Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ 2 ΣΕ 1 --- Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ

H συνταγή μας

Σιμιγδαλένιος χαλβάς 2 σε 1
Υλικά για τον σιμιγδαλένιο χαλβά


Σιμιγδάλι ψιλό1 κούπα
Σιμιγδάλι χοντρό1 κούπα
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 κούπα
Κανέλα σκόνη1 κ.σ.
Κουβερτούρα50 γρ.
Για το σιρόπι:
Μέλι ή σιρόπι αγαύης (για vegans)1,5 κούπα
Νερό3 κούπες
Χυμός πορτοκάλι1 κούπα
Κανέλα1 στικ
Φλούδα λεμονιού1
Επιπλέον:
Αμύγδαλα0,5 κούπα
Σταφίδες0,5 κούπα
Κάσιους0,5 κούπα
Αποξηραμένα ακτινίδια0,5 κούπα
Τα υλικά μας: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σιμιγδάλι, μέλι Σαμαριά από θυμάρι και βότανα του βουνού, κανέλα, λεμόνι, κουβερτούρα, σταφίδες, αμύγδαλα, κάσιους, αποξηραμένα ακτινίδια…

Πώς φτιάχνουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά
Το πρώτο μας βήμα είναι να καβουρδίσουμε σε ένα τηγανάκι τα κάσιους και τα αμύγδαλα, χωριστά γιατί θα μπουν σε διαφορετικές στρώσεις του γλυκού μας. Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα ακτινίδια και ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι μας. Βάζουμε το νερό με το στικ κανέλας και τη φλούδα λεμονιού να βράσουν σε δυνατή φωτιά για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για άλλα τρία λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το μέλι (ή το σιρόπι αγαύης) και ανακατεύουμε καλά. Δεν βάζουμε το μέλι από την αρχή για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά του.



Έπειτα, σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι. Καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να μοσχοβολήσει η κουζίνα, περίπου 7-8 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα σκόνη και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα μια κουτάλα από το ζεστό σιρόπι με προσοχή γιατί πιτσιλάει και καίει! Θα προσθέσουμε όλο το σιρόπι σταδιακά, μια κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί πρώτου ρίξουμε την επόμενη. Όταν τελειώσει το σιρόπι, επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ζύμη για σου (pâte à choux), δηλαδή να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζεύεται γύρω από την κουτάλα.


Τοποθετούμε σε ένα μπωλ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ρίχνουμε μέσα τη μισή ποσότητα χαλβά. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε τα κάσιους και τα αποξηραμένα ακτινίδια. Στο υπόλοιπο μισό μείγμα χαλβά προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, για να φτιάξουμε την κλασική στρώση. Εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βασική συνταγή του χαλβά και να την εμπλουτίσετε με ότι επιπλέον υλικά θέλετε!


Σε μια μεγάλη φόρμα, ρίχνουμε πρώτα το μείγμα της κλασικής στρώσης και πιέζουμε καλά με μια σπάτουλα για να μη μείνει αέρας μέσα και δημιουργήσει τρύπες. Από πάνω προσθέτουμε τη σοκολατένια στρώση. Αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα τουλάχιστον και ξεφορμάρουμε με προσοχή σε μια πιατέλα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, όπως αρμόζει στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.




Καλές δημιουργίες, καλή γλυκιά απόλαυση και καλή Σαρακοστή σε όλους!
https://eatdessertfirstgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το όσπριο που αδυνατίζει και ρίχνει την πίεση

Το όσπριο που αδυνατίζει και ρίχνει την πίεση Αυτό το υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όσπριο αποτελεί γευστικό συστατικό πολλών συνταγών...