η μη άμεση εμπλοκή Αιγυπτίων και Ρώσων στην περιοχή, και παράλληλα η προστασία της Λιβύης από την επικείμενη επίθεση από τον τουρκικό στόλο, καθώς αναφέρθηκε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση τις επόμενες εβδομάδες.
Οι πύραυλοι αυτοί είναι σαφώς σε θέση να προστατεύσουν τις ακτές της Λιβύης, χτυπώντας στόχους στη θάλασσα σε απόσταση 350 χιλιομέτρων. Τα συστήματα, σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, θα παραδοθούν στον αιγυπτιακό στρατό, και μετά οι Αιγύπτιοι θα τα μεταφέρουν νόμιμα στο Χαφτάρ, ως μέρος της συμφωνίας παροχής στρατιωτικής βοήθειας κατόπιν αιτήματος του κοινοβουλίου της Λιβύης και του συμβουλίου των φυλών. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Αιγύπτου και της Ρωσίας δήλωσαν ότι το Κάιρο ζήτησε από τη Μόσχα να επισπεύσει την προμήθεια παράκτιων αμυντικών συστημάτων στο οπλοστάσιο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
Πηγές ανέφεραν ότι το σύστημα Bastion είναι ικανό να προστατεύει τις αιγυπτιακές και λιβυκές ακτές με μήκος πάνω από 600 χλμ. από πιθανές αποβάσεις του εχθρού, ενώ το πυραυλικό συγκρότημα μπορεί να αναπτυχθεί σε μόλις πέντε λεπτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν στις ακτές της Λιβύης, κατέγραψαν πέντε τουρκικές και μία ιταλική φρεγάτα. Τα τουρκικά πλοία έχουν ήδη συμμετάσχει σε εχθροπραξίες, με πυραυλικές επιθέσεις στις βάσεις του LNA και με χρήση της αντιαεροπορικής τους άμυνας εναντίον των αεροσκαφών του LNA.Ο στρατηγός Χαφτάρ εν τω μεταξύ, μετέφερε δεκάδες πυραύλους SCUD στην πόλη της Σύρτης, οι οποίοι αποτελούν ένα τρομερό όπλο, αν και κάπως ξεπερασμένο. Με την έλευση όμως των πυραύλων "Bastion" σε λειτουργία, η Άγκυρα θα έχει ελάχιστες πιθανότητες να πάρει τον έλεγχο της Λιβύης.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το παρασκήνιο στο λιβυκό έδαφος αυτήν την στιγμή, αλλά επισημαίνουμε ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν “σθεναρή απάντηση” στην προχθεσινή αεροπορική προσβολή στην βάση Αλ Βατίγια, ενώ στο έδαφος συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις για την επίθεση στη Σύρτη.
Επίσης η Αίγυπτος πιθανότατα να θελήσει να αναπτύξει παράκτιους πυραύλους Bastion με Αιγύπτιους στρατιωτικούς στο λιβυκό έδαφος υπό την προστασία των δυνάμεων του Χαφτάρ, εμπλεκόμενη έμμεσα στις πολεμικές συγκρούσεις με την Τουρκία, ενώ έχει ανοικτό και το θέμα με το φράγμα του Νείλου με την Αιθιοπία στο οποίο και πάλι από πίσω βρίσκονται τουρκικές εταιρείες.
Πάντως η Τουρκία θα δράσει σύντομα από αέρος και σίγουρα θα δούμε την αντίδραση στο λιβυκό έδαφος με την κατάσταση να τείνει να “ξεφύγει” από τα τετριμμένα. Το μόνο δεδομένο είναι ότι θα έχουμε εξελίξεις καταιγιστικού χαρακτήρα στην Λιβύη το αμέσως επόμενο διάστημα.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου