Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΡΟΛΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ – ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΛΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ – ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ρολά κανέλας από τη Σουηδία – της διατροφολόγου Γεωργίας Στυλιανοπούλου

“Fika”. Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η αστεία λεξούλα; Την άκουσα πρώτη φορά όταν επισκέφτηκα τον αδερφό μου στη Σουηδία. Για τους Σουηδούς, Fika είναι το διάλειμμα μέσα στην ημέρα, κατά το οποίο αφήνεις την δουλειά και όλες τις ασχολίες σου στην άκρη και απλά… απολαμβάνεις τον καφέ σου! Είναι μια συνήθεια που τους έχει χαρίσει την θέση ανάμεσα στους πιο χαλαρούς και χαρούμενους εργαζομένους παγκοσμίως.
Σου ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως, οι Σουηδοί, δεν μπορούν καν να φανταστούν μια ημέρα στην δουλειά χωρίς διάλειμμα για ξεκούραση, καφέ και γλυκό. Το πιο αγαπημένο συνοδευτικό με τον καφέ, είναι τα ρολά κανέλας ή αλλιώς kanelbulle. Αφράτα, ζεστά και μυρωδάτα με άρωμα κανέλας, περιχυμένα με κρέμα… αδύνατον να αντισταθείς!
Από τότε… και αφού έφαγα όσο μπορούσε να αντέξει ένα στομάχι μέσα σε 4 μέρες, αποφάσισα να απολαμβάνω αυτό το γλυκό και στην Ελλάδα. Αυτή η συνταγή είναι σχετικά εύκολη, χωρίς πολλά υλικά και με γεύση που μοιάζει πολύ με τα παραδοσιακά Σουηδικά kanelbulle.
Υλικά που θα χρειαστείς:
Για την ζύμη:
  • 75γρ βούτυρο
  • 25 γρ μαγιά νωπή
  • 250γρ γάλα
  • 100γρ ζάχαρη
  • 450γρ αλεύρι
  • μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση:
  • 50γρ βούτυρο
  • 5 γρ κανέλα
  • 100γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30γρ μαύρη ζάχαρη

Πώς θα τα φτιάξεις:
1. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ την μαγιά, το αλάτι και το γάλα.
3. Προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγά σιγά το αλεύρι. Αρχίζει να σχηματίζεται μια ζύμη. Ζυμώνουμε πατώντας με τις γροθιές μας το ζυμάρι, μέχρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
4. Ρίχνουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια μας, αλλά θα είναι σχετικά εύπλαστη.
5. Βάζουμε  την ζύμη σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο στα τοιχώματα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, σκεπασμένη για 45′.
6. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλα.
7. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα τραπέζι και απλώνουμε με τον πλάστη την ζύμη, όχι πολύ λεπτή, σε σχήμα ορθογωνίου.
8. Σκορπίζουμε το μείγμα με την ζάχαρη πάνω στην ζύμη να πάει παντού.
9. Τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρολό σε μικρές φέτες, όπου θα γίνουν τα ρολάκια κανέλας.
10. Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη.
11. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Καλή Απόλαυση!
IMG_1540 (1)
Στυλιανοπούλου Γεωργία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
https://gynaikaeimai.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας: Ο δήμος Αθηναίων «θυμάται» τα θύματα της Κατοχής και του ναζισμού

80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας: Ο δήμος Αθηναίων «θυμάται» τα θύματα της Κατοχής και του ναζισμού Εγκαινιάζεται η «Διαδρομή Μνήμη...