Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Χωρίς ζάχαρη μωσαϊκό, χωρίς τύψεις γευστικό!

Χωρίς ζάχαρη μωσαϊκό, χωρίς τύψεις γευστικό!


Μωσαϊκό ή κορμός σοκολάτας με μπισκότα, κλασική σπιτική ανάμνηση από την παιδική μας ηλικία και διαχρονικά αγαπημένο γλυκάκι! Με παγωτό ή χωρίς, είμαστε σίγουροι πως το λατρεύουμε όλοι!
Η Μαριτίνα, το νεότερο μέλος της ομάδας μας, πρότεινε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μωσαϊκό, με υγιεινά συστατικά, ώστε να μπορούμε να το καταβροχθίζουμε χωρίς τύψεις… Στο νέο, σοκολατένιο μας άρθρο, λοιπόν, φτιάχνουμε υγιεινό μωσαϊκό χωρίς ζάχαρη με κάσιους, bran sticks και χουρμάδες, ψάχνουμε παρόμοια γλυκίσματα σε διάφορες χώρες του κόσμου και γνωρίζουμε άλλη μια εξαιρετική ελληνική εταιρεία μέσα από τα προϊόντα της.
Η Μαριτίνα έφτιαξε υγιεινό γλυκάκι για να το απολαύσει με τη γιαγιά της!
Υγιεινό μωσαϊκό με παγωτό βανίλια ή σοκολάτα… Πάει τέλεια!

H συνταγή μας

Υγιεινό μωσαϊκό της Μαριτίνας
Υλικά για το μωσαϊκό
Κακάο150 γρ.
Φυστικοβούτυρο80 γρ.
Γάλα συμπυκνωμένο (εβαπορέ)180 ml
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο50 ml
Μέλι3 κ.σ.
Κάσιους120 γρ.
Χουρμάδες αποξηραμένοι200 γρ.
Bran sticks50 γρ.
Λικέρ μαστίχα1 σφηνάκι
Στο μωσαϊκό μας χρησιμοποιήσαμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Κ” από Κορωνέικη ποικιλία παραγόμενο με εξαγωγή εν ψυχρώ και λικέρ μαστίχα από την ποτοποιία Κωστέα από την Καλαμάτα.
Πώς φτιάχνουμε το μωσαϊκό
Πρωτού ξεκινήσουμε, χοντροκόβουμε τα κάσιους και τους χουρμάδες. Τα bran sticks θα τα βάλουμε όπως είναι. Τα ρίχνουμε όλα μαζί σε ένα μπωλ.
Αντί για ζάχαρη στο μωσαϊκό μας βάλαμε λίγο μέλι και αποξηραμένους χουρμάδες, συστατικά με εξαιρετική διατροφική αξία. Για την διατροφική αξία των bran sticks έχουμε ήδη μιλήσει σε παλιότερο άρθρο μας!
Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κάσιους, τους χουρμάδες και τα bran sticks σε ένα μεγάλο μπωλ.
Λιώνουμε το φυστικοβούτυρο σε μπεν μαρί: το βάζουμε σε ένα μπωλ και τοποθετούμε το μπωλ πάνω από ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το λικέρ μαστίχας, το μέλι και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
Ομογενοποιούμε τα υλικά με μια σπάτουλα.
Τελευταίο προσθέτουμε το κακάο.
Ανακατεύουμε καλά!
Ενώνουμε το μείγμα με τα κάσιους, τους χουρμάδες και τα bran sticks και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στρώνουμε διάφανη μεμβράνη σε μια μακρόστενη φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Το πατάμε καλά να ισιώσει και να μην έχει κενά. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για λίγες ώρες ή αν βιαζόμαστε για μισή ώρα στην κατάψυξη και θα ναι έτοιμο για κατανάλωση!
Κάνουμε και λίγη γυμναστική στα χέρια μας ανακατεύοντας το μείγμα!
Το υγιεινό μωσαϊκό της Μαριτίνας έτοιμο να μπει στην κατάψυξη να παγώσει… Λίγη υπομονή θα χρειαστούμε μονάχα!
Όσο λοιπόν περιμένουμε το μωσαϊκό μας να παγώσει -και δεν είναι εύκολη δουλειά η υπομονή…- ας δούμε αν υπάρχει το λαχταριστό αυτό αγαπημένο μας γλύκισμα και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Το βασικό χαρακτηριστικό του μωσαϊκού, που το ξεχωρίζει από αλλά επιδόρπια, είναι πως δεν χρειάζεται ψήσιμο και έτσι αποτελεί ένα εύκολο και γρήγορο γλυκάκι.
Το εντοπίσαμε στην Ισπανία με το όνομα tαrta de galletas, που σημαίνει τούρτα μπισκότων. Στις περισσότερες συνταγές που είδαμε είχε γεύση σοκολάτα γάλακτος ή σοκολάτα με καφέ. Όπως διαβάσαμε, είναι και εκεί ένα κλασικό γλυκό των παιδικών χρόνων που οι μαμάδες και οι γιαγιάδες ετοίμαζαν για τα παιδικά πάρτυ. Η εμφάνιση του είναι λίγο διαφορετική από τον δικό μας κορμό. Η ισπανική εκδοχή είναι συνήθως μια μακρόστενη τούρτα με τα μπισκότα ολόκληρα σε αλλεπάλληλες στρώσεις.
Ισπανική tarta de galletas (πηγή)
Κάπως έτσι θα έμοιαζε μάλλον σε ένα παιδικό πάρτυ! (πηγή)
ιταλική εκδοχή μοιάζει περισσότερο με τη δική μας! Torta di biscotti ονομάζεται και τα μπισκότα κάνουν την εμφάνιση τους σπασμένα, όπως μας αρέσουν κι εμάς! Μια διαφορά της είναι πως συνήθως φτιάχνεται σε στρογγυλή φόρμα και τα κομμάτια μοιάζουν περισσότερο με τούρτας.
Ιταλική torta di biscotti (πηγή)
Στη Μεγάλη Βρετανία ονομάζεται Biscuit Cake και μάθαμε πως είναι το αγαπημένο γλυκό της Βασίλισσας Ελισάβετ! Ο πρώην προσωπικός της σεφ Darren McGrady το 2017 δήλωσε πως είναι το αγαπημένο με διαφορά κέικ της βασίλισσας για το απογευματινό της τσάι. Είπε, μάλιστα, πως είναι ίσως το μοναδικό γλυκό που στέλνεται ξανά και ξανά στη βασιλική τραπεζαρία μέχρι να τελειώσει. Εάν περισσέψει κατά τη διαμονή της στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, το παίρνει μαζί της στο Windsor castle, τη βασιλική οικία.
©Reuters/Courtesy of Darren McGrady The Royal Chef (πηγή)
Στην Αυστραλία το αντίστοιχο γλυκό ψυγείου λέγεται Rocky road –όνομα που σημαίνει «βραχώδης δρόμος» και θυμίζει τα δικά μας βραχάκια-, και εκτός από μπισκότα περιέχει marshmallows και άλλα ζαχαρωτά, σε μια κάπως πιο ανθιυγιεινή έκδοση από τις ευρωπαϊκές… Μάθαμε πως το Rocky road εφευρέθηκε στην Αυστραλία στα μέσα του 19ου αι. ως ένας τρόπος να πουλιούνται τα ζαχαρωτά που είχαν χαλάσει κατά το μακρινό ταξίδι τους από την Ευρώπη! Οι Αυστραλοί ζαχαροπλάστες ανακάτευαν τα χαλασμένα ζαχαρωτά με σοκολάτα και ντόπιους ξηρούς καρπούς.
Αυστραλέζικο Rocky road με marshmallows, λουκούμια, καρύδα και φυστίκια (πηγή)
Πολύ διάσημη είναι και η γεύση παγωτού Rocky road ice cream, η οποία, σύμφωνα με μια εκδοχή, γεννήθηκε στις ΗΠΑ από δύο ζαχαροπλάστες, τον William Dryer και τον Joseph Edy, oι οποίοι άνοιξαν μια εταιρεία παγωτού και ζαχαρωτών στην Καλιφόρνια το 1929. Το όνομα παρέπεμπε στη δύσκολη περίοδο του χρηματιστηριακού κραχ της χρονιάς εκείνης και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που ακολουθούθησε. Την πατρότητα του παγωτού διεκδικεί και ένα άλλο ζαχαροπλαστείο της Καλιφόρνια, το Fentons Creamery, ο ιδιοκτήτης του οποίου την εποχή εκείνη ισχυριζόταν πως ο εγγονός του Melvin Fenton είχε εφεύρει τη γεύση παγωτού Rocky road. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή εντοπίζεται στο Κάνσας και όχι στην Καλιφόρνια. Όποια κι αν είναι η πραγματική καταγωγή του παγωτού, το σίγουρο είναι πως ήταν μια φανταστική ιδέα!
Σπιτικό παγωτό Rocky road με σοκολάτα, αμύγδαλα και marshmallows (πηγή)
Όσο μαθαίναμε νέες γλυκές ιστορίες πάγωσε και ο κορμός μας… Καλή απόλαυση σε όλους, λοιπόν, με πολλή, σοκολατένια αγάπη από το Eat Dessert First Greece!
Ευχαριστούμε θερμά την ποτοποιία Κωστέα για τα προϊόντα που μας έστειλε!
Φτιάξαμε το μωσαϊκό μας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λικέρ μαστίχα από την ποτοποιία Κωστέα, μια τοπική οικογενειακή επιχείρηση από την Καλαμάτα η οποία εδώ και 60 χρόνια συνεχίζει την παράδοση και παράγει ποιοτικά, χειροποίητα προϊόντα.
Τσίπουρο σε επετειακή φιάλη 60 χρόνων και λικέρ μαστίχα από την ποτοποιία Κωστέα (Instagram: @ouzo_kosteas) , και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και premium ελιές Καλαμών Black Pearls (Instagram: @black.pearls). Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία για τα προϊόντα που μας έστειλε!

https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρομακτικό βίντεο: Ταύρος επιτίθεται σε γυναίκα σε παραλία – «Φύγε μακριά»

  Τρομακτικό βίντεο: Ταύρος επιτίθεται σε γυναίκα σε παραλία – «Φύγε μακριά» Ένα ανατριχιαστικό βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που ένας εξαγριωμ...