Γιατί η οικογένεια πρέπει να τρώει μαζί
Πολύ δύσκολο σήμερα η οικογένεια να βρεθεί μαζί στο ίδιο τραπέζι.
Η δουλειά, τα σχολεία, οι δραστηριότητες. Στο παρελθόν το να τρώει η οικογένεια μαζί, ήταν κάτι σαν παράδοση. Και δεν εννοούμε το μεσημεριανό οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής. Το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό ήταν αφορμή συνάντησης για την οικογένεια. Προφανώς δεν γίνεται να το κάνετε αυτό τόσες φορές μέσα στη μέρα. Αποκτήστε τουλάχιστον τη συνήθεια της βραδινής συνάντησης γύρω απ’ το ίδιο τραπέζι.
Σύμφωνα με έρευνες οι οικογένειες που συνηθίζουν να τρώνε μαζί έστω μια φορά τη μέρα, τρώνε καλύτερα. Τα παιδιά αυτών των οικογενειών είχαν αποκτήσει λιγότερες κακές διατροφικές συνήθειες. Τα γεύματα με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζονται. Η μητέρα έχει τον έλεγχο του τι τρώνε τα παιδιά της. Οι ανθυγιεινές τροφές δεν έχουν θέση στο τραπέζι που ετοιμάζει η μητέρα ενώ μπορεί να παρατηρεί τι αρέσει στα παιδιά και να δοκιμάζει τρόπους ώστε να τρώνε τα απαραίτητα της διατροφικής αλυσίδας. Σαφέστατα αν οι γονείς δεν ακολουθούν και οι ίδιοι υγιεινή διατροφή, τότε το παράδειγμα καταρρέει αφού τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς τους. Ένα παιδί που δεν έχει ως δεδομένα τα standards των γονιών του στην υγιεινή διατροφή, σίγουρα θα αναπτύξει κακές διατροφικές συνήθειες.
Από την άλλη, η οικογένεια που βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει. Αν οι γονείς μάλιστα θέσουν ως κανόνα, ότι την ώρα που βρίσκονται όλοι μαζί στο τραπέζι, απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια η μισή δουλειά έχει γίνει. Εννοείται πως δεν περιμένει κανείς από τα παιδιά να ανοίξουν μια συζήτηση. Τα παιδιά το πιο πιθανό είναι ότι θα θέλουν να τελειώνουν γρήγορα με το φαγητό τους προκειμένου να γυρίσουν στις άλλες ασχολίες τους. Μια συζήτηση για μια δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου, σχέδια για τις διακοπές, κάτι σχετικό με το σχολείο ή κάποιο party, αλλά ακόμα και πράγματα της επικαιρότητας αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, είναι λίγες μόνο από τις οικογενειακές συζητήσεις που μπορούν να γίνουν την ώρα του φαγητού. Η συνήθεια του οικογενειακού τραπεζιού είναι ένας απ’ τους τρόπους για τη διατήρηση αυτού του τόσο σπουδαίου δεσμού. Τραπεζομάντιλο, σερβίτσιο, μυρωδιές. Μεγαλώνοντας αυτό θα θυμούνται και αυτό θα αντιγράψουν.
ΠΗΓΗ : https://babyradio.gr/
https://georgepelagia.wordpress.com/
30 ΜΑΪΟΥ, 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου