Η θεραπευτική δύναμη της νηστείας
Νηστεία ονομάζουμε την αποχή μας από το φαγητό ή ακόμη κι από ορισμένα φαγητά, συνήθως τα ζωικά αφού έχουν άμεση σχέση με φόνο και εκμετάλλευση, πράξεις οι οποίες έχουν αρνητική αύρα καθώς και πράξεις που δεν θέλουμε να τις κάνουν σε εμάς. Επίσης υπάρχει κι η πνευματική νηστεία που σημαίνει να κάνεις αποχή από αρνητικές σκέψεις. Και στις δύο περιπτώσεις κάνοντας νηστεία αποφεύγουμε να εισάγουμε σε σώμα και νου ενέργεια χαμηλής και αρνητικής δόνησης.
Οι περισσότεροι λαοί έχουν τη νηστεία ως παράδοση η οποία είναι συνήθως θρησκευτικού περιεχομένου, ενώ σπανίως αναφέρεται το πόσο καλό κάνει στην υγεία και το πως έχει χρησιμοποιηθεί και συνεχίζεται να χρησιμοποιείται ως θεραπεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, λαοί νήστευαν και νηστεύουν για να συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές ή να τιμήσουν κάποιο θεό. Πολλές φορές η νηστεία θεωρήθηκε και ως δοκιμασία στην προσέγγιση του ανθρώπου με τη «θέωση», με άλλα λόγια για να νιώσουν την ένωσή τους με το «όλον».
Υπάρχουν και λαοί, όπως οι Εβραίοι, που νηστεύουν χωρίς να υπάρχει θρησκευτικός λόγος, απλά το έχουν στην κουλτούρα τους. Κάποιοι λαοί νηστεύουν για να ζητήσουν τη «θεία» βοήθεια, ενώ άλλοι όπως οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες νηστεύουν όταν πλήττονται από μεγάλες συμφορές. Παρατηρούμε λοιπόν πως άνθρωποι και λαοί συσχετίζουν την πνευματική τους ένωση με το να έχουν ένα ενεργειακά καθαρό σώμα και νου, με αυτό να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όσο καλύτερη είναι η λειτουργία σώματος και πνεύματος, βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση να συνειδητοποιήσουμε ποιοι ήμαστε και τη σύνδεσή μας με ό,τι πιστεύουμε ότι έχει την ικανότητα να μορφώνει ή να διαμορφώνει τη ζωή μας, καθώς και να νιώσουμε τη θεϊκή αυτή δύναμη μέσα μας.
Αναλύοντας σε μεγαλύτερο βάθος το πως λειτουργεί το σώμα μας, εστιάζουμε στο ότι αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα και οργανισμούς τα οποία ενώ είναι αυτόνομα, ταυτόχρονα συνεργάζονται μεταξύ τους. Η υγεία μας λοιπόν φανερώνει το πόσο καλή είναι η συνεργασία των οργανισμών αυτών, ή αν την εμποδίζουμε, όπως και τα συναισθήματα μας φανερώνουν την καλή ή μη συνεργασία των σκέψεων μας. Όσο πιο αγνές τροφές και σκέψεις εισάγουμε μέσα μας, τόσο λιγότερο εμποδίζουμε αυτήν την συνεργασία, η οποία βελτιώνεται άμεσα όταν νηστεύουμε από όλα τα φαγητά, ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση διαλογισμού, όπου σταματάμε τη σκέψη και γινόμαστε παρατηρητές της ροής της σκέψης.
Νηστεία μπορεί να θεωρηθεί κι η κατανάλωση φρούτων και μούρων, ή νηστεία χυμών, μιας και τα φρούτα είναι η πιο ευκολοχώνευτη τροφή που δεν κουράζει το σώμα ενώ βοηθάει στη γρήγορη αποτοξίνωση και επαναφορά της καλής λειτουργίας του. Για κάποιους αυτή η διατροφή είναι τρόπος ζωής, με τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους να νιώθουν υγιέστατοι, καθώς πολλοί έχουν θεραπευτεί από ασθένειες, μιας και οργανισμός σε περίοδο νηστείας αποτοξινώνεται και επανέρχεται. Αλλά ακόμη κι οι άνθρωποι που νηστεύουν ανά κάποια διαστήματα λόγω θρησκείας, αναφέρουν το πόσο καλύτερα αισθάνονται στο σώμα και στο πνεύμα κι αυτό τους ωθεί να το επαναλάβουν, ακόμη κι αν πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα αυτής της προόδου είναι πνευματικό, ταυτόχρονα είναι και πρακτικό. Βέβαια λόγω κουλτούρας και περιβάλλοντος συνήθως ξαναγυρνάνε στην προηγούμενη διατροφή τους.
Είτε η νηστεία εφαρμόζεται ως τρόπος ζωής, είτε χρησιμοποιείται για θεραπεία και αποτοξίνωση του σώματος, είτε για πνευματικούς λόγους, τα οφέλη της είναι φανερά κι όπως είπε κι ο φιλόσοφός μας, Πλάτωνας, «Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής». Αξίζει λοιπόν να του φερόμαστε με σεβασμό και να του προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε κι όχι ό,τι έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε από συνήθεια, ή ό,τι μας έχει πλασάρει η αγορά για δικά τους συμφέροντα, είτε είναι προϊόντα ζωικά, είτε επεξεργασμένα με συντηρητικά, είτε είναι δυσκολοχώνευτη τροφή για το σώμα. Διότι το σώμα μας, μας δείχνει τι του αρέσει (κι όχι μόνο γευστικά) και με ποιες τροφές νιώθει ζωντάνια και ενέργεια, όπως επίσης και τα συναισθήματά μας, μας δείχνουν ποιες σκέψεις μας αρέσουν και κάνουν καλό στη ψυχή μας και ποιες μας επιβαρύνουν.
Η ψυχή μας ρέει μέσα από το σώμα και μαζί συνεργάζονται, πρωταγωνιστές της αντίληψης όπου αποτελούνται από άπειρους κόσμους που συνεργάζονται μεταξύ τους και μεταλλάσσονται συνεχώς. Το θαύμα της ζωής, όπου σε κάθε στιγμή το αφήνουμε να συμβεί ή το εμποδίζουμε και μπορούμε να καταλάβουμε τι κάνουμε από τον τρόπο που νιώθουμε. Ο καθένας μας έχει την ικανότητα να θεραπεύσει τον εαυτό του σωματικά και νοητικά και η νηστεία είναι ένα άριστο βοηθητικό εργαλείο για την επίτευξη της θεραπείας.
14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2020
https://georgepelagia.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου