4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ «ΕΝΑΣ ΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»
Με αφορμή το » Ένας ιός στο διάστημα» μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν ένα από τα αγαπημένα θέματα των παιδιών, το διάστημα. Δραστηριότητες που ξεκινούν με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός που προκαλεί άγχος και ενδεχομένως φόβο στα παιδιά, και το τοποθετούμε στο πλαίσιο παιχνιδιών βοηθούν τα παιδιά να καταπολεμήσουν το άγχος τους, να διασκεδάσουν και να αισθανθούν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Το ασφαλές πλαίσιο του παιχνιδιού δίνει στα παιδιά τον έλεγχο και λειτουργεί ως εργαλείο για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Στο φανταστικό αυτό χώρο μπορούν να κυριαρχήσουν στους φόβους και με τη βοήθειά μας να αποκτήσουν νέες θετικές στάσεις απέναντι στον αγχογόνο παράγοντα. Παράλληλα οι δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν θα τροφοδοτήσουν τα παιδιά με νέες γνώσεις για το διάστημα.
Οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν με αφορμή άλλα παιδικά βιβλία για το διάστημα ή μόνες τους.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο μικρός Κορονοιός έφτασε στην γη από τον πλανήτη των ιών στο διάστημα. Ποιοι άλλοι πλανήτες υπάρχουν όμως εκεί; Για να το μάθουμε πρέπει να δούμε τους χάρτες του διαστήματος. Τρεις τέτοιους χάρτες με 3D γραφικά που θα αγαπήσουν τα παιδιά μπορούμε να βρούμε δωρεάν στο playstore. Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες για κινητά, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι χάρτες αυτοί δίνουν στα παιδιά την δυνατότητα να περιεργαστούν τους πλανήτες και να δουν τις θέσεις τους στο ηλιακό σύστημα.
Στο διαστημόπλοιο του Κορονοϊού βρέθηκε αυτός ο χάρτης. Με οδηγό αυτό το χάρτη, θα φτιάξουμε στο σπίτι τον δικό μας χάρτη του διαστήματος. Στο χάρτη μας μπορούμε να προσθέσουμε και όποιον άλλο πλανήτη φανταστούμε!
Ο χάρτης μας μπορεί να συνδυαστεί με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Επιλέγουμε και εκτυπώνουμε από το internet εικόνες των πλανητών. Τις κόβουμε και τις κρύβουμε μέσα στο σπίτι. Αν δεν διαθέτουμε εκτυπωτή, μπορούμε να σχεδιάσουμε εμείς σε μικρά κομμάτια χαρτί τους πλανήτες. Με οδηγίες «ζεστό» και «κρύο» καθοδηγούμε τα παιδιά για να τις βρούμε. Λέμε «ζεστό» όταν το παιδί πλησιάζει σε έναν κρυμμένο πλανήτη και «κρύο» όταν απομακρύνεται από αυτόν. Το χρονικό όριο για να βρουν τα παιδιά τους πλανήτες θα είναι ένα τραγούδι της επιλογής μας. Η αναζήτηση ξεκινά με την έναρξη του τραγουδιού και λήγει με το τέλος του.
Αφού έχουμε βρει όλες τις εικόνες των πλανητών και τους αναγνωρίσουμε, τους κολλάμε με την σωστή σειρά σε ένα μαύρο ή μπλε κομμάτι χαρτόνι. Ζωγραφίζουμε το χαρτόνι όπως θέλουμε και μπορούμε να κολλήσουμε και «ταμπέλες»- χαρτάκια με τα ονόματα των πλανητών. Διακοσμούμε το χάρτη μας με αστέρια, αστροναύτες και διαστημόπλοια!
ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Ο Κορονοϊός ήρθε από τον πλανήτη των ιών. Εμείς αν είχαμε έναν πλανήτη δικό μας πως θα ήταν; Ποιο θα ήταν το όνομά του; Ποιοι θα ήταν οι κάτοικοι του; Μπορούμε να φτιάξουμε τον δικό μας πλανήτη στο σπίτι χρησιμοποιώντας παλιά διαφημιστικά, περιοδικά, εφημερίδες, κόλλες Α4, αλουμινόχαρτο και χαρτοταινία.
Φτιάχνουμε μια μπάλα από τσαλακωμένα χαρτιά, που στερεώνουμε μεταξύ τους με χαρτοταινία. Όταν η μπάλα μας έχει το μέγεθος που θέλουμε για πλανήτη, καλύπτουμε την επιφάνεια της μπάλας μας με λευκές κόλλες για να ζωγραφίσουμε τον πλανήτη μας όπως θέλουμε και να κολλήσουμε πάνω διάφορα στοιχεία. Εναλλακτικά την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και φτιάχνουμε ένα λαμπερό πλανήτη. Μπορεί να είναι το φεγγάρι! Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε όσους πλανήτες θέλουμε, ακόμη και το δικό μας μοντέλο 3D του ηλιακού μας συστήματος.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τον πλανήτη, μπορούμε να τον ζωγραφίσουμε όπως θέλουμε.
ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΞΩΓΗΪΝΟ -ΙΟ.
Οι εξωγήινοι-ιοί είναι πολύ περίεργα πλάσματα! Ο καθένας είναι διαφορετικός. Ζωγραφίζουμε τον δικό μας εξωγήινο -ιό όπως τον φανταζόμαστε. Βάζουμε όσα μάτια, χέρια, πόδια και κεραίες θέλουμε. Ο κάθε ιός μπορεί να έχει άλλο σχήμα και χρώμα.
ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ
Ο Κορονοϊός για να επιστρέψει στον πλανήτη του έφτιαξε ένα καινούργιο διαστημόπλοιο. Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το δικό μας διαστημόπλοιο; Τα σχέδια που μπορούμε να κατασκευάσουμε εύκολα και με ανακυκλώσιμα υλικά είναι δύο. Στο pdf θα βρείτε το πατρον για το πρώτο σχέδιο, και την κορυφή και την ουρά για το δεύτερο.
Χρησιμοποιώντας δύο ρολά από χαρτί υγείας, χαρτόνι και χαρτοταινία φτιάχνουμε τον δικό μας πύραυλο.
Για την βάση: Κόβουμε τα δύο ρολά στην μέση και ενώνουμε τα τέσσερα μισά κομμάτια μεταξύ τους με χαρτοταινία.
Στα κενά ενδιάμεσα στα κομμάτια του ρολού στερεώνουμε την μια πλευρά του πυραύλου με την εγκοπή στην κορυφή. Στο σημείο της εγκοπής, τοποθετούμε την άλλη πλευρά του διαστημόπλοιου με την εγκοπή στο κάτω μέρος. Στερεώνουμε και αυτή την πλευρά στο άλλο κενό που υπάρχει στη βάση από ρολά. Τα παιδιά ζωγραφίζουν ή διακοσμούν τον πύραυλο, όπως θέλουν. Ο πύραυλος είναι έτοιμος!
Με ένα ρολό από χαρτί υγείας ή από χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο, κόλλα και πολύχρωμα χαρτόνια, κατασκευάζουμε το δεύτερο σχέδιο. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο το ρολό ή το ζωγραφίζουμε όπως θέλουμε. Δημιουργούμε με το ψαλίδι δύο εγκοπές στη βάση του ρολού και στερεώνουμε τα δύο τρίγωνα που θα αποτελέσουν την ουρά του πυραύλου. Κόβουμε τον κύκλο από το πατρον και περιστρέφουμε το χαρτόνι τραβώντας την μια άκρη της εγκοπής πάνω στην άλλη για να σχηματίσουμε την κορυφή του πυραύλου. Κολλάμε το σημείο ένωσης και τοποθετούμε την κορυφή πάνω στο ρολό, βάζοντας κόλλα από την εσωτερική μεριά.
https://houseofairytale.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου