Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

H συνταγή μας Παραδοσιακοί λουκουμάδες με μέλι και κανέλα

H συνταγή μας

Παραδοσιακοί λουκουμάδες με μέλι και κανέλα
Υλικά για τους λουκουμάδες




Φαρίνα500 γρ.
Μαγιά ξηρή1 φακελάκι (9 γρ.)
Νερό χλιαρό2 κούπες
Μέλι1 κ.σ.
Ξύδι1 κ.σ.
Εκχύλισμα καραμέλα (αν θέλουμε)4-5 σταγόνες

Πώς φτιάχνουμε τους λουκουμάδες
Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά και το μέλι. Η μαγιά για να φουσκώσει καλά χρειάζεται λίγη γλύκα! Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε το εκχύλισμα καραμέλας (ή βανίλιας ή βανιλίνη σκόνη αν δεν έχουμε εκχύλισμα) και το ξύδι. Η υφή του μείγματος πρέπει να είναι σχετικά πηχτή, σαν το μείγμα για κέικ.




Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά και το μέλι.





Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.





Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές σταγόνες εκχύλισμα καραμέλας ή βανίλιας.





Προσθέτουμε μια κουταλιά ξίδι.





Η υφή του τελικού μείγματος θέλουμε να μοιάζει με το μείγμα του κέικ.

Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού μας για 45-60 λεπτά.

Ένα μικρό μυστικό!

Για να δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον με σχετική υγρασία, ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη μας, βάζουμε το μπωλ με τη ζύμη σκεπασμένο με μεμβράνη μέσα σε σβηστό φούρνο, μαζί με μια κούπα με βραστό νερό. Οι υδρατμοί από το βραστό νερό θα δημιουργήσουν υγρασία στο κλειστό περιβάλλον του φούρνου και η ζύμη θα φουσκώσει πιο γρήγορα!




Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε σβηστό φούρνο μαζί με ένα ποτήρι με βραστό νερό.

Όταν η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί σε όγκο, έχει βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια και τρεμουλιάζει όταν κουνάμε το μπωλ, τότε είναι έτοιμη. Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε κατσαρόλα ή στη φριτέζα αν έχουμε και «κόβουμε» λουκουμάδες με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη χούφτα μας και ένα βρεγμένο κουτάλι ή με μια κουτάλα παγωτού. Εμείς για ακόμα περισσότερη ευκολία γεμίσαμε μια σακούλα με τη ζύμη μας και «κόψαμε» έτσι τους λουκουμάδες μας.




Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, έχει βγάλει φουσκάλες και τρεμουλιάζει όταν την κουνάμε, τότε είναι έτοιμη!





Για ευκολία γεμίσαμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη ζύμη μας.





«Κόβουμε» τους λουκουμάδες μας μέσα στο καυτό λάδι και ανακατεύουμε με τρυπητή κουτάλα για να ψηθούν ομοιόμορφα.





Μόλις πάρουν ωραίο, λαχταριστό χρωματάκι είναι έτοιμοι!

Τηγανίζουμε, λοιπόν, τους λουκουμάδες μας για λίγα λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν, ανακατεύοντάς τους ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Τέλος, τους πασπαλίζουμε με κανέλα και τους περιχύνουμε με μέλι. Μιάμ!




Πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες μας με κανέλα και περιχύνουμε με μέλι. Καλή γλυκιά απόλαυση!

Καλή γλυκιά απόλαυση, λοιπόν! Ας μείνουμε στο σπίτι, ας φτιάξουμε καμιά λιχουδιά και ας κάνουμε λίγη υπομονή… μπόρα είναι θα περάσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πανάρχαιο βότανο που «υπόσχεται» θεραπεία της άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Το πανάρχαιο βότανο που «υπόσχεται» θεραπεία της άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων Σινάνη Αικατερίνη Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2024 14...