Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Η Αρμενία ετοιμάζει προσάρτηση του Αρτσάχ: Νέο μέτωπο για την Τουρκία

Η Αρμενία ετοιμάζει προσάρτηση του Αρτσάχ: Νέο μέτωπο για την Τουρκία


Αρμενία, Τουρκία
Σφοδρές αντιδράσεις από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Αρμενία επέλεξε Πρόεδρο για την περιοχή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τη διενέργεια εκλογών, προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντική προσάρτηση, κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις εκτός του Αζερμπαϊτζάν και στην Τουρκία.
"Παρόλα τα ψηφίσματα 822, 853, 874 και 884 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη συνεδρίαση της Πράγας του ΟΑΣΕ στις 27 Φεβρουαρίου 1993, ότι το Καραμπάχ αποτελεί έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, κάτι που υποστηρίζουν δεκάδες διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕΕ, ο Ισλαμικός Οργανισμός και το TurkPa, η Αρμενία προκάλεσε για ακόμα μια φορά σοβαρά μια με νέα απόπειρα", αναφέρει τουρκικό άρθρο.Τουρκικά δημοσιεύματα μάλιστα μιλούν για μεγάλη αρμενική πρόκληση και πρόβλημα στην περιοχή του Ναγκόρνο/Καραμπάχ με τις προθέσεις της Τουρκίας να είναι προκαθορισμένες και να αφορούν ακόμα και στρατιωτική δράση.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Αρμενία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κράτος μαριονέτα υπό τον έλεγχό της στο Καραμπάχ.
Επίσης κατηγορούν τους Αρμένιους ότι επιτρέπουν την εγκατάσταση στο έδαφος τους εκατοντάδων ή χιλιάδων μελών του ΡΚΚ και για αυτό Τούρκοι εμπειρογνώμονες ασφαλείας ανέφεραν ότι θα επέλθει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα τους στο μέλλον.
Ο Καθηγητής Δρ. Aygun Attar στο άρθρο του στο περιδιοδικό soyledik.com αναφέρει ότι "οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν με την απόφαση του κοινοβουλίου του Καραμπάχ, δεν είναι νομικά έγκυρες, αποκαλύπτοντας το γεγονός ότι η ρητορική της Αρμενίας δείχνει ότι η χώρα αυτή δεν επιθυμεί ειρήνη στην περιοχή.
Η Τουρκία ως κράτος-έθνος μπορεί να απέχει κάποια απόσταση από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά έχει αδελφικές σχέσεις με τους Αζέρους, ως ένα τουρκικό έθνος σε δύο κράτη.
Ως τουρκικός λαός, προειδοποιούμε την Αρμενία, ότι υπονομεύει την ειρήνη της περιοχής, και απαιτούμε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο ακυρώνοντας τις ενέργειες της.
Επιπλέον, η χώρα μας εξ ονόματος του τουρκικού έθνους συνολικά και λόγω των έξι εκατομμυρίων Αζέρων που ζουν στην Τουρκία, απευθύνει έκκληση σε όλες τις ΜΚΟ και τους γιους της μεγάλης πατρίδας μας: Ας διαμαρτυρηθούμε για την Αρμενία μέσω διευθύνσεων κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, Instagram, Facebook και ας στείλουμε μηνύματα διαμαρτυρίας στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων των διεθνών οργανισμών".
Το Nagorno Karabakh μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, έζησε έναν αιματηρό πόλεμο μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή, αφού οι δημοκρατίες του Νότιου Καυκάσου απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.
Σε αυτή τη διαδικασία, η Αρμενία κατέλαβε το 20 τοις εκατό του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των γύρω περιοχών. Οι εντάσεις συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα, αν και το 1994 κηρύχθηκε εκεχειρία μέσω της Ρωσίας.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης, Αλέξανδρος Κραμτσίχιν, ανέφερε παλαιότερα ένα πιθανό σενάριο το οποίο μπορεί να επιφέρει ακόμα και ρήξη των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, η οποία θα κλιμακωθεί άμεσα στο στάδιο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η Άγκυρα με τις κινήσεις της (προμηθεύει με όπλα το Αζερμπαϊτζάν και έχει Τούρκους αξιωματικούς στο γενικό επιτελείο στο Μπακού) θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υποστηρίζοντας άμεσα τις επιθετικές ενέργειες των Αζέρων.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα έστελνε βοήθεια στην Αρμενία, επειδή η χώρα αυτή είναι μέλος του συνασπισμού των χωρών CSTO.
Σύμφωνα με τον Ρώσο, η απειλή που αντιπροσωπεύουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ενάντια στην 102 ρωσική βάση που βρίσκεται στο Γκιούμρι της Αρμενίας, θα αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να κινηθεί για την διάσωσή της μέσω Γεωργίας, διότι απλά δεν υπάρχει άλλη διαδρομή.
Εάν ο ρωσικός στρατός προελάσει κατευθείαν μέσω της Γεωργίας, τότε θα διεξαχθούν μεγάλης κλίμακας χερσαίες μάχες στο έδαφος αυτής της χώρας.

Οριοθετείται κράτος της Αμπχαζίας ενώ έπεται η Οσετία


"Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα την έναρξη παράνομων δραστηριοτήτων από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για τη δημιουργία των λεγόμενων συνοριακών φραγμών στο χωριό Mereti, το οποίο ελέγχεται από τη γεωργιανή κυβέρνηση στο Δήμο Gori και τις συχνές προκλήσεις της Ρωσίας τους τελευταίους δύο μήνες"
ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Γεωργίας.Χθες, σε γραπτή δήλωση του Γεωργιανού υπουργείου εξωτερικών, αναφέρθηκε ότι οι δυνάμεις κατοχής της Νότιας Οσετίας, υποστηριζόμενες από Ρώσους στρατιώτες, άρχισαν να οριοθετούν σύνορα στο χωριό Μερέτι, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της γεωργιανής πλευράς κοντά στη γραμμή εισβολής.
Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε ένας πόλεμος μεταξύ του γεωργιανού στρατού και των αυτονομιστών της Αμπχαζίας που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία για 13 μήνες το 1992-1993.
Οι επόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας ξέσπασαν το 2008, γνωστές και ως πόλεμος της Νότιας Οσετίας. Μετά τον πόλεμο, οι περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ανακοίνωσαν την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία.
Η Μόσχα κινείται πλέον εκτός της Λιβύης και στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος της στην Αμπχαζία και Οσετία, ενώ σειρά θα πάρει η Υπερδνειστερία. Τούρκοι και Ρώσοι έχουν σαφώς πιο πολλά να χωρίσουν παρά να συμφωνήσουν και αυτό λέει πολλά για την συνέχεια.  
https://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025 ATHINAIS ASTROLOGY , STAR SIGNS GynaikaEimai 20 Ιανουαρίου 2025 ΚΡΙΟΣ –   Την εβδ...