Χωρίς ζάχαρη μωσαϊκό, χωρίς τύψεις γευστικό!
Μωσαϊκό ή κορμός σοκολάτας με μπισκότα, κλασική σπιτική ανάμνηση από την παιδική μας ηλικία και διαχρονικά αγαπημένο γλυκάκι! Με παγωτό ή χωρίς, είμαστε σίγουροι πως το λατρεύουμε όλοι!
Η Μαριτίνα, το νεότερο μέλος της ομάδας μας, πρότεινε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μωσαϊκό, με υγιεινά συστατικά, ώστε να μπορούμε να το καταβροχθίζουμε χωρίς τύψεις… Στο νέο, σοκολατένιο μας άρθρο, λοιπόν, φτιάχνουμε υγιεινό μωσαϊκό χωρίς ζάχαρη με κάσιους, bran sticks και χουρμάδες, ψάχνουμε παρόμοια γλυκίσματα σε διάφορες χώρες του κόσμου και γνωρίζουμε άλλη μια εξαιρετική ελληνική εταιρεία μέσα από τα προϊόντα της.
H συνταγή μας
Υγιεινό μωσαϊκό της Μαριτίνας
Υλικά για το μωσαϊκό
Κακάο | 150 γρ. |
Φυστικοβούτυρο | 80 γρ. |
Γάλα συμπυκνωμένο (εβαπορέ) | 180 ml |
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | 50 ml |
Μέλι | 3 κ.σ. |
Κάσιους | 120 γρ. |
Χουρμάδες αποξηραμένοι | 200 γρ. |
Bran sticks | 50 γρ. |
Λικέρ μαστίχα | 1 σφηνάκι |
Πώς φτιάχνουμε το μωσαϊκό
Πρωτού ξεκινήσουμε, χοντροκόβουμε τα κάσιους και τους χουρμάδες. Τα bran sticks θα τα βάλουμε όπως είναι. Τα ρίχνουμε όλα μαζί σε ένα μπωλ.
Λιώνουμε το φυστικοβούτυρο σε μπεν μαρί: το βάζουμε σε ένα μπωλ και τοποθετούμε το μπωλ πάνω από ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το λικέρ μαστίχας, το μέλι και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
Ενώνουμε το μείγμα με τα κάσιους, τους χουρμάδες και τα bran sticks και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στρώνουμε διάφανη μεμβράνη σε μια μακρόστενη φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Το πατάμε καλά να ισιώσει και να μην έχει κενά. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για λίγες ώρες ή αν βιαζόμαστε για μισή ώρα στην κατάψυξη και θα ναι έτοιμο για κατανάλωση!
Όσο λοιπόν περιμένουμε το μωσαϊκό μας να παγώσει -και δεν είναι εύκολη δουλειά η υπομονή…- ας δούμε αν υπάρχει το λαχταριστό αυτό αγαπημένο μας γλύκισμα και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Το βασικό χαρακτηριστικό του μωσαϊκού, που το ξεχωρίζει από αλλά επιδόρπια, είναι πως δεν χρειάζεται ψήσιμο και έτσι αποτελεί ένα εύκολο και γρήγορο γλυκάκι.
Το εντοπίσαμε στην Ισπανία με το όνομα tαrta de galletas, που σημαίνει τούρτα μπισκότων. Στις περισσότερες συνταγές που είδαμε είχε γεύση σοκολάτα γάλακτος ή σοκολάτα με καφέ. Όπως διαβάσαμε, είναι και εκεί ένα κλασικό γλυκό των παιδικών χρόνων που οι μαμάδες και οι γιαγιάδες ετοίμαζαν για τα παιδικά πάρτυ. Η εμφάνιση του είναι λίγο διαφορετική από τον δικό μας κορμό. Η ισπανική εκδοχή είναι συνήθως μια μακρόστενη τούρτα με τα μπισκότα ολόκληρα σε αλλεπάλληλες στρώσεις.
H ιταλική εκδοχή μοιάζει περισσότερο με τη δική μας! Torta di biscotti ονομάζεται και τα μπισκότα κάνουν την εμφάνιση τους σπασμένα, όπως μας αρέσουν κι εμάς! Μια διαφορά της είναι πως συνήθως φτιάχνεται σε στρογγυλή φόρμα και τα κομμάτια μοιάζουν περισσότερο με τούρτας.
Στη Μεγάλη Βρετανία ονομάζεται Biscuit Cake και μάθαμε πως είναι το αγαπημένο γλυκό της Βασίλισσας Ελισάβετ! Ο πρώην προσωπικός της σεφ Darren McGrady το 2017 δήλωσε πως είναι το αγαπημένο με διαφορά κέικ της βασίλισσας για το απογευματινό της τσάι. Είπε, μάλιστα, πως είναι ίσως το μοναδικό γλυκό που στέλνεται ξανά και ξανά στη βασιλική τραπεζαρία μέχρι να τελειώσει. Εάν περισσέψει κατά τη διαμονή της στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, το παίρνει μαζί της στο Windsor castle, τη βασιλική οικία.
Στην Αυστραλία το αντίστοιχο γλυκό ψυγείου λέγεται Rocky road –όνομα που σημαίνει «βραχώδης δρόμος» και θυμίζει τα δικά μας βραχάκια-, και εκτός από μπισκότα περιέχει marshmallows και άλλα ζαχαρωτά, σε μια κάπως πιο ανθιυγιεινή έκδοση από τις ευρωπαϊκές… Μάθαμε πως το Rocky road εφευρέθηκε στην Αυστραλία στα μέσα του 19ου αι. ως ένας τρόπος να πουλιούνται τα ζαχαρωτά που είχαν χαλάσει κατά το μακρινό ταξίδι τους από την Ευρώπη! Οι Αυστραλοί ζαχαροπλάστες ανακάτευαν τα χαλασμένα ζαχαρωτά με σοκολάτα και ντόπιους ξηρούς καρπούς.
Πολύ διάσημη είναι και η γεύση παγωτού Rocky road ice cream, η οποία, σύμφωνα με μια εκδοχή, γεννήθηκε στις ΗΠΑ από δύο ζαχαροπλάστες, τον William Dryer και τον Joseph Edy, oι οποίοι άνοιξαν μια εταιρεία παγωτού και ζαχαρωτών στην Καλιφόρνια το 1929. Το όνομα παρέπεμπε στη δύσκολη περίοδο του χρηματιστηριακού κραχ της χρονιάς εκείνης και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που ακολουθούθησε. Την πατρότητα του παγωτού διεκδικεί και ένα άλλο ζαχαροπλαστείο της Καλιφόρνια, το Fentons Creamery, ο ιδιοκτήτης του οποίου την εποχή εκείνη ισχυριζόταν πως ο εγγονός του Melvin Fenton είχε εφεύρει τη γεύση παγωτού Rocky road. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή εντοπίζεται στο Κάνσας και όχι στην Καλιφόρνια. Όποια κι αν είναι η πραγματική καταγωγή του παγωτού, το σίγουρο είναι πως ήταν μια φανταστική ιδέα!
Όσο μαθαίναμε νέες γλυκές ιστορίες πάγωσε και ο κορμός μας… Καλή απόλαυση σε όλους, λοιπόν, με πολλή, σοκολατένια αγάπη από το Eat Dessert First Greece!
Ευχαριστούμε θερμά την ποτοποιία Κωστέα για τα προϊόντα που μας έστειλε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου