Linzer torte του Jacquy Pfeiffer
Η συνταγή μας και τα Συστατικά για τη Linzer torte
Μαρμελάδα (σύκο) | 450 γρ. |
Φουντούκι σκόνη (βάλαμε αμύγδαλο και καρύδι) | 55 γρ. |
Βούτυρο (θερμ. δωμ.) | 90 γρ. |
Ζάχαρη άχνη | 25+50 γρ. |
Αλάτι | 1/4 κ.γ. |
Βανίλια (βάλαμε σκόνη) | 1 |
Κανέλα | 1 κ.γ. |
Γαρύφαλλο | 1/4 κ.γ. |
Αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο) | 100 γρ. |
Αυγά | 110 γρ. (2+) |
Φραγκοστάφυλα | |
Βασιλικός για διακόσμηση |
Πώς θα φτιάξουμε τη Linzer torte
Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής (και ένας από τους λόγους που την επιλέξαμε) είναι πως η ζύμη βγαίνει μαλακή, οπότε δεν απλώνεται με πλάστη αλλά με κορνέ. Σε περίπτωση που δεν έχουμε κορνέ στο σπίτι, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα από μια σακούλα τροφίμων. Απλώς της κόβουμε τη μια γωνία πολύ λίγο για να αποκτήσει μια μικρή τρύπα. Αν έχουμε μεταλλική μύτη για κορνέ, την τοποθετούμε μέσα, αλλιώς και με σκέτη τη σακούλα γίνεται μια χαρά η δουλειά. Παρ’όλα αυτά, οι μύτες για κορνέ (βρείτε εδώ ένα πλήρες σετ) είναι μια επένδυση που αξίζει να κάνουμε!
Βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο μαζί με τα 25 γρ. άχνης, το αλάτι και τη βανίλια να χτυπηθούν στο μίξερ, σε μεσαία δύναμη, για 3 λεπτά. Εν τω μεταξύ κάνουμε τους ξηρούς καρπούς σκόνη στο μπλέντερ, μαζί με τα υπόλοιπα 50 γρ. άχνης. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Ένα μικρό μυστικό!
Για να μας γίνουν ψιλή σκόνη και όχι πολτός οι ξηροί καρποί, μπορούμε να τους χτυπήσουμε στο μπλέντερ μαζί με μια μικρή ποσότητα ζάχαρης άχνης.
Αφού αφρατέψει το βούτυρο για 3 λεπτά, χαμηλώνουμε τη δύναμη και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα αυγού μέχρι να ενσωματωθεί και έπειτα τη μισή ποσότητα από το μείγμα στερεών. Αφού ενσωματωθούν προσθέτουμε το υπόλοιπο από τα αυγά και το υπόλοιπο από τα στερεά. Όπως και στις τάρτες, προσέχουμε να χτυπήσουμε μόνο όσο είναι απαραίτητο για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλλιώς θα αναπτυχθεί η γλουτένη στο αλεύρι και η ζύμη μας δε θα βγει τριφτή και μαλακή, όπως τη θέλουμε.
Έπειτα, γεμίζουμε τη σακούλα μας με τη ζύμη. Ένα πολύ χρήσιμο κόλπο που πάντα χρησιμοποιούμε, είναι να βάζουμε τη σακούλα μέσα σε ένα ψηλό δοχείο και να γυρίζουμε την άκρη της προς τα έξω. Έτσι, αφού τη γεμίσουμε ξετυλίγουμε τις άκρες, οι οποίες -τι χαρά!- έχουν διατηρηθεί πεντακάθαρες. Ξαπλώνουμε τη σακούλα στον πάγκο και με μια σπάτουλα σπρώχνουμε τη ζύμη προς τα κάτω. Τέλος, σηκώνουμε τη σακούλα, στρίβουμε το πάνω μέρος της για να σταθεροποιηθεί το κάτω με το ζυμάρι, και έτοιμο το κορνέ μας.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι (αν είναι σιλικόνης δε χρειάζεται) και ξεκινάμε να απλώνουμε τη ζύμη από το κέντρο, σχηματίζοντας μια σπείρα (το σχήμα μιας στριφτής πίτας). Προσθέτουμε ένα κύκλο περιμετρικά και τον απλώνουμε προς τα πάνω με μια σπάτουλα για να δημιουργήσουμε τα πλαϊνά της τάρτας. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και στη συνέχεια φτιάχνουμε σχέδια με την υπόλοιπη ζύμη για να δημιουργήσουμε το καπάκι και στολίζουμε με φραγκοστάφυλα. Η ζύμη αυτή δεν προσφέρεται για περίτεχνα σχέδια, μιας και θα απλώσει λίγο στο φούρνο, αλλά είναι ιδανική για το κλασικό πλέγμα της πάστα φλώρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, για 40-45 λεπτά.
Η Linzer torte διατηρείται για πολλές μέρες εκτός ψυγείου, αλλά αυτό είναι για άλλη μια φορά μια άχρηστη πληροφορία, μιας και θα τη φάμε επιτόπου! Καλή και γλυκιά απhttps://eatdessertfirstgreece.com/όλαυση!
https://eatdessertfirstgreece.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου