Τρίτο «χτύπημα» κατά της Ελλάδας ετοιμάζει η Τουρκία
Το τρίτο «χτύπημα» της Τουρκίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με τα προηγούμενα, με τις Αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό
Σε μία επικίνδυνη «εκστρατεία προκλήσεων» απέναντι στην Ελλάδα αποδύεται η Τουρκία υλοποιώντας σταδιακά και βάση σχεδίου μία - μία τις απειλές που εκτοξεύει. Η κατάσταση στη συνοριογραμμή του Εβρου μοιάζει με καζάνι που βράζει. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μετατραπεί από τις 28 Φεβρουαρίου που τούρκοι αξιωματούχοι και ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας είναι ανοιχτά, σε ένα «υπερόπλο», με απρόβλεπτες συνέπειες. Η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και η κρίση στον Εβρο είναι το δεύτερο βήμα του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκακιέρα ενός «πολέμου χωρίς σφαίρες» ή μίας «ασύμμετρης απειλής», όπως χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στελέχη της κυβέρνησης.
Το πρώτο βήμα, που έδειξε και τις προθέσεις κλιμάκωσης των προκλήσεων προς την Ελλάδα, από την τουρκική πλευρά ήταν η υπογραφή του μνημονίου Αγκυρας - Τρίπολης, με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ωστόσο σημειώνουν ότι η Αγκυρα σχεδιάζει και ένα τρίτο βήμα στη σκακιέρα.
Το τρίτο «χτύπημα» της Τουρκίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με τα προηγούμενα, με τις Αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό. Τα σενάρια για το ποιο θα είναι αυτό το τρίτο χτύπημα επικεντρώνονται σε δύο ενδεχόμενα, το στήσιμο προβοκάτσιας στον Εβρο ή ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και δη στην περιοχή που επιχειρείται η μεθόδευση τετελεσμένων με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η ανάλυση όλων των σεναρίων και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους και δη η αντιμετώπιση των εξελίξεων στον Εβρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Στην κόψη του ξυραφιού
Η κρίση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στον Εβρο, εργαλειοποιώντας το Μεταναστευτικό, έχει οδηγήσει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στη συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές να επιχειρούν στη συνοριογραμμή. H ελληνική πλευρά έχει ανακοινώσει σχέδιο ενίσχυσης των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων για ενίσχυση του Εβρου και θωράκιση των ευάλωτων σημείων όπου βρίσκονται ήδη περίπου 1.000 στρατιώτες και ακόμα 1.000 μάχιμοι αστυνομικοί. Υπενθυμίζεται ότι στην τουρκική πλευρά έχουν συγκεντρωθεί επίσης στρατός, στρατοχωροφυλακή και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, 1.000 κομάντος της τουρκικής αστυνομίας, προκειμένου να αποτρέπουν τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών που επιχειρούν οι ελληνικές αρχές.
Αλλωστε η υπερπτήση τουρκικών μαχητικών στον Εβρο σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος από 10.000 έως 500 πόδια την Τετάρτη, για πρώτη φορά στα χρονικά στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι ένα ακόμα δείγμα επιδίωξης κλιμάκωσης και όχι εκτόνωσης της κατάστασης, σύμφωνα με πηγές του «Πενταγώνου».
Στη «μάχη» της προπαγάνδας με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος που θα ευνοήσει την προβοκάτσια ή θα καταστήσει εφικτό ένα «ατύχημα», στα σύνορα του Εβρου, έχουν μπει από την πρώτη μέρα τα τουρκικά ΜΜΕ και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Αγκυρας, με τον ρυθμό να δίνει ο ίδιος ο Ερντογάν. Τα fake news για νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, για βασανισμούς, ενισχύουν την ένταση μεταξύ των ανθρώπων που συνωστίζονται στα σύνορα, με μοναδική ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη. Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για συγκέντρωση αμφίβιων τεθωρακισμένων στην τουρκική πλευρά των συνόρων, εικόνες ανδρών της τουρκικής αστυνομίας με μάσκες και τα όπλα ανά χείρας, να έχουν παραταχθεί κατά μήκος του Εβρου, καθώς και ομάδες ανθρώπων με πολιτικά που φορούν κουκούλες και γάντια και επιτίθενται εναντίον των ελληνικών δυνάμεων οργανωμένα, ρίχνουν χημικά ή προσπαθούν να ρίξουν τον φράχτη, εντείνουν τις ενδείξεις για επικείμενη προβοκάτσια. Οι ελληνικές Αρχές διαχωρίζουν τους ανθρώπους αυτούς από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι όπως τονίζουν δεν δημιουργούν προβλήματα. Σημειώνουν ωστόσο ότι στις ομάδες με τις κουκούλες μπορεί να κρύβεται οποιοσδήποτε. Τα σενάρια που εξετάζονται κάνουν λόγο ακόμα και για επίθεση σε ελληνικές δυνάμεις με στόχο ακόμα και την αιχμαλωσία ή την ύπαρξη νεκρού, σε οποιαδήποτε πλευρά, ή κάποιο επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών που θα οδηγήσει σε χάος. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές ότι οι συστάσεις στις ελληνικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά αυστηρές όσον αφορά τη διατήρηση της ψυχραιμίας και των μηδενικών προκλήσεων.
«Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»
Στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι ενώ η προσοχή και το βάρος δίνεται στον Εβρο, η Τουρκία να επιδιώξει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Στον δίαυλο που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Η αποστολή ενός ερευνητικού τουρκικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή, η οποία εντάσσεται στους μαξιμαλιστικούς σχεδιασμούς της «Γαλάζιας Πατρίδας», είναι από τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα. Η παρουσία τουρκικού ερευνητικού σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης ή στην περιοχή του Καστελλόριζου, χαρακτηρίζεται ως ένα σενάριο ακραίας πρόκλησης και παραβίασης εθνικής κυριαρχίας, που θα απαιτήσει απάντηση. Οπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και για αυτό το ενδεχόμενο. Υπογραμμίζουν άλλωστε και το γεγονός ότι από τον Νοέμβρη και μετά έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα στην επίμαχη περιοχή οι περιπολίες και η παρουσία σκαφών των πολεμικού ναυτικού, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε πρόκλησης.
Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ωστόσο ότι η Τουρκία για να προχωρήσει σε αυτό ενδεχομένως θα περιμένει την ανάρτηση του μνημονίου στον ΟΗΕ, για να δώσει μία επίφαση νομιμότητας. Εστω και αν ο Οργανισμός τονίζει ότι η ανάρτηση των κειμένων στην ιστοσελίδα του δεν σημαίνει και την αποδοχή τους, καθώς αυτό αποτελεί μία τυπική διαδικασία και δεν έχει τη δυνατότητα να τις κρίνει. Ωστόσο το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Κω, με τουρκική ακταιωρό να επιχειρεί εμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Αγκυρα πλέον δεν έχει αναστολές για πρόκληση «ατυχήματος» στο Αιγαίο.
Μηνύματα ενότητας
Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι το παράδειγμα του Εβρου, έστειλε μήνυμα ετοιμότητας και ικανότητας αποτροπής της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας από τη γείτονα. Την ίδια στιγμή στο μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης που επιχειρεί η Τουρκία, δείχνει να συντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εκτιμήσεις κλιμάκωσης και όχι εκτόνωσης της κρίσης με την Τουρκία ενισχύονται. Σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου σημειώνεται ότι οποιαδήποτε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας θα βρει «όλους τους Ελληνες ενωμένους», ενώ και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας με αιχμή τις προκλήσεις Ερντογάν δήλωνε ότι απέναντι «στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά».
Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί στενά τις μεθοδεύσεις Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα και το Αιγαίο δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά αφορούν την Ευρώπη και αυτήν έχουν στόχο. Κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν δε ότι τυχόν αποσταθεροποίηση της Ελλάδας μέσω των τουρκικών σχεδιασμών, θα έχει άμεσες συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ. Από την πλευρά της Αγκυρας δε, ο τούρκος πρόεδρος δείχνει αμετακίνητος στον εκβιασμό και διατεθειμένος να ξεπεράσει τα όρια, αφού πρέπει να κερδίσει και το ακροατήριο στο εσωτερικό. Η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού και η επίδειξη δύναμης και κυρίαρχου ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω σχεδίων επεκτατισμού λειτουργούν σε διπλή κατεύθυνση, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας καταρρέει και η κατάσταση στο Ιντλίμπ δεν έληξε με τον καλύτερο τρόπο για την Αγκυρα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 Μαρτίου να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ορόσημα των εξελίξεων...
https://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου