Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Τέταρτη ηλικία!

Τέταρτη ηλικία!



.

«Εμπειρία δεν είναι αυτό που συμβαίνει σε κάποιον,
είναι αυτό που κάνει κανείς με αυτό που του συμβαίνει».
Aldous Huxley (1844-1963)

Αυτό το σοφό (για μένα) απόφθεγμα μ’ έσπρωξε να ξεκινήσω μια έρευνα για να καταλάβω πώς λειτουργούν οι εμπειρίες σε κάθε ηλικία.
Η πρώτη διαπίστωση είναι πως η ωριμότητα -σοφία, δεν έρχεται πάντα γερνώντας, έτσι αποφάσισα να δώσω σ΄αυτή την ανάρτηση τον τίτλο:

«Τέταρτη ηλικία».

Για μένα, η «Τέταρτη ηλικία», είναι η ηλικία της επίγνωσης και επίγνωση έχουν και πολλοί νέοι!
Ξεκίνησα λοιπόν την έρευνα συζητώντας με την 91 ετών μητέρα μου, που μπορεί να ξεχνά ώρες ώρες τα πιο απλά, αλλά τα μαθήματα ζωής δεν τα έχει ξεχάσει!
.

Δεν έχουμε έρθει εδώ για να διασκεδάσουμε.
Όταν υπάρχει καρέκλα, να κάθεσαι πάντα.
Να μάθεις να σιδερώνεις καθιστή.
Να φοράς γάντια όταν πλένεις πιάτα.
«Αν οι νέοι ήξεραν και αν οι γέροι μπορούσαν»…
(Γαλλικό ρητό και αγαπημένο του πατέρα μου που έφυγε 98 ετών.)
.
.
Στη συνέχεια «ανακάλυψα» την παρακάτω έρευνα.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell, Karl Pillemer, έκανε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 1500 άτομα ηλικίας 70  έως 100+ ετών.  Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο “30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans.”. Συνοψίζοντας το περιεχόμενο του βιβλίου, μπορούμε να κρατήσουμε τα εξής από την εμπειρία των ηλικιωμένων που πήραν μέρος στη μελέτη:

1) Να θυμάστε ότι η ζωή είναι σύντομη.

Η έρευνά ξεκίνησε με μια απλή ερώτηση:
«Ποια είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα που έχετε μάθει από τη ζωή σας;»
Οι ερωτηθέντες αναφέρθηκαν κυρίως σε θέματα που αφορούσαν το γάμο, τα παιδιά, τα χρήματα, την εργασία , τα γηρατειά  και την υγεία.
Όμως αυτό που όλοι τόνισαν και συμφώνησαν ομόφωνα, ήταν τέσσερις απλές λέξεις:
«Η ζωή είναι σύντομη.»
_____

2) Για την καριέρα; 
Κάντε αυτό που σας αρέσει.

Αν και πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν ζήσει κατά τη διάρκεια δύσκολων οικονομικών συγκυριών, αντί να παροτρύνουν τους νεότερους να κυνηγήσουν μια σταθερή και καλά αμειβόμενη θέση εργασίας, συμβούλεψαν:  «Κάντε κάτι που σας αρέσει.»
«Έχοντας επίγνωση του πόσο σύντομη είναι η ζωή, όλοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αναζητούμε τη δουλειά που αγαπάμε.  Η εργασία θα πρέπει να επιλέγεται με βάση την εγγενή αξία της για τον καθένα, καθώς και για την αίσθηση της απόλαυσης αλλά και την αίσθηση του σκοπού. Η ζωή είναι πάρα πολύ σύντομη για να την περνάμε κάνοντας κάτι που δεν μας αρέσει, έστω και για λίγα χρόνια. «

3) Υγιεινή Ζωή; 
«Αντιμετωπίστε το σώμα σας σαν να πρόκειται
να το χρειαστείτε για 100 χρόνια.»

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η ανθυγιεινή διαβίωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πεθάνετε νωρίτερα. Σημαίνει όμως χαμηλότερη ποιότητας ζωής, όταν μεγαλώσετε.
Αντί να προσφέρουν συμβουλές όπως «τρώτε λαχανικά», «να κοιμάστε νωρίς,» ή «μην καπνίζετε», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την υγεία:
«Αντιμετωπίστε το σώμα σας, σαν να έχετε την ευκαιρία να το χρειαστείτε για 100 χρόνια. Εμείς οι  ηλικιωμένοι κατανοούμε ότι σύγχρονη ιατρική τεχνολογία σημαίνει πως όσοι έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, καταδικάζουν τον εαυτό τους να πάσχει από χρόνιες ασθένειες τα 20 ή 30 ή 40 τελευταία χρόνια της ζωής τους».

4) Τι μετάνιωσαν περισσότερο;
Την άσκοπη ανησυχία.

Οι ερωτηθέντες εξέπληξαν τον Pillemer όταν τους ζήτησε να αναφέρουν τι είναι αυτό για το οποίο μετάνιωσαν περισσότερο. Αντί να αναφέρουν κάτι σχετικό με τις σχέσεις τους, πιθανούς εθισμούς ή λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις,  σχεδόν ομόφωνα, απάντησαν:
«Μακάρι να μην είχαμε περάσει τόσο πολύ χρόνο ανησυχώντας.»
_____

5) Ευτυχία;
Μην κάνετε την ευτυχία σας εξαρτώμενη. 

Να είστε ευτυχείς ακόμα και στις κακές στιγμές.

Ένα άλλο δίδαγμα από την έρευνα αφορούσε την αντίληψη ότι ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την ευτυχία του.  Ενώ ακούγεται σαν κλισέ, εντούτοις το θεωρούσαν πολύ κρίσιμο, και το επιχείρημά τους ήταν το  εξής:

Οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να είναι ευτυχισμένοι «μόνο εάν». Μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις όλο και περισσότερο ότι η ευτυχία σου πρέπει να μην εξαρτάται από τις συγκυρίες.

Το παραπάνω κείμενο, είναι από εδώ.
.
Τελειώνοντας σκέφτηκα να κλείσω την «έρευνα» μ’ ένα υπέροχο (για μένα) τραγούδι, απ΄έναν πολύ αγαπημένο τραγουδιστή που έφυγε τον Νοέμβριο του 2016, τον Λέοναρντ Κοέν.
Όσοι ξέρουν αγγλικά, θα απολαύσουν τον εξαιρετικό στίχο, όπως και τη συγκινητική μαρτυρία του Κοέν, στην αρχή…
.
Traveling Light
Το φως που ταξιδεύει
.
I’m traveling light
It’s au revoir
My once so bright, my fallen star
I’m running late, they’ll close the bar
I used to play one mean guitar
I guess I’m just somebody who
Has given up on the me and you
I’m not alone, I’ve met a few
Traveling light like we used to do
(…)
*https://ainafetst.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία της

  Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία της NDP Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου Σε  σταθερή κατάσταση  και  εκτός κινδύνο...