H συνταγή μας
Κυπριακά δάχτυλα κυριών
Συστατικά για τα δάχτυλα κυριών
Για τη ζύμη: | |
Αλεύρι γοχ | 500 γρ. (4 κούπες) |
Ελαιόλαδο | 50 ml (3,5 κ.σ.) |
Αλάτι | 0,5 κ.γ. |
Ξύδι | 1 κ.σ. |
Νερό | 220 ml (σχεδόν 1 κούπα) |
Για τη γέμιση: | |
Αμυγδαλόψιχα | 200 γρ. (2 κούπες) |
Ζάχαρη | 100 γρ. (0,5 κούπα) |
Κανέλα | 0,5 κ.γ. |
Ροδόσταμο ή ανθόνερο | 3 κ.σ. |
Για το σιρόπι: | |
Νερό | 480 ml (2 κούπες) |
Ζάχαρη | 400 γρ. (2 κούπες) |
Μέλι | 3 κ.σ. |
Κανέλα | 1 στικ |
Γαρύφαλλο | 5 καρφάκια |
Λεμόνι | χυμός από μισό λεμόνι και φλούδα |
Ροδόσταμο ή ανθόνερο | 3 κ.σ. |
Πώς φτιάχνουμε τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και το νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο ζυμαράκι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Πώς φτιάχνουμε τη γέμιση
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ για πολύ λίγο, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και ρίχνουμε το ανθόνερο, όσο χρειάζεται για να γίνει μια μάζα που πλάθεται.
Πώς φτιάχνουμε το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, τα γαρύφαλλα και τις φλούδες λεμονιού, και προσθέτουμε το νερό. Τα βράζουμε για πέντε λεπτά και μετά προσθέτουμε το μέλι, το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Πώς φτιάχνουμε τα δάχτυλα κυριών
Με τον πλάστη μας ανοίγουμε τη ζύμη σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Τώρα θα απλώσουμε κατά μήκος της ζύμης μια σειρά γέμιση με τον εξής τρόπο: ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, ένα μικρό κενό, ένα κουταλάκι γέμιση, ένα μικρό κενό και ούτω καθεξής. Όταν έχουμε απλώσει κουταλάκια γέμισης σε όλο το μήκος, τυλίγουμε σε ρολάκι δύο φορές.
Κόβουμε τη ζύμη κατά μήκος και επαναλαμβάνουμε με κουταλάκια γέμισης και τύλιγμα σε ρολό. Θα έχουμε έτσι πολλά μακρόστενα ρολά, τα οποία μετά θα κόψουμε κατά μήκος για να έχουμε μικρότερα ρολάκια, τα δάχτυλα κυριών μας. Σε κάθε μικρό ρολάκι κλείνουμε τις άκρες πατώντας με ένα πηρούνι, για να φτιάξουμε τα χαρακτηριστικά χαράγματα (που εμάς μας θυμίζουν κι αυτά πέντε δαχτυλάκια!).
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ηλιέλαιο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα δάχτυλα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βγάζουμε μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Έπειτα τα βυθίζουμε στο χλιαρό σιρόπι. Για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι θέλουμε να είναι πολύ ζεστά τα δάχτυλα και το σιρόπι χλιαρό, οπότε μην τα αφήσετε πολύ ώρα στο χαρτί κουζίνας! Τέλος, τοποθετούμε τα δάχτυλα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα γέμιση.
Είναι πιο νόστιμα όταν είναι φρέσκα και τραγανιστά, οπότε εκμεταλλευτείτε το! Καλή γλυκιά απόλαυση από όλους μας, με υγεία, αισιοδοξία και υπομονή όπως χρειάζεται να λέμε τελευταία!
https://eatdessertfirstgreece.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου