Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΟ: H συνταγή μας "Κυπριακά δάχτυλα κυριών"




Δάχτυλα κυριών φτιαγμένα με αυθεντική κυπριακή συνταγή!

H συνταγή μας

Κυπριακά δάχτυλα κυριών
Συστατικά για τα δάχτυλα κυριών



Για τη ζύμη:
Αλεύρι γοχ500 γρ. (4 κούπες)
Ελαιόλαδο50 ml (3,5 κ.σ.)
Αλάτι0,5 κ.γ.
Ξύδι1 κ.σ.
Νερό220 ml (σχεδόν 1 κούπα)
Για τη γέμιση:
Αμυγδαλόψιχα200 γρ. (2 κούπες)
Ζάχαρη100 γρ. (0,5 κούπα)
Κανέλα0,5 κ.γ.
Ροδόσταμο ή ανθόνερο3 κ.σ.
Για το σιρόπι:
Νερό480 ml (2 κούπες)
Ζάχαρη400 γρ. (2 κούπες)
Μέλι3 κ.σ.
Κανέλα1 στικ
Γαρύφαλλο5 καρφάκια
Λεμόνιχυμός από μισό λεμόνι και φλούδα
Ροδόσταμο ή ανθόνερο3 κ.σ.
Τα συστατικά για τη γέμιση.

Πώς φτιάχνουμε τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και το νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο ζυμαράκι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα.



Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο.




Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε.




Αφήνουμε το ζυμαράκι να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Πώς φτιάχνουμε τη γέμιση
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ για πολύ λίγο, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και ρίχνουμε το ανθόνερο, όσο χρειάζεται για να γίνει μια μάζα που πλάθεται.



Η γέμιση για τα κυπριακά δάχτυλα κυριών.

Πώς φτιάχνουμε το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, τα γαρύφαλλα και τις φλούδες λεμονιού, και προσθέτουμε το νερό. Τα βράζουμε για πέντε λεπτά και μετά προσθέτουμε το μέλι, το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.



Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τις φλούδες λεμονιού.




Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το μέλι, το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο.

Πώς φτιάχνουμε τα δάχτυλα κυριών
Με τον πλάστη μας ανοίγουμε τη ζύμη σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Τώρα θα απλώσουμε κατά μήκος της ζύμης μια σειρά γέμιση με τον εξής τρόπο: ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, ένα μικρό κενό, ένα κουταλάκι γέμιση, ένα μικρό κενό και ούτω καθεξής. Όταν έχουμε απλώσει κουταλάκια γέμισης σε όλο το μήκος, τυλίγουμε σε ρολάκι δύο φορές.



Ανοίγουμε τη ζύμη μας με τον πλάστη σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε.




Απλώνουμε τη γέμιση, ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά κι ένα μικρό κενό ανάμεσα. Το πόσο θα απλώσουμε τη γέμιση θα μας δώσει και το τελικό σχήμα των δαχτύλων μας, αφού κάθε κουταλάκι γέμισης θα περιέχεται σε ένα δάχτυλο.




Τυλίγουμε σε ρολό δύο φορές.




Και κόβουμε τα δάχτυλα κυριών.

Κόβουμε τη ζύμη κατά μήκος και επαναλαμβάνουμε με κουταλάκια γέμισης και τύλιγμα σε ρολό. Θα έχουμε έτσι πολλά μακρόστενα ρολά, τα οποία μετά θα κόψουμε κατά μήκος για να έχουμε μικρότερα ρολάκια, τα δάχτυλα κυριών μας. Σε κάθε μικρό ρολάκι κλείνουμε τις άκρες πατώντας με ένα πηρούνι, για να φτιάξουμε τα χαρακτηριστικά χαράγματα (που εμάς μας θυμίζουν κι αυτά πέντε δαχτυλάκια!).



Κλείνουμε τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με ένα πηρούνι.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ηλιέλαιο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα δάχτυλα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βγάζουμε μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Έπειτα τα βυθίζουμε στο χλιαρό σιρόπι. Για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι θέλουμε να είναι πολύ ζεστά τα δάχτυλα και το σιρόπι χλιαρό, οπότε μην τα αφήσετε πολύ ώρα στο χαρτί κουζίνας! Τέλος, τοποθετούμε τα δάχτυλα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα γέμιση.



Τηγανίζουμε τα δάχτυλα και αφού τα στραγγίξουμε λίγο, όσο είναι ακόμα ζεστά, τα βουτάμε στο χλιαρό σιρόπι.

Είναι πιο νόστιμα όταν είναι φρέσκα και τραγανιστά, οπότε εκμεταλλευτείτε το! Καλή γλυκιά απόλαυση από όλους μας, με υγεία, αισιοδοξία και υπομονή όπως χρειάζεται να λέμε τελευταία!
https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όταν ο ήλιος φιλάει το φεγγάρι..

  Όταν ο ήλιος φιλάει το φεγγάρι.. «Έχεις γεύση σαν τον ήλιο όπως σε έχουν φιλήσει στο πρωινό φως και ήμουν το σκοτάδι χορεύοντας με τα αστέ...