μαυρες κρεπες γεμιστες με γαριδες, κολοκυθακια και ρικοτα (ανθοτυρο), σερβιρισμενες με σαλτσα ψαριου
Καλημέρα σε όλους, σήμερα πρόκειται να προτείνω το τελευταίο μου πιάτο, όπως μαύρες κρέπες γεμιστές με γαρίδες, κολοκυθάκια και ρικότα, σερβιρισμένες με σάλτσα ψαριού (μπισκότο). Πιάτο κατάλληλο για για διακοπές, σίγουρη η επιτυχία και θα σας αρέσει, όπως είναι πολύ πλούσιο, με μια σωστή παρουσίαση θα το τρώτε με τα μάτια σας. Εύκολο πιάτο, ο χρόνος προετοιμασίας δεν είναι πολύ μεγάλος, με μέτριο κόστος. Και με αυτό πάμε με τη συνταγή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δυσκολία: μέτρια-εύκολη
- Συνολικός χρόνος παρουσίασης 80 λεπτά
- Δόση: για 6 άτομα
- Μέτριο κόστος
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Η ζύμη για τις τηγανίτες
- 0,500 ml. γάλα
- 300 γρ αλεύρι 00
- 4 ολόκληρα αυγά συν 1 κρόκο
- λίγο αλάτι
- μερικά φακελάκια μελανιού σουπιάς
- 50 γρ. Βούτυρο (μόνο για τη ζύμη)
Η πλήρωση:
- 20 γαρίδες
- 2 κολοκύθια
- 2 ρικότα (ανθότυρο) 250 γρ.
- μια πρέζα αλάτι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λίγο μπράντυ
- 50 ml. ελαιόλαδο
- 30 γρ. βούτυρο
- Όσο χρειάζεται αλάτι και μαύρο πιπέρι
Η σάλτσα:
- κέλυφος γαρίδας
- 1 κόκκινο κρεμμύδι
- ελαιόλαδο
- 3 καρότα
- λίγο σέλινο
- λίγο λευκό κρασί ή μπράντυ
- 3 λίτρα νερού
- 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 200 γρ. roux (χρησιμοποιούμε μόνο την υγρή σάλτσα)[Το Roux είναι αλεύρι και λίπος μαγειρεμένα μαζί και χρησιμοποιούνται για να πυκνώνουν τις σάλτσες. Το Roux παρασκευάζεται συνήθως από ίσα μέρη αλεύρου και λίπους κατά βάρος.]
- ΄'Οσο χρειάζεται αλάτι και μαύρο πιπέρι
Για να διακοσμήσετε:
- λίγο κρεμμύδι
- 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και σοτάρεται με μια σειρά από ελαιόλαδο
- 500 γρ. μυδιών συν 200 γραμμάρια μύδια σοταρισμένα με λίγο σκόρδο και λευκό κρασί
- 12 βραστές γαρίδες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη ζύμη των τηγανιτών: Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το αλάτι και το μελάνι από σουπιές, ανακατεύουμε με ένα μίξερ κουζίνας, συνεχίζουμε να προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, και μόλις συγχωνευθεί προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο πάντα ανακατεύοντας μέχρι να επιτευχθεί μια πυκνή μάζα χωρίς σβώλους.
Μόλις γίνει αυτό, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 35-40 λεπτά στο ψυγείο, καλύπτοντάς την με μια διαφανή μεμβράνη.
Ενώ περιμένουμε τη ζύμης, προετοιμάζουμε τη γέμιση: Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας το κέλυφος και το κεφάλι στην άκρη, ψιλοκόβουμε λεπτά τα κολοκυθάκια, τα σοτάρουμε όλα με λίγο ελαιόλαδο συν βούτυρο και μερικές σκελίδες σκόρδου, ευθυγραμμίζουμε λεπτό αλάτι και μαύρο πιπέρι, μετά από λίγα λεπτά, βρέχουμε με το κονιάκ, αφήστε να εξατμιστεί, απενεργοποιήστε τη φωτιά, προσθέστε τη ρικότα και συνδυάζονται τα πάντα καλά.
Λοιπόν τώρα συνεχίζουμε με τη σάλτσα: σε μια κατσαρόλα μαγειρεύουμε περίπου 10 λεπτά τα λαχανικά κομμένα σε κομμάτια συν το κέλυφος και το κεφάλι των γαρίδων, βρέχουμε με το κονιάκ ή το λευκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε το νερό αφήνοντας να βράσει περίπου 20-25 λεπτά Μετά από αυτό το διάστημα, πιέζουμε καλά τα κεφάλια μέχρι να βγει όλος ο χυμός, συνεχίζουμε να φιλτράρουμε τη σάλτσα από όλες τις ακαθαρσίες, να ευθυγραμμίσουμε με το λεπτό αλάτι και το πιπέρι, συνεχίζουμε να αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει παχύ (να δέσει), και για να της δώσουμε λίγο χρώμα προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας ντομάτα.Αν η σάλτσα είναι πολύ υγρή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα.
Λοιπόν τώρα συνεχίζουμε με τις κρέπες: θερμαίνουμε ένα αντικολλητικό μεσαίου μεγέθους τηγάνι, το αλοίβουμε με τη βοήθεια ενός χαρτιού με λίγο βούτυρο, συνεχίζουμε να βάζουμε ένα κουτάλι ζύμης μετακινώντας το τηγάνι με περιστροφικό τρόπο για να γεμίσει το τηγάνι με ένα λεπτό στρώμα ζύμης. όταν από τη μία πλευρά γίνεται, το αναποδογυρίζουμε στην άλλη πλευρά, τελειώνοντας το μαγείρεμα. Μόλις ετοιμαστεί το βάζουμε σε ένα τραπέζι, (μια άκρη το τηγάνι δεν πρέπει να είναι πολύ λερωμένο και ζεστό), συνεχίζουμε έτσι με όλα τη ζύμη μέχρι να τελειώσει, βάζοντας πάντα τις τηγανίτες καλά χωρισμένες στο τραπέζι (θα πρέπει να αφήσουν περίπου 12-14 τηγανίτες).
Μόλις τελειώσει η ζύμη, την γεμίζουμε στο κέντρο με τη γέμιση, την διπλώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα τετράγωνο, μόλις τελειώσουμε με όλη τη ζύμη το κλείνουμε με το σχοινόπρασο, ( το πράσινο από το φρέσκο κρεμμύδι) κάνοντας έναν κόμπο.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: έχουμε τις κόκκινες πιπεριές στις γωνίες του πιάτου, συνεχίζουμε βάζοντας δύο κουταλιές της σούπας σάλτσα, στη βάση της πλάκας πάνω από τη σάλτσα, βάζουμε τις ζεστές κρέπες στην πλευρά που βάζουμε τα μύδια, στο κέντρο τα μύδια και τις γαρίδες που σχηματίζουν καρδιά.
Έτοιμο για φαγητό. Δείτε πόσο όμορφο πιάτο έχει βγει, ΤΕΛΕΙΟ και όπως πάντα για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή απορίες έχετε μπορείτε να μου γράψετε στο ίδιο blog, χαιρετισμούς σε όλους μέχρι την επόμενη συνταγή.
Δημοσιεύτηκε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου