Υπό ποιες συνθήκες αποχώρησαν τουρκικές δυνάμεις από το Καστελόριζο
Αποκλιμάκωση με τι κόστος;
Εντύπωση δημιουργεί η από κοινού αποχώρηση δυνάμεων στο Καστελόριζο, καθώς μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, χωρίς ωστόσο να έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημες πληροφορίες για μια τέτοια εξέλιξη.
Καθώς οι φήμες οργιάζουν για τις "μυστικές" επαφές στο Βερολίνο και τη γερμανική διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά, η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, αλλά και κάποιων ελληνικών δυνάμεων αργότερα, πυροδοτεί νέα σενάρια για επαφές με την Τουρκία "κάτω από το τραπέζι" και χωρίς επαρκή ενημέρωση προς τον ελληνικό λαό.
Σημαντικός αριθμός τουρκικών πλοίων αποχωρούν από το Καστελόριζο και επιστρέφουν στις βάσεις τους, ενώ ακολούθησαν λίγο μετά και οι ελληνικές δυνάμεις, όπως διέρρευσε από στρατιωτικές πηγές.
Η ταυτόχρονη αποχώρηση, εφόσον επιβεβαιωθεί, δείχνει ότι γίνεται κατόπιν συνεννόησης των δύο κυβερνήσεων. Όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε εξέλιξη διαμεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θέλει να αποφύγει πάση θυσία θερμό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, από την τουρκική πλευρά δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, και γι’ αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός με σκεπτικισμό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο έξω από την Αττάλεια, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Ως γνωστό, η τουρκική NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, μπορεί να πρόκειται για μία απλή “αραίωση” των ναυτικών δυνάμεων, αν και θεωρείται περίεργη η διαρροή από Έλληνες αξιωματούχους, που ομιλούν για ταυτόχρονη αποχώρηση. Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσαν ότι θεωρούν πως πρόκειται για μία κίνηση αποκλιμάκωσης.
Η τουρκική NAVTEX 977/20 για έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου δεν ακυρώθηκε. Ωστόσο η τουρκική κίνηση εκτιμάται ότι αποτελεί αποχώρηση από το καθεστώς πολεμικού συναγερμού και αξιολογείται αναλόγως από το υπουργείο Άμυνας.
Είναι σημαντικό ότι και η Ελλάδα αποσύρει πολεμικά πλοία από την ίδια περιοχή, ακολουθώντας αυτή την τουρκική κίνηση. Πηγές ομιλούν για μια αμοιβαία αποκλιμάκωση. Συγκεκριμένα τα ελληνικά πλοία αποχωρούν από την περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια – εκεί όπου παραμένει το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Oruc Reis, αλλά και δύο φρεγάτες, που από το πρωί έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Αττάλειας.
Σε επιφυλακή, επίσης, βρίσκεται ήδη ο ελληνικός Στρατός. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι τα ελληνικά πλοία δεν πρόκειται να μετακινηθούν έως και τις 2 Αυγούστου οπότε και λήγει η παράνομη NAVTEX.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που συναντήθηκε την Παρασκευή στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζήτησε από τον κ. Παναγιωτόπουλο να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.Δήλωσαν ότι “μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες τους προς τις βάσεις τους στην Τουρκία. Αξιολογούμε την κατάσταση. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ».
Ακολουθεί ο διάλογός τους:
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τι μαθαίνουμε;
Υπουργός Άμυνας: Εμείς στις θέσεις μας και εκείνοι στις δικές τους…
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Το Ορους Ρέις παραμένει αγκυριβοληνενο;
Υπουργός Άμυνας: Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναύσταθμους οι στολοι… Είμαστε μια χώρα που δεν πλήττει ποτέ. Συγκλονιστική… Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να το δεις, η προσέγγιση πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν πολύ υψηλά αντανακλαστικά.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τόνισε μάλιστα προς την πρόδρο της Δημοκρατίας ότι «έχουμε γερές πλάτες να στηριζόμαστε» δείχνοντας τον Κωνσταντίνο Φλώρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου