Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Η ΦΡΙΝΤΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ…

Η ΦΡΙΝΤΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ…


Θα έχεις διαβάσει σίγουρα στο Διαδίκτυο κάποιο απόφθεγμά της, θα έχεις διαβάσει σε κάποιο σχολικό βιβλίο το όνομα κάποιου πίνακά της. Θα ήθελα να γράψω ένα κείμενο για τη γυναίκα Φρίντα που σε μία ζωή 49 χρόνων έζησε, πόνεσε και δημιούργησε τόσα πολλά.
Η Φρίντα Κάλο, αποτελεί ένα σύμβολο για την τέχνη, μία γυναίκα που έλαμψε τόσο πολύ που, τελικά, κάηκε στη φλόγα της. Παραμένει μία θρυλική μορφή για την τέχνη, όχι μόνο για το αστείρευτο ταλέντο της, αλλά και για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν κυρίως οι άνδρες.
Η ζωή της, ένα κράμα άσχημων βιωμάτων και προσωπικών δυσκολιών, με προβλήματα υγείας, τα οποία αποτυπώθηκαν στους πίνακές της. Η άσχημη κατάσταση της υγείας της, που προκλήθηκε από έναν βαρύτατο τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη σε ηλικία δεκαοκτώ ετών και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, έγιναν έμπνευση που διαπότισαν τους μαγικούς της πίνακες. Η αίσθησή της πως είναι “σπασμένη γυναίκα”, αποτυπώθηκε σε πίνακες που περιέγραψαν τον βαθύτερο ψυχικό της κόσμο με δεξιοτεχνία και καλλιτεχνική μαεστρία.
Η προσωπική της ζωή ταραχώδης. Σχέσεις με άνδρες και γυναίκες και μία ακόμα πιο σοβαρή με τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα που τη σημάδεψε. Οι απιστίες του Ριβέρα, ειδικά εκείνη με την αδελφή της, τη διαλύει.
Η Φρίντα είναι εκείνη η γυναίκα που ξέρει να δημιουργεί μέσα από τον πόνο της. Ήταν μία γυναίκα που μέσα από τη δική της τραγωδία, ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους να αγαπήσουν την Τέχνη και να αντιληφθούν πως η δημιουργικότητα απορρέει από τις δυσκολίες μας.
Η Φρίντα ήταν η επαναστάτρια, η τέχνη, η γυναίκα…..
Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
https://gynaikaeimai.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο - Αντώνης

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο -  Αντώνης antonismavro  @antonis_mavro   Νεάπολη Πειραιά Υλικά   3 ώρες   8 μερίδες 3 κιλά   αρνάκι γάλακτος  ...