Διαχείριση χρημάτων στην εποχή του κορονοϊού
Για πολλούς, τα οικονομικά είναι μια τεράστια πηγή στρες. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη διαχείριση χρημάτων εν μέσω μιας κρίσης, όπως αυτή του κορονοϊού. Συνθήκες που δεν θα μπορούσε κανείς μας να προβλέψει, αλλάζουν τα πλάνα για το μέλλον και φυσικά τις προτεραιότητές μας.
Ο αριθμός όσων νοσούν αυξάνεται μέρα με τη μέρα, και φυσικά αλλάζει και η τιμή των ειδών που χρειαζόμαστε αλλά και τα ίδια τα είδη που αγοράζουμε. Τα σχολεία είναι κλειστά, οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν απ’ το σπίτι και το πλήγμα στην οικονομία είναι τεράστιο.
Προσωπικά, ελπίζω ότι οι παρεμβάσεις όλων των Κυβερνήσεων θα αποδειχθούν επαρκείς ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του ιού και η επιρροή του στις ζωές μας. Αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τις συνέπειες και ο καθένας μας υπολογίζει με βάση τις δικές του δυνάμεις.
Το ερώτημα είναι, πόσο προετοιμασμένος είσαι για να το διαχειριστείς όλο αυτό οικονομικά;
Όσοι κάνουν γενικά αποταμίευση στη ζωή τους, είναι σίγουρα πιο προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή τη δυσμενή συνθήκη. Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που η αποταμίευση δεν είναι το δυνατό σου σημείο, ποτέ δεν είναι αργά για να προετοιμαστείς.
Το πιο βασικό και ουσιαστικό βήμα κατά τη διάρκεια τέτοιων δύσκολων περιόδων είναι η ύπαρξη προϋπολογισμού. Γιατί; Επειδή σε μια εποχή που το εισόδημά σου παραμένει στην καλύτερη περίπτωση σταθερό, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μειώνεται δραματικά ή γίνεται μηδενικό, τα έξοδα είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω των πρόσθετων αναγκών για τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Οι μάσκες και τα αντισηπτικά είναι αυτό που αγοράζει ο περισσότερος κόσμος αυτές τις ημέρες και οι τιμές δεν είναι διόλου αμελητέες.
Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου αυτή τη στιγμή για καλύτερη διαχείριση των χρημάτων, είναι τα περιττά έξοδα. Κόψε τις άσκοπες δαπάνες, και στο τέλος θα δεις ότι θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις, μαζεύοντας λίγα λίγα.
Για παράδειγμα, είσαι όλη μέρα σπίτι και σκέφτεσαι ότι αφού δεν μπορείς να βγεις έξω να απολαύσεις έναν καφέ, θα τον παραγγείλεις. Και είναι λογικό να το σκέφτεσαι. Και φυσικά σου αξίζει να παραγγείλεις εάν θέλεις έναν καφέ και να μην πιεις μόνο τον ελληνικό που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου. Αλλά τα ντονατσάκια και το σάντουιτς που παρήγγειλες μαζί με τον καφέ, μήπως σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου είναι ένα περιττό έξοδο;
Μήπως επίσης εκείνο το μαγειρικό σκεύος που δεν είναι απ’ τα βασικά, δεν είναι καλή φάση να το αγοράσεις τώρα;
Ενώ οι πωλήσεις των περισσότερων ειδών μειώνονται δραματικά, η αυξημένη παραμονή στο σπίτι και οι συνεχείς διαφημίσεις των eshops στα social media, μπορεί να σε βάλουν σε πειρασμό και να αρχίσεις να ψωνίζεις χίλια δυο πράγματα που δεν έχεις ανάγκη τώρα. Σ’ αυτό τον πειρασμό πρέπει να πεις όχι.
Σκέψου τι πραγματικά έχεις ανάγκη αυτή τη στιγμή, ποια είναι τα αναγκαία έξοδα, ποια έξοδα ίσως αυξηθούν λόγω της κατάστασης και κόψε από εκείνα που δεν είναι άμεσης ανάγκης.
ΠΗΓΗ : https://ipop.gr/
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2020
https://georgepelagia.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου