Μαρμελάδα Πορτοκάλι
Έτυχε να βρεθούμε με 10 κιλά πορτοκάλια…φάγαμε,ήπιαμε τους φρεσκοστυμμένους χυμούς μας τα τελευταία αποφασίσαμε να τα κάνουμε μία μυρωδάτη και πολύ γευστική μαρμελάδα.
Μαρμελάδα πορτοκαλιού λοιπόν, ίσως πιο χρονοβόρα από άλλες καθώς θέλουν το ξεπίκρισμά τους το αποτέλεσμα πάντως
θα σας δικαιώσει. Πορτοκάλια (ακέρωτα) και ζάχαρη τα δύο υλικά.
Επί το έργον:
- Πλένουμε τα φρούτα
- Ξεκινάμε το ξεπίκρισμα (βράζουμε 3 δεκάλεπτα αλλάζοντας κάθε φορά το νερό)
- Αφήνουμε κάποιες ώρες τα πορτοκάλια σε κρύο νερό ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
- Ξεφλουδίζουμε τα μισά μας πορτοκάλια σαν να ήταν ωμά και κόβουμε τα κοτσάνια
- Εάν είναι χοντρόφλουδα καθαρίζουμε το άσπρο από το εσωτερικό τους και κόβουμε σε μπαστουνάκια
- Συνεχίζουμε κόβοντάς τα όλα ξεφλουδισμένα και μη σε κυβάκια
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ λίγα λίγα
- Για 4 κούπες πολτό και 1 κούπα φλούδα βάζω 2 μίση κούπες ζάχαρη (εξαρτάται από πόσο γλυκά είναι τα πορτοκάλια και την δική σας γεύση). Προσωπικά μ’αρέσει να αφήνει μία ελαφριά αίσθηση πικρού
- Ανακατεύουμε στη κατσαρόλα τον πολτό, τη ζάχαρη και τις λεπτοκομμένες φλούδες μέχρι να <<δέσει>> η μαρμελάδα
TIP:
*Δοκιμάστε ένα μέρος από την φλούδα κατά την διάρκεια του ξεπικρίσματος (ανάλογα με την προτίμηση ίσως θέλει παραπάνω λεπτά)
*Βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία, μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε
*Τα τελευταία λεπτά χρειάζεται συχνό ανακάτεμα για να μην κολλήσει
*Ξύνουμε την φλούδα των πορτοκαλιών εάν θέλουμε να γλυκίσουν πιο γρήγορα
*Αλέθουμε τελείως έτσι ώστε να γίνει αλοιφή ή να κρατάνε λίγο
*Ιδανικά αφαιρούμε τυχόν ίνες και μεμβράνες
*Εξίσου νόστιμη θα γινόταν και μαρμελάδα με ποικιλία εσπεριδοειδών
*Ταιριάζει πολύ και σε άλλες παρασκευές μας (γλάσο σε κέικ)
https://twinmirrors.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου